Astăzi ar putea fi o altă zi de răscruce chiar şi pentru destinul Republicii Moldova. Deasupra guvernului planează din nou pericolul demiterii şi, dacă se va întâmpla, ar putea fi un ultim executiv condus de un liberal-democrat în viitorul previzibil. Ultimele clipe ale picajului unei formaţiuni? O nouă configuraţie politică la orizont? O convorbire la această temă cu sociologul Doru Petruţi, directorul Institutului de Marketing şi Sondaje (IMAS) Chişinău.
Europa Liberă: Avertizaţi încă în anul 2013: „reţineţi acest 13 februarie spuneați Dvs. ar putea fi începutul sfârşitului celui mai de succes politician pe care Republica Moldova a reuşit să îl producă după dominaţia PCRM. Va trage după el un partid ce se dezintegrează”. „Cel mai de succes politican” este acum, în octombrie 2015, în arest, un Guvern cu premier liberal-democrat este pe punctul de a cădea azi ş.a.m.d. Ar fi, dle Petruţi, momentul acum să constatăm sfârşitul într-adevăr în privinţa formaţiuni şi liderului?
Doru Petruţi: „E fără o îndoială un moment decisiv pentru liberal-democrați. În același timp, e o șansă extraordinară pe care o au de a reforma și de a deveni un altfel de partid. Pentru că până acum au fost un model de partid perfuzie care a fost alimentat dintr-o singură parte, o perfuzie uriașă care sigur că a fost strangulată, iar acum e o șansă uriașă pentru ei de a deveni un partid real. Dacă ar reuși să producă o reformă ar fi un partid cu un viitor mult mai mare decât cel pe care l-au avut până acum. Lucru puțin probabil și foarte dificil de făcut în condițiile prezente, în condițiile în care am văzut că după arestarea dlui Filat au urmat foarte multe reacții emoționale, un discurs împrăștiat pe mai multe voci, împrăștiat în atacuri de asemenea și ele foarte diversificate, dar în condițiile unei totale lipse de credibilitate.”
Europa Liberă: O precizare foarte scurtă precizăm totuşi: zilele negre prin care trece PLDM înseamnă şi dezmembrarea acestuia sau sunt cazuri când încercările grele mai şi consolidează oamenii?
Doru Petruţi: „Da, e o șansă pentru ei de a nu continua acest proces de dezmembrare, dar e un moment extrem de dificil pentru ei și pentru Republica Moldova, pentru că asistăm la o decredibilizate masivă, de fapt, a tuturor instituțiilor statului. Avem un prim-ministru cu o credibilitate undeva de 7%-8%, o intenție de vot pentru PLDM la 2%-3% și atunci sigur că toată lumea se întreabă: care e sensul unei astfel de guvernări, dacă o astfel de putere este legitimă? Până la urmă această situație, de fapt, nu ajută pe nimeni nici măcar pe PLDM care trebuie să treacă ca și alte partide prin lucrurile astea care de altfel sunt valabile nu doar pentru PLDM. Problemele PLDM așa cum am menționat eu încă în anul 2013 se trag nu de acum. Vorbim de politică centrată pe un singur lider, de o strategie de a face politică de pe o zi pe alta, de lipsă de democrație și transparență în partid, de această concentrare a puterii într-un singur aspect, de rezultatele electorale în urma cărora am văzut că PLDM ca o organizație de partid nu a luat măsurile necesare, deși acest partid practic din anul 2013 a înregistrat o cădere continuă atât la nivelul liderului cât și la nivelul de corp de credibilitate și intenție de vot a partidului.”
Europa Liberă: Acum, de la distanţă: prin ce a fost, totuşi, nefericit gestul din februarie 2013 a dlui Vlad Filat când a declanşat ofensiva asupra celui despre care spunea atunci că a sacrificat interesele statului în interesele sale, „şi-a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să-şi cumpere o ţară” – am citat din ceea ce spunea dumnealui despre Vlad Plahotniuc atunci?
Doru Petruţi: „Fără îndoială că cele două ieșiri atât cea din anul 2013 cât și ultima din Parlament înainte de lipsire de imunitate a avut o doză cred că destul de ridicată de sinceritate, dar în același timp au developat și o lipsă de experiență politică și o lipsă de comportament strategic pentru a-și atinge obiectivele pe care și le-a sistat - au fost niște decizii asumate. Dacă ne uităm doar la evenimente foarte recente când PLDM și dl Filat a avut doi ași în mânecă și la îndemână, vorbim de Iurie Leancă și Maia Sandu, dar domnia sa a ales să meargă cu Chiril Gaburici și Valeriu Streleț, nimeni nu l-a forțat să facă lucrurile acestea. Ba mai mult, dacă vă aduceți aminte campania electorală din octombrie – noiembrie din anul 2014 a fost o campanie în care dl Iurie Leancă politicianul la acea vreme cu cea mai ridicată cotă de credibilitate a pus mâna pe bancă și ne arătat deloc publicului – sunt lucruri care dacă le analizăm, lucruri care au depins foarte mult de propriile lor decizii. Sunt consecințe care s-au văzut foarte repede și în scorul de la alegerile parlamentare și de la alegerile locale și în general cât de mult a contat și ce influință avea PLDM în anul 2009-2010 chiar și până în anul 2012 și ce s-a întâmplat după acel moment din anul 2013.”
Europa Liberă: Acum, dacă PLDM, scindat sau consolidat, este împins în opoziţie, ce configuraţie politică poate apărea din punctul Dvs. de vedere?
Doru Petruţi: „Până a ajunge în opoziție PLDM a ajuns la un moment în care e atât de jos încât după părerea mea nu mai are nimic de pierdut pentru a demara un proces de reformă reală. Prima întrebare până a ajunge la opoziție, rămânerea la putere - e dacă acesta se va scinda și în câte părți se va scinda? Dacă dânșii vor un proces de reformă reală a partidului și reușesc să se desprindă de trecut - lucrul acesta nu poate fi făcut decât printr-o autocurățire, nu pot reforma și nu pot construi ceva peste un sistem care are probleme, cel puțin pe partea de corupție încă sunt multe lucruri de făcut și încă odată subliniez faptul acesta. Aici nu vorbim doar de PLDM, ei trebuie să-și autocurățe mai întâi rețeaua la nivel regional și apoi să se gândească la o altă paradigmă de face politică. Asta e o problemă a partidelor de dreapta și de centru-dreapta aflate la putere, ele fac politică în același mod în care făceau în urmă cu cinci ani. Dar Republica Moldova și contextul regional s-a schimbat foarte mult de atunci.”
Europa Liberă: Adversarii politici ai liberal-democraţilor și mă refer aici în primul rând la PD, chiar să fie atât de atotputernici cum se explică în general succesul acestui partid?
Doru Petruţi: „În primul rând cred că dacă e să facem o comparație și între cele două partide și între cei doi lideri vorbim de două modele de partide diferite, unul care s-a centrat pe lideri, iar celălalt care s-a centrat pe rețea și pe o construcție în teritoriu foarte puternică. Nu întâmplător PDM a înregistrat în general rezultate slabe în Chișinău, dar sunt mai mult mai bune în republică și e un partid care chiar dacă a fost atacat foarte mult în media, am văzut că la rezultatele alegerilor atât parlamentare cât și cele locale au înregistrat o creștere. La nivel de strategie întotdeauna a fost o diferență uriașă și între cei doi lideri. Filat a acționat în permanent pe termeni foarte scurți, iar celălalt partid și celălalt lider pe termen mediu și lung. Un partid care atacat de cinci ori pe zi, iar celălalt partid care atacat la 2-3 ani. Până la urmă ambele personaje cred că pot fi manuale de marketing politic ceea ce se întâmplă în Republica Moldova ca dinamică în 4-5 ani de zile cred că sunt 15-20 de ani sau 4-5 cicluri electorale în altă parte.”