Linkuri accesibilitate

Petras Auštrevičius: „Actualul guvern, presat și pus la colț de opinia publică, trebuie să rămână, să se țină de ce a promis, să ofere rezultate”


Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius

Interviu în exclusivitate cu raportorul Parlamentului European pentru Moldova.

Protestele de la Chișinău și perspectiva aruncării în haos a Moldovei, în cazul în care guvernul Valeriu Streleț nu trece de testul moțiunii de cenzură, provoacă îngrijorare în Parlamentul European. Raportorul legislativului european pentru Moldova, europarlamentarul lituanian liberal Petras Auštrevičius, este de părere că atâta vreme cât Moldova are nevoie de stabilitate și rezultate, schimbarea guvernului nu este oportună.

Europa Liberă: Domnule Petras Auštrevičius, știți, desigur, fostul premier moldovean, dl Vlad Filat, este reținut în cazul furtului miliardului de euro din sistemul bancar, care a scos mii de oamenii în stradă. L-ați întâlnit nu o dată pe dl Filat. A fost o surpriză pentru Dvs. vestea arestării domniei sale? Care este poziția grupului ALDE în acest caz?

Petras Auštrevičius: „Nu aș vrea să vorbesc despre dl Filat, ca personalitate sau politician. Aș spune însă că pentru mine a fost mereu o surpriză că Moldova, o țară care se străduiește să obțină o perspectivă europeană, să devină parte din familia europeană, a tot vorbit despre schimbare, fără ca în realitate această schimbare să se și întâmple. Moldova are o coaliție pro-europeană, care a adoptat și implementează Acordul de Asociere, care a obținut regimul fără vize și Acordul de Liber Schimb. Pe acest fond izbucnesc aceste proteste. Cred este reacția naturală a societății care dorește să îi facă pe politicieni să înțeleagă că nu e de ajuns să declare că susțin valorile, trebuie să și aplice aceste valori. Oamenii nu mai cred în clasa politică. Guvernul, parlamentul, ar fi trebuit să ia decizii importante înainte de acest scandal. Să ne înțelegem: un miliard de dolari este o suma uriașă. Acești bani au fost luați din averi private ale populației, iar instituțiile de stat nu au făcut altceva decât să încerce să acopere scandalul. Ceva s-a întâmplat, câteva decizii au fost luate, dar este insuficient. Pur și simplu nu se poate ca Moldova să implementeze Acordul de Asociere fără să reacționeze, să clarifice, să pedepsească astfel de cazuri”.

Europa Liberă: Șapte luni de proteste antiguvernamentale și un vot de încredere, azi, în Parlament. Va rezista guvernul Streleț?

În direct de la Strasbourg: cu Petras Auštrevičius
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:38 0:00

Petras Auštrevičius: „Mesajul meu pentru politicienii și cetățenii moldoveni este simplu: nu avem nevoie de schimbări dese. Avem nevoie de rezultate. Actualul guvern, presat și pus la colț de opinia publică, trebuie să continue treaba, să se țină de ce a promis, să ofere rezultate. Ca să evite răspunderea, cel ma ușor pentru politicieni este să își depună mandatul și să spună, iată, eu plec, continuați voi reformele. Nu. Au preluat guvernarea, au promis, iar moldovenii nu ar trebui să le permită politcienilor să plece fără să își termine treaba. Cred că acest guvern trebuie să continue, câtă vreme există voință politic”.

Europa Liberă: În ciuda faptului că scandalului bancar a afectat imaginea coalitiei pro-europene de la Chișinău, în timpul protestelor oamenii au fluturat în stradă drapelul UE. Ce spune asta?

Petras Auštrevičius: „Situația socio-economică din Moldova nu este simplă. Oamenii sunt plătiți prost, infrastructura este subdezvoltată. Oamenii au trăit două decenii în aceste condiții. Acum ei cred că, grație intergrării în UE, viitorul ar putea arăta mai bine. Au luat foarte în serios ce li s-a promis de către UE. Știți, de fapt, Moldova nu are o alternativă reală. Uniunea Vamală? Uniunea Euroasiatică? Priviți cum o duc acele țări din aceste structuri propuse de Moscova, cât de prost merge economia Rusiei. Cu UE moldovenii deja văd rezultatele liberalizării vizelor, comerțului liber, fondurile care vin prin programele care curg din Acordul de Asociere. Pentru cei mai în vârstă este o șansă să își vadă copiii și nepoții ducând o viață mai bună decât a lor. Ca atare, steagurile UE la proteste nu înseamnă altceva decât o încurajare a politcienilor să continue să își ducă țara pe acest drum european. Politicieni moldoveni, nu vă dezamăgiți cetățenii!”.

Europa Liberă: Ca apropiat al R. Moldova știți că peisajul politic de aici abundă în figuri controversate, de la dl Usatâi la dl Plahotniuc, ca să dau doar câteva nume. Cum se explică totuși popularitatea si puterea acestor oameni intr-o țară în care populația o duce atât de greu?

Petras Auštrevičius: „Când ții populația intr-o situație economică atât de dificilă, oamenii își pierd speranța că pot obține singuri ceva în viață. Politicienii de pe scena politică promit lucruri fără acoperire, promisiuni deșarte. „De mâine viața vi se va schimba, așa că votați-mă. Sau uitați-vă la mine, eu care sunt atât de bogat. Puteți și voi fi ca mine!" Așadar, o abordare extrem de populistă. Oamenii își construiesc averile prin muncă susținută și serioasă. Însă Moldova are nevoie de o nouă generație de politicieni. Această generație tânără este singura care poate analiza echidistant si echilibrat cele două opțiuni ale Moldovie, către est sau către vest, și să aleagă, in mod rațional, calea cea mai bună pentru țară. Eu aș vota cu această generație”.

Europa Liberă: Mulți analiști politici sunt de părere că un nou guvern, mai ales unul socialist, va opri aplicarea prevederilor Acordului de Asociere și va schimba orientarea strategică a țării favorizând legături mai strânse cu Moscova. Este UE pregătită să reacționeze la un astfel de scenariu? Care va fi soarta Parteneriatului Estic?

Petras Auštrevičius: „Diferența pe care o văd între UE și Federația Rusă este că noi nu suntem un imperiu, nu intrăm cu tancurile in țări străine. Noi facem lucrurile în mod diferit. Preferăm ca aceste țări să aleagă liber felul in care doresc sa se asocieze, cu cine doresc sa se asocieze. Repet oferta UE pentru Moldova: călătorii fără vize în UE, comerț liber. Nu le cerem să facă temenele UE. Moldovenii sunt europeni, nu sunt euro-asiatici. Moldovenii vorbesc o limbă europeană, de aceea nu cred că moldovenii își vor vinde libertatea europeană pentru un gaz mai ieftin”.

Europa Liberă: Domnule Auštrevičius, problema cu proiectul european este că este unul de durata. Tocmai pentru a depăși acest neajuns, politicienii români se gândesc la un proiect care să aducă Moldova în UE mai repede, pentru a o scoate din sfera de influență rusească: prin unirea cu România. Se pare că PPE, parte din grup, ar susține un astfel de proiect. Cum găsiți o astfel de soluție?

Petras Auštrevičius: „Aceasta este o chestiune națională. Aș greși dacă aș propune eu o soluție pentru Moldova. Moldova și România trebuie să decidă. Sunt două națiuni surori care au aceeași cultură și istorie. Noi am fost divizați pe hartă cu pixul rosu de Josef Stalin. Stalin a separat Basarabia de restul României. Trebuie să corectăm evoluțiile istorice prin alegerea liberă a cetățenilor."

Europa Liberă: Și grupul Dvs. politic, ALDE, ar putea sprijini un astfel de proiect?

Petras Auštrevičius: „Noi susținem viitorul european al Moldovei. Iar destinul celor două țări, Romania si Moldova, este să trăiască împreună în UE”.

XS
SM
MD
LG