În Piața Universității, în diverse locuri, câțiva bărbați cu portavoce încearcă să convingă participanții că ei ar trebui să fie trimișii lor la consultările de la Palatul Cotroceni.
În jur, oamenii îi ignoră sau strigă spontan „fără discursuri, fără discursuri!”.
Klaus Iohannis a invitat în premieră să participe la consultările pentru desemnarea noului prim-ministru nu doar lideri din societatea civilă, ci și „persoane cu un grad ridicat de reprezentativitate pentru mișcările civice din ultimele zile”.
Această propunere a dus la o oarecare agitație printre protestatarii de profesie, care obișnuesc să se folosească de manifestări pentru a ieși în evidență.
Sunt foarte activi aici, oameni care au făcut agitație la Pungești acolo unde americanii au încercat să facă explorări pentru găsirea gazelor de șist, dar și lideri ai manifestaților din 2012 împotriva lui Traian Băsescu, transformați ulterior în luptători ecologiști anti-exploatărilor cu cianuri de la Roșia Montana.
În Piața Universității, cei mai mulți nu simt nevoia să fie reprezentați la consultările de la Cotroceni, iar pe o pancartă se putea citi: „Iohannis, revolta noastră în stradă nu are lideri și nu vrem să ne impui creațile tale sau ale altora, că ne supărăm”.
Strada nu vrea lideri și Patriarhul Daniel se face că-și cere iertare
Pe de altă parte i se spune președintelui pe un ton amical „Klaus, nu ne grăbim! Suntem aici și gândim”. În continuare strada nu are un program elaborat, dar strânse împreună revendicările lor ar putea constitui unul.
Spre deosebire de zilele anterioare, oamenii au stat pe loc în Piața Universității și s-au grupat în funcție de „revendicări”.
Un grup de liceeni căuta, de pildă, locul în care se protesta împotriva Bisericii, o tânără flutura un carton pe care scria „Capul de la BOR să-l vedem în zbor”, mai departe un tânăr avea o foaie albă pe care scria „Daniel, du-te după Viorel”.
Patriarhul Daniel, a devenit următoarea țintă a pieții, după ce a spus imediat la puțin timp de la tragedia de la Clubul Colectiv că lumea ar trebui să meargă biserică, nu la club.
Crezând că le devine mai simpatic, patriarhul, a declarat joi că „Biserica este acum alături de tineri, înţelegând dorinţa lor de înnoire spirituală şi morală” , adăugând solemn și privind încruntat: „ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient lămuritoare sau au fost răstălmăcite”.
Altfel spus Daniel nu-și cere scuze pentru că a fost cinic, ci fiindcă publicul nu ar fi înțeles ce a vrut el să spună.
Pe o sârmă, în fața Institutului de Arhitectură, au fost atârnate coli A4 cu dorințele oamenilor: un parlament care să nu mai aibă aproape 600 de oameni, ci doar 300, cei care au făcut până acum politică să se retragă, spitalele să fie mai bune, educația să primească un buget de 6% din PIB, plecarea lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului și chiar „o țară fără partide”.
Măștile de „5 noiembrie” au avut semnificații diferite la București și mulți tineri le-au purtat pentru a demonstra că sunt “anonimi”.
Firește că nu lipsesc diversioniștii, cu sau fără legătură, cu băieții de la galeriile de fotbal, care încearcă fie să se propună lideri, fie să convingă mulțimea să strige ceva sau să mărșăluiască, după modelul zilelor anterioare.