Procurorul demisionar al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, și-a acuzat șeful, procurorul general Corneliu Gurin, că ar răspunde comenzilor Partidului Democrat și ale omului de afaceri autosuspendat din partid, Vlad Plahotniuc. În ultimele zile, Ivan Diacov a lansat mai multe asemenea acuzații în adresa superiorilor de la procuratură și partidului fratelui său, Dumitru Diacov. Dar și propria lui reputație este pusă la îndoială, după cum aflăm din relatarea Lilianei Barbăroșie.
O primă observaţie pe marginea acestei demisii ar fi că Ivan Diacov a condus procuratura Chişinăului exact în perioadele în care fratele lui politician, Dumitru Diacov, făcea parte din garniturile puterii.
Ivan Diacov a fost avansat în fruntea acestei subdiviziuni a Procuraturii Generale odată cu fondarea ei, în 1998, când Dumitru Diacov devenea preşedinte de legislativ, şi a condus-o până în 2001, când, odată cu victoria PCRM-ului la alegerile parlamentare ordinare, Diacov ajunge în opoziţie.
În 2009, după preluarea puterii de la comunişti de către coaliţiile unor partide numite pro-europene, inclusiv PD-ul lui Dumitru Diacov, Ivan Diacov devine din nou procuror-şef al municipiului şi rămâne în fruntea procuraturii Chişinău până acum câteva zile, când şi-a anunţat într-o conferinţă de presă demisia.
O altă observaţie de context e că o propunere de reformă, trecută deja într-o primă lectură prin legislativul de la Chişinău, şi care prevede o restructurare radicală a procuraturii municipale ar conduce, dacă va fi adoptată, în mod inevitabil la o procedură nouă de numire în funcţie a şefului subdiviziunii municipale, mult comprimate, a Procuraturii Generale. De altfel, Ivan Diacov criticase dur această propunere de restructurare, fără însă să fi formulat şi motivele într-un limbaj cât de cât lipsit de ambiguităţi.
La fel, Ivan Diacov şi-a anunţat demisia dintr-o funcţie în care mai avea dreptul să se afle cel mult două zile, până pe 2 decembrie, pe motivul expirării mandatului, și ca urmare ar fi fost supus unei noi proceduri de numire sau selectare pe bază de concurs.
În fine, Ivan Diacov este obiectul unei anchete de serviciu iniţiată de Procuratura Generală, ale cărei motive nu se cunosc, dar care, analizată în colegiul disciplinar al procurorilor, s-a soldat cu aplicarea unei mustrări aspre procurorului demisionar al Chişinăului.
Informaţia ne-a fost furnizată de ofiţerul de presă al procuraturii generale, Maria Vieru, care a spus totodată că, de fapt, în cazul lui Ivan Diacov ar fi vorba nu de o demisie, ci deo demitere:
„Dl Diacov a fost eliberal din funcţia de procuror al municipiului Chişinău şi numit într-o funcţie vacantă de procuror, în aceiaşi procuratură, aşa cum prevede procedura, acordul dumnealui nefiind necesar. Cererea de demisie onorată nu a fost examinată de Consiliul Superior al Procurorilor, pe motivul neprezentării sale în şedinţă. În şedinţa de astăzi, colegiul disciplinar a decis aplicarea sancţiunii mustrare aspră faţă de dl. Diacov. Restul lucrurilor nu le comentăm, pentru că fac parte din tactica de apărare a domniei sale.”
Dacă era lăsat să-și dea demisia, Ivan Diacov ar fi beneficiat de toate privilegiile unei demisii onorabile, care în cazul procurorilor sunt substanţiale.
Deşi le estompează, toate aceste detalii nu minimalizează totuşi, după părerea experţilor, gravitatea acuzaţiilor formulate pe final de mandat de Ivan Diacov la adresa procurorului general Corneliu Gurin și a instituției pe care o conduce. Iată doar câteva dintre ele, lansate de Diacov într-o ultimă apariţie televizată:
„El [Corneliu Gurin] este om întâmplător în Procuratură, venit pe contract de colaborare, angajatorii lui sunt din PD. Să plece, să nu încurce oamenii. Procurorul General este controlat de Plav(?) Plahotniuc. Actuala Procuratură nu e în stare să tragă la răspundere nici un oligarh. Statul Republica Moldova este un stat capturat.”
Pe de altă parte, jurnalişltii de investigaţie de la RISE Moldova au publicat zilele trecute o scrisoare clasificată „strict confidențial” adresată lui Vlad Plahotniuc de către Ivan Diacov pare să se justifice şi să-i ceară îndulgenţa.
Diacov a negat că ar fi autorul acestei scrisori, cum a negat şi acuzaţiile apărute în aceleaşi stenograme şi interceptări obţinute de RISE, din care ar rezulta că fostul procuror al municipiului a fost acuzat de anumiţi inculpaţi, membri ai unei grupări criminale, că ar fi luat mită pentru a-i influența pe anchetatori.