Linkuri accesibilitate

Kalman Mizsei: „În interiorul sistemului principalul dușman sunt practicile corupte”


Un interviu cu șeful misiunii Misiunii de Consultanță pentru Reforma Sectorului Civil de Securitate din Ucraina (EUAM), aflat în vizită la Chișinău.

Kalman Miszei a fost reprezentatul Uniunii Europene la Chisinau între 2007 si 2011, iar acum este seful misiunii EUAM in Ucraina, adica, este reprezentantul Uniunii Europene la Kiev responsabil pentru reforma sectorului de securitate civilă, ceea ce implică şi reforma justitiei. Aflat la Chisinău, la reuniunea EUBAM, inaltul reprezentant al Uniunii Europene a fost oaspetele studioului nostru de la Chisinau.

Europa Liberă: Acordul de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană va intra în vigoare din 1 ianuarie 2016. Ce așteaptă Ucraina anul viitor?

Kalman Mizsei: „Acordul de Asociere cu UE e extrem de important pentru perioada de tranziție a Ucrainei. E un instrument important în reformarea țării, la fel ca și Acordul de Comerț și Liber Schimb. Ambele sunt oportunități economice pentru ca țara să se deschidă unora dintre cele mai mari piețe din lume și o posibilitate de a ajusta standardele de reglementare și practicile antreprenoriale la cele europene. De fapt, asta ar însemna o șansă de a reduce corupția în țară.

Aici începe misiunea mea, fiindcă scopul nostru principal e să introducem practici bune de guvernare în instituțiile de lege și prin sectorul de justiție. Mulți consideră drept principalul inamic al Ucrainei corupția. Desigur, în estul țării este un alt mare inamic, dar în interiorul sistemului principalul dușman sunt totuși practicile corupte. Încercăm să-i ajutăm anume în acest domeniu.”

Europa Liberă: Să fie oligarhii din politică motorul corupției?

Kalman Mizsei: „Cred că în această regiune post-sovietică există o interacțiune puternică dintre business și politică. Trebuie schimbată situația în care antreprenorii sunt în același timp și politicieni, care finanțează partide politice uneori din umbră, alteori direct. Specificitatea Ucrainei e că are astfel de oameni

O relație defectuoasă dintre business și politică e o mare problemă...

demult, așa-zisele structuri oligarhice. Antreprenorii cumpără judecătorii, procurorii, finanțează candidaturi politice în Parlament. Destul de mulți parlamentari sunt și ei antreprenori care-și finanțează propriile campanii politice. E o relație defectuoasă dintre business și politică și acest lucru e o mare problemă.”

Europa Liberă: Reforma justiției e complicată?

Kalman Mizsei: „Sigur, e o chestiune extrem de dificilă. Sistemul e foarte corupt, mulți antreprenori au judecători și procurori de care se folosesc când le convine. Practic, aici sunt două instituții mari: procuratura și curtea de judecată.

Sistemul sovietic al Procuraturii nu a fost reformat, ci transformat dintr-un sistem bazat pe frică, în unul care servește în primul rând afacerile mari și interesele majore de business. Acest lucru trebuie să se schimbe. Este și o lege nouă care ține de biroul procurorului și care datează din aprilie 2014, a cărui implementare e înceată, dar care totuși merge înainte. Vrem ca Procuratura să atragă mai mare atenție la managementul procedural al cazurilor penale.

Astfel, ar lăsa în spate ceea ce se numește «общий надзор» din limba rusă, de pe timpurile sovietice. Acest lucru trebuie cimentat prin schimbarea Constituției, procesul deja e în derulare. Și nu în ultimul rând, Procuratura ucraineană trebuie să fie la fel ca în orice altă țară europeană. Asta e scopul final pe care trebuie să-l obținem împreună cu guvernul ucrainean, însă totul se mișcă foarte încet.

În ceea ce ține de sistemul judiciar, e nevoie de noi schimbări în Constituție, care ar redefini rolul puterii judiciare. Practic, va trebui mărită independența sistemului de judecată.

În ambele cazuri, o mare problemă sunt salariile. Atâta timp cât în Ucraina judecătorii și procurorii sunt plătiți la fel de prost ca acum, va fi loc pentru scheme corupte. Le spunem colegilor din guvernul ucrainean că reformarea procuraturii și a sistemului judiciar presupune și reformarea sistemului de remunerare. Schimbările de reguli trebuie să vină și cu un stimulent pozitiv.”

Europa Liberă: Fără reforma justiției și a procuraturii, ce viitor are țara?

Kalman Mizsei: „Un sistem judiciar independent și o procuratură profesionistă sunt esențiale în crearea unui stat european. Reformarea acestor sectoare ar însemna și satisfacerea așteptărilor oamenilor. Ucraina e țara cu două revoluții – cea din 2004 și din 2014 – e clar că oamenii așteaptă demnitate în guvernanți. Sunt multe alte reforme necesare, dar acestea sunt cele esențiale.”

Europa Liberă: De câți ani va avea nevoie Ucraina ca să adere la UE?

Kalman Mizsei: „N-am un răspuns clar la această întrebare. La momentul actual, vorbim de necesitatea unor reforme rapide. Una dintre cauzele din care instituțiile ucrainene erau atât de slabe față de agresiunea din afară e că nici poliția, nici procuratura n-au fost reformate. E important să facem aceste reforme ca cetățenii să înțeleagă că guvernul servește interesele oamenilor simpli, dar nu interesele celor mari și puternici.

Timpul nu depinde de Uniunea Europeană, această perioadă e dictată de așteptările oamenilor care vor să vadă schimbări adevărate. Ei devin tot mai nerăbdători. Și alegerile locale arată nivelul de insatisfacție cu guvernul nou de după Euromaidan.”

Europa Liberă: Viitorul european al Republicii Moldova depinde de viitorul european al Ucrainei?

Kalman Mizsei: „În primul rând, nu pot comenta acest subiect, dar pot spune că Uniunea Europeană măsoară progresul diferitor țări în baza meritelor fiecăreia. Desigur, în ceea ce ține de geopolitică, există o interacțiune dintre situația din ambele țări. Dar pentru Moldova e important să implementeze reforme și să-și facă temele pentru acasă, iar UE va reacționa pozitiv. Același lucru se referă și la Ucraina. Faceți reforme și UE e va reacționa pozitiv.”

Europa Liberă: Acum vă aflați la Chișinău. Ce impresii aveți despre realitatile de aici?

Kalman Mizsei: „Desigur, sunt foarte bucuros să mă întorc în Moldova. Am petrecut câțiva ani importanți pentru mine aici, în perioada 2007-2011. Cred că situația politică e dezamăgitoare comparativ cu ceea la ce ne așteptam în 2010. Cred că guvernul a dezamăgit într-o oarecare măsură, dar întotdeauna e o zi de mâine. Cred că acum situația îi va face pe politicieni să-și învețe lecțiile în urma evenimentelor de după 2010 și să perfecționeze guvernarea.

Într-un fel, Moldova are nevoie de reforme similare cu cele necesare Ucrainei. Îmi pasă de Moldova, am investit mult efort în succesul acestei țări, mai am și legături de familie aici. Mă simt acasă la Chișinău și aș vrea să văd ca această țară să devină una prosperă și bogată. Chiar cred că astăzi țara are șanse să devină o țară europeană de succes.”

Europa Liberă: Ați putea să ne spuneți ce rol îl joacă factorul geopolitic, geostrategic în regiunea Moldovei și Ucrainei?

Kalman Mizsei: „Vedem că Federația Rusă tratează aceste țări ca părți ale unui joc cu sumă nulă. Uniunea Europeană crede că aspirațiile acestor țări nu vin împotriva intereselor Rusiei. Pentru noi chiar nu e un joc geopolitic. Din păcate, partenerii noștri ruși tratează regiunea într-un mod diferit și au doar perspective competitive în această zonă. E greșit că aplică sancțiuni și restricții restricțiile comerciale pentru Moldova, care sunt mult mai severe în cazul Ucrainei și ilegale în ceea ce ține de legea internațională. Consider că e o perspectivă geopolitică extrem de îngustă și limitată. Cred că perdantul final va fi cel care a început acest joc urât.”

Europa Liberă: Cine va ieși victorios, cine va castiga lupta politica care se duce in aceasta regiune: Occidentul sau Rusia?

Kalman Mizsei: „Sunt foarte optimist și cred că demnitatea umană și democrația, drepturile omului, economie liberă, adică toate elementele unui stat contemporan liberal vor prevala în această parte a lumii.”

XS
SM
MD
LG