Europa Liberă: Deocamdată se pare că între protestatari și clasa politică s-a săpat o prăpastie. În acest moment unii spun că ar fi aproape imposibil să mai construiești punți de încredere. Dumneavoastră cum vedeți această învestire a noului cabinet de miniștri de la Chișinău?
Anneli Ute Gabanyi: „A fost, sigur, o învestire în niște condiții absolut speciale, de excepție. Și aș spune că situații de excepție probabil că cer și măsuri de excepție. Pentru că altfel ar fi greu de înțeles cum să învestești un guvern în secret ș.a.m.d. Dar ce să faci în situația respectivă? Ceea ce am remarcat este că nu este vorba atât de un hiatus între clasa politică sau cel puțin politicienii de profesie și populație, dar este vorba de un fel de coaliție monstruoasă între opoziție parlamentară și extraparlamentară, ceea ce mi se pare un lucru straniu, un lucru nou. Și aici se încurcă și ițele ideologice, adică ce au totuși cei mai mulți care fac parte din Platforma DA cu socialiștii, sau mă înșel?”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Revenim la acest subiect, dar vreau mai întâi să străduim asupra unui moment. Partidul Democrat a fost cel care a grăbit învestirea guvernului. În condițiile respective, s-a votat noua componență a cabinetului de miniștri, fără a fi ascultat programul, fără a fi puse întrebări premierului și miniștrilor. La Președinție au fost și au depus jurământul în miezul nopții. Dumneavoastră sunteți cea care într-un fel aparțineți segmentului democrat german. PD a dat jos un guvern din care făcea parte și Partidul Democrat și tot PD se vrea acum văzut ca marele salvator al situației din Republica Moldova. Ar exista o explicație aici?
Anneli Ute Gabanyi: „Partidul Democrat vrea să își salveze imaginea. Și, pe de altă parte, felul în care a acționat, obrăznicia cu care mogululul Plahotniuc a dorit să se vadă el la cârma acestui guvern și a crezut că trece această stratagemă mi se pare a fi culmea chiar a obrăzniciei politice.”
Europa Liberă: Și cui folosește această zonă gri în care se pomenește Republica Moldova? Sau, din această confuzie de valori cine câștigă?
Anneli Ute Gabanyi: „Este imposibil de a răspunde cu claritate pentru că noi nu mai știm cine reprezintă pe cine, cine urmărește ce fel de scopuri, atât deschise, cât și ascunse. Și aceasta fără ca să ne transformăm în specialiști ai urmăririi unor stratageme ascunse. Totuși, este extrem de greu de a spune cine poate câștiga, dar este mult mai ușor să spui cine pierde. Și anume pierde imaginea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, s-ar putea să scadă și susținerea pentru Republica Moldova, deși anumite semnale după alegerea acestui guvern par a indica totuși faptul că atât Uniunea Euroepană și mai ales România, prin persoana președintelui Iohannis, arată foarte multă înțelegere pentru această votare a unui guvern.”
Europa Liberă: Și Statele Unite ale Americii, și România, și Uniunea Europeană au îndemnat la calm. Şi nu încurajează revoluţia, revolta. Aceasta reiese că varianta oligarhului local e momentan preferată, din punct de vedere geopolitic?
Anneli Ute Gabanyi: „Dintre două rele, adică răul violent şi răul paşnic, probabil că cei mai mulţi s-au gândit: „Hai să alegem totuşi răul cât de cât paşnic.”
Europa Liberă: Este adevărat că aparent s-a dezamorsat situaţia. Dar cum să aibă încredere simplul cetăţean în cei care au dus ţara pe muchia prăpastiei, au furat miliardul, nu au făcut reforme, justiţia nu s-a reformat? Nemulţumirea aceasta tot nu creşte pe teren gol.
Anneli Ute Gabanyi: „Într-adevăr nu creşte pe teren viran şi este gradată, după părerea mea. A început cu lipsa de încredere a oamenilor în noile instituţii create şi combinată în acelaşi timp şi cu lipsa de încredere tot mai pronunţată în oamenii politici, în personajele care, după cum se vede, sunt într-adevăr de o lipsă nu numai de bun simţ în ceea ce priveşte bunul statului, dar şi obrăznicia de a pretinde şi la funcţii de conducere în stat. Şi ceea ce mă îngrijorează este faptul că oamenii pierd şi încrederea totală în sistemul democratic, fenomen care pune în pericol într-adevăr bazele acestui sistem, dacă va continua.”
Europa Liberă: În general valorile acestea democratice ce presupun ele? Pentru că foarte mulţi oameni îşi pun întrebarea cum se explică faptul că partenerii de dezvoltare, Occidentul susţin o guvernare oligarhică, o guvernare care şi-a pierdut credibilitatea pe interior.
Anneli Ute Gabanyi: „Sigur că şi Occidentul se află într-o poziţie destul de dificilă. Şi să nu credem că Occidentul întotdeauna a vorbit cu o singură voce, dar hai să spunem în cazul acesta chiar şi Uniunea Europeană, şi Statele Unite ale Americii sunt mai mult sau mai puţin la unison. Ceea ce caracterizează atitudinea Occidentului este desigur şi componenta geostrategică, și aici chiar i-aş susţine, în sensul că importanţa geostrategică a Republicii Moldova, mai ales după începerea crizei din Ucraina, nu poate fi supraevaluată. Este într-adevăr un fapt şi, dacă s-ar pierde şi acest pilon care se află între Uniunea Europeană, adică România şi Ucraina, atunci sistemul moscovit a ajuns direct la graniţa cu Uniunea Europeană şi NATO, ceea ce ar trebui evitat.”
Europa Liberă: Le daţi dreptate celor care spun că la Chişinău nu protestează sărăcia moldovenilor, ci interesul Rusiei?
Anneli Ute Gabanyi: „Problemele reale ale oamenilor din Republica Moldova, din Chişinău, pot fi uşor instrumentalizate şi cred că sunt de către anumite forţe, noi am şi aflat că au fost provocatori în aceste mase de oameni. Și acelaşi lucruri, de altfel, îl ştim şi din ceea ce s-a întâmplat în România, ştim că şi în 2009 a fost acelaşi lucru. Deci, aceste probleme reale ale cetăţeanului de rând pot fi uşor manipulate şi îndreptate prin astfel de forţe provocatoare într-o direcţie care de fapt până la urmă nu este nici în interesul oamenilor de rând din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Am văzut şi în presa de peste Prut, au fost tirajate idei: „Protestatarii de la Chişinău sunt împotriva unui guvern pro-european”. De fapt protestatarii de la Chişinău sunt împotriva celor care au compromis parcursul european al Republicii Moldova.
Anneli Ute Gabanyi: „Aşa este. Dar această compromitere este un fapt real. Şi întrebarea pe care oamenii ar trebui să fie în stare să şi-o pună este: „Noi unde mergem acum?”. Adică mergem în direcţia unui sistem, sistemul vamal, sistemul rusesc, Uniunea Euroasiatică, în care astfel de personaje şi astfel de fapte, de furturi uriaşe sunt regulă, nu excepţia? Sau mergem într-o direcţie occidentală unde nu există numai oameni cu vesta foarte albă, acest lucru îl ştim şi trebuie să fim conştienţi că nimeni nu este perfect, dar totuşi unde sistemul nu este cariat în sine de astfel de crime.”
Europa Liberă: Partidul Democrat e formaţiunea care a venit în Parlament după alegerile de la 30 noiembrie 2014, cu puţin peste 15 la sută. Un partid care într-un fel acum şi-a subordonat aproape întreaga putere la Chişinău. Unii se tem că s-ar putea să se ajungă la o dictatură. Şi atunci denumirea aceasta, titulatura de partid democrat, mai e cea care îi caracterizează?
Anneli Ute Gabanyi: „Este o denumire care, după felul în care a evoluat, devine tot mai ireală şi mai puţin adecvată conţinutului. Aceasta este cert. Cei care au dorit puterea într-un mod cu tendinţe dictatoriale sigur că încearcă să pună mâna pe cât mai multe pârghii. Şi sigur că vor fi liniştiţi numai în momentul în care într-adevăr vor controla toate pârghiile, mai ales pârghiile puterii în stat.”
Europa Liberă: Şi tot ei îşi asumă rolul că duc Republica Moldova pe calea integrării europene.
Anneli Ute Gabanyi: „Este ridicol, este trist. Dar întrebarea este care sunt alternativele, adică pe mâna cui vrem să încapă Republica Moldova şi unde vor duce forţele alternative Republica Moldova? Este într-adevăr, cum spuneam, alegerea între două rele. Şi dacă îl aud pe domnul Plahotniuc că spune că ar fi mai bine ca Moldova să aibă o conducere forte, atunci de asemenea nu ştiu ce să cred.”
Europa Liberă: Şi la modul real credeţi că acum s-a instaurat stabilitatea, dacă mii de oameni continuă să protesteze în stradă?
Anneli Ute Gabanyi: „În orice caz este clar că există o forţă în lume care este definitiv interesată ca să nu existe stabilitate în Republica Moldova şi să existe haos. Clar că este Moscova.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus ceva mai devreme că în această situaţie oamenii deştepţi aleg răul cel mai mic. Iar dacă noua vechea guvernare nu va face mai mult decât ceea ce au fost capabili să facă în ultimii şase ani, ce se întâmplă?
Anneli Ute Gabanyi: „Eu zic dacă reuşesc cel puţin să nu se destrame acest guvern şi dacă merg mai mult sau mai puţin rapid în direcţia bună, atunci şi Occidentul va fi destul de îngăduitor. În rest, rămân însă la convingerea mea că atâta timp cât Republica Moldova nu va avea o perspectivă cât de cât concretă, vizibilă pentru oameni, că luminiţa se află la capătul tunelului vestic şi nu estic, atunci forţa de atracţie a acestui tunel vestic poate nu este destul de puternică. Ar trebui şi cei de la Uniunea Europeană să se mai gândească puţin şi eventual să renunţe la anumite poncife ale lor, văzând care este situaţia. Şi situaţia este urgentă în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Şi ce trebuie să facă demnitarii de la Bruxelles, înalţii oficiali ai Uniunii Europene?
Anneli Ute Gabanyi: „Înalţii oficiali ar trebui să vadă eventual că între politica lor de a pune asocierea, însă fără o oarecare perspectivă de integrare, în faţa Republicii Moldova, nu este destul.”