La finalul unor seminare la nivel local despre nevoia unei implicări mai mari a femeilor în luarea deciziilor, organizația IDIS Viitorul a remarcat că femeile sunt și mai dezavantajate dacă provin din rândul minorităților etnice.
Cele mai multe probleme observate de experţii Institutului „Viitorul” se înregistrează în comunităţile de romi, acolo unde, spun ei, femeile sunt dublu dezavantajate din cauza stilului patriarhal din viaţa cotidiană. Dacă în alte localităţi de la nordul sau de la sudul ţării locuite de alte grupuri etnice femeile s-au interesat cum pot accede în administraţia locală sau centrală ori în politică, la Otaci, s-a constatat că femeile rome nu au cunoştinţe elementare la eliberarea unor acte ce le-ar fi de folos pentru obţinerea de ajutoare sociale, spune experta gender Erica Zucec. În plus, femeile rome se căsătoresc foarte devreme, iar neavând studii nu au prea multe şanse să fie încadrate în câmpul muncii.
Your browser doesn’t support HTML5
O altă constatare a vizat cunoaşterea limbii oficiale, factor care îngustează aria de drepturi, afirmă Erica Zucec.
„Cu cetăţenii de etnie ucraineană, găgăuză şi bulgară, practic, bariera lingvistică a fost una esenţială care a fost exprimată la toate mesele rotunde pe care le-am desfăşurat. Şi am încercat să găsim împreună soluţii, una dintre acestea este ca forma de predare în instituțiile preşcolare să fie în limba de stat, astfel ca generațiile care vor creşte să nu aibă această barieră”.
La seminarele organizate de Institutul Viitorul au fost invitaţi şi bărbaţi, reprezentând diferite categorii sociale, iar temele abordate au vizat şi subiecte considerate sensibile, atribuite de regulă stilului occidental de viaţă, a spus coordonatul de proiect Veaceslav Berbeca. Expertul spune că majoritatea problemelor pe care le au femeile reprezentând minorităţile etnice sunt comune pentru toate femeile din ţară şi ele sunt oglinda unei societăţi nepregătite să ţină pasul cu provocările şi oportunităţile moderne.
Ludmila Paladiuc, secretarul executiv al unei filiale al Partidului Socialiştilor din Chișinău, spune că doamnele trebuie să fie mai insistente, deşi recunoaşte că majoritatea colegilor ei au dileme, deoarece, potrivit canoanelor creştine, femeile cresc copii şi menţin focul în vatră. Ludmila Paladiuc afirmă că, peste tot unde vin la putere femeile, funcţionează statul de drept, dar pentru asta este nevoie ca şi bărbaţii să le promoveze.
„Multe companii comerciale de la noi sunt conduse de femei şi în acele întreprinderi unde în frunte sunt femei există în mai mare măsură ordine şi disciplină şi asta deoarece femeile, de la natură, sunt psihologi buni, deseori au mai multe facultăţi şi le mai ajută mult faptul că au copii şi ştiu să gestioneze bine timpul nu doar al lor, dar al întregii familii”.
Europa Liberă: Cum credeţi, de ce aşa de puţine femei ajung la vârful puterii?
„Cred că pur şi simplu bărbaţii nu le dau posibilități femeilor să avanseze, pentru că ei se consideră mai deştepţi şi mai ambițioși. Dacă am examina chiar şi în partidul nostru, Partidul Socialiştilor, din cele cinci filiale de sector din Chişinău trei sunt conduse de femei, dar cu toate acestea posibilităţile de a urca în ierarhie sunt foarte mici”.
Experţii au ajuns la concluzia că trebuie organizate cât mai multe discuţii despre egalitatea de drepturi dintre femei şi bărbaţi, la care să participe reprezentanţii ambelor sexe. De asemenea, se impun programe de discriminare pozitivă atât la nivel de stat, cât şi de partide politice pentru a aduce cât mai multe doamne în eşalonul de vârf al puterii.