Marți la Bruxelles, premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu membri ai Parlamentului European care au avut toți, un mesaj clar: actualul guvern trebuie să recâștige încrederea populației iar acest lucru se face numai prin fapte, nu prin promisiuni și declarații de intenție. Este ce i-au spus premierului europarlamentarul român Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, şi Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European.
Același mesaj l-a avut și europarlamentarului Sigfried Mureșan în curusl întâlnirii cu premierul Filip, dar și după aceea, într-un interviu cu Europa Liberă:
Europa Liberă: Demnitarii de la Bruxelles vor să se convingă că guvernanții de la Chișinău nu renunță la angajamentele stipulate în acordul moldo-comunitar, Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE. Ei insistă pe ideea promovării reformelor, cei de la Chișinău spun că fac aceste reforme. Cum se vede ceea ce se spune și ceea ce se face?
Siegfried Mureșan: „Trebuie ca guvernul să treacă, în sfârșit, de la declarații de intenție la acțiune. Eu am spus foarte clar primului ministru că un guvern nu este pro-european doar prin faptul că declară că este pro-european. Un guvern este pro-european și acționează în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova prin ceea ce face. Și anume dacă implementează Acordul de Asociere agreat și parafat de către Republica Moldova cu Uniunea Europeană.
Din păcate, ieri am auzit de la primul ministru, în principal, declarații generale de intenție, iar întrebările concrete care au venit din partea mea, de exemplu, cu privire la reformarea Comisiei Naționale de Integritate, a Centrului Național Anticorupție, asigurarea independenței politice a Băncii Naționale, asigurarea faptului că Banca Națională are suficiente competențe în materie de supraveghere, de supervizare bancară pentru ca o fraudă ca cea din trecut să nu se poată repeta niciodată în sistemul bancar, din păcate, aceste întrebări concrete au rămas fără răspunsuri concrete.
Your browser doesn’t support HTML5
Am spus primului ministru și că inflația în Republica Moldova a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii șapte ani, leul a pierdut din valoare, investițiile străine scad. Partenerii externi vor să ajute Republica Moldova, atât Fondul Monetar Internațional, cât și Uniunea Europeană, dar pentru aceasta este nevoie de un partener la Chișinău, atât la nivelul guvernului, cât și la nivelul Băncii Naționale.”
Europa Liberă: Dar când guvernanții de la Chișinău vor ajunge să fie credibili, atât în ochii partenerilor externi, dar, mai ales, în ochii populației? Pentru că deocamdată aceste reforme despre care se vorbește mult nu arată un proces de combatere a politizării instituțiilor, implicând în mod real și societatea civilă. Și sunt multe de spus aici.
Siegfried Mureșan: „Așa este. Credibilitatea se dobândește doar prin rezultate. Ce aștept însă și de la instituțiile Uniunii Europene este monitorizarea cu atenție și înțelegerea în detaliu a situației din Republica Moldova. Doar dacă înțelegi în detaliu și urmărești zi de zi situația din Republica Moldova, o poți diagnostica corect și poți sesiza eventuale întârzieri sau lipsa voinței politice.
Guvernul este încă în primele luni de mandat. Eu am spus-o foarte clar: după 90-100 de zile de mandat, lumea își va forma o opinie cu privire la acest guvern. Și opinia va fi strict pe baza rezultatelor, pe baza a ceea ce realizează guvernul.”
Europa Liberă: Din cauza dispariției miliardului de dolari, politicienii de la Chișinău au pierdut sprijinul popular pentru că luni la rând au fost și proteste stradale. Cu toate acestea, Bruxelles-ul, Uniunea Europeană pare să sprijine în continuare guvernul. Poate suferi credibilitatea UE printre cetățeni, printre populație din această cauză?
Siegfried Mureșan: „Uniunea Europeană înțelege care este alternativa. Și Uniunea Europeană înțelege că lipsa unui guvern înseamnă instabilitate politică care va duce la instabilitate economică, salariile, pensiile – supuse riscului. De aceea Uniunea Europeană preferă stabilitatea. Însă eu cred că stabilitatea nu trebuie obținută cu orice preț.
E important ca acest guvern să implementeze exact ceea ce oamenii au cerut în stradă – combaterea decisivă a corupției, a fraudei, a evaziunii fiscale, reforma unor instituții cheie, fundamentale, Comisia Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție, Banca Națională, reforma Procuraturii. Deci, nici eu nu am fost convins de acest guvern, de la început.
Și este greu ca Partidul Democrat să mă convingă că este un partid pro-european, când în urmă cu câteva luni ajutau la căderea unui guvern pro-european, împreună cu comuniștii și socialiștii pro-ruși. Acest lucru, evident, nu se uită în Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană cred că trebuie să observe mult mai mult și să ajute mult mai mult. Uniunea Europeană are un oficiu european de luptă antifraudă. Sunt acolo oameni care au experiență foarte mare în combaterea fraudei, a evaziunii fiscale, a spălării banilor. L-am întrebat ieri pe primul ministru cum are de gând să coopereze cu aceste instituţii ale Uniunii Europene, care au experienţă tocmai în aceste domenii în care oamenii cer progres, iar instituțiile moldoveneşti au dovedit că nu pot de unele singure până acum. Sistemul bancar.
Nici în Uniunea Europeană nu a fost totul perfect în sistemul bancar, însă am îmbunătăţit reglementarea, de-a lungul crizei financiare din ultimii ani, am întărit supravegherea, supervizarea, condiţiile pe care băncile trebuie să le îndeplinească în materie de capital propriu, de reguli de gestionare prudentă a banilor oamenilor. De ce guvernul Republicii Moldova nu profită de pe urma experienţei Europei din ultimii ani şi să coopereze atent, strâns cu Comisia Europeană, cu Oficiul de luptă antifraudă, tocmai pentru a întări şi sistemul bancar din Republica Moldova, aşa cum l-am întărit în Uniunea Europeană în ultimii ani? Fiindcă este esenţială redobândirea încrederii investitorilor străini în sistemul bancar din Republica Moldova.
Fără investiţii străine, nu vom reuşi să generăm mai multe locuri de muncă stabile bine plătite în Republica Moldova. Locurile de muncă stabile bine plătite sunt generate de sectorul privat, de investitori privaţi, în principal, străini, care au nevoie de un cadru legal predictibil, de o justiţie funcţională, de un sistem bancar funcţional şi, evident, de un sistem de taxare şi impozitare prietenos şi predictibil.”
Europa Liberă: În ultimul timp, se aud declaraţii de felul că oligarhii ar fi principalul obstacol pentru reforme, pentru că ei ar controla ţara, pentru că ei ştiu bine că modelul business-ului lor va fi eliminat, dacă reformele ar începe să dea rezultate. Se zice că anume aceşti oligarhi ar lupta, cu forţe înzecite, folosind toate pârghiile vechiului sistem – control asupra mass-media, al întreprinderilor de stat, asupra chiar deputaţilor în Parlament, asupra judecătoriilor şi altor instituţii ale statului. Iată de aici ceva ar trebui să pornească.
Siegfried Mureșan: „Mesajul meu pentru oligarhi este unul foarte clar: modelul lor de business, cum aţi spus, modelul lor de afacere, modelul lor de viaţă, modelul lor de a funcţiona nu va mai exista în viitor. Ştiu că în Republica Moldova oamenii spun: „Da, dar uite oligarhii sunt mai puternici şi noi o ducem tot mai rău, nu vedem încă luminiţa de la capătul tunelului”. V-o spun foarte clar: la un moment dat, oligarhii vor pierde această bătălie, poate va mai dura câţiva ani de zile.
Şi în România lupta împotriva corupţiei a început în urmă cu 10-12 ani, în anii 2004-2005, şi vedem acum rezultate impresionante. Avem oligarhi condamnaţi în România pentru ani grei de puşcărie acum, datorită unor fapte de corupţie din trecut, pentru care ei au crezut că nu vor fi condamnaţi niciodată. Acelaşi lucru se întâmplă şi în alte ţări din Europa de Est, şi în Balcani, şi se va întâmpla şi în Republica Moldova. Oligarhii nu pot opri această luptă. Poate o mai pot amâna puţin, dar o vor pierde.
Va veni ziua şi în Republica Moldova în care toţi cei care au încălcat legea vor da socoteală. Ştiu că acest lucru pare greu de crezut acum, dar uitaţi-vă peste Prut, uitaţi-vă în România că, în sfârşit, DNA (Direcţia Naţională Anticorupție) vine de hac tuturor celor care au încălcat legea, indiferent de apartenenţa politică, indiferent de conexiunile pe care le-au avut în instituţii ale statului, a venit ziua în care trebuie să dea socoteală. Şi această zi va veni şi în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Cine pot fi numiţi adevăraţi reformatori în Republica Moldova? Pentru că la guvernare se perindă cei care au venit încă în 2009.
Siegfried Mureșan: „Opţiunile, pe care le avem în Republica Moldova, poate într-adevăr nu sunt ideale în acest moment. Fiindcă, după cum am spus, alternativa la această guvernare este instabilitatea politică, sunt eventuale alegeri anticipate câştigate de forţele pro-ruse. Însă mesajul meu spre oameni este: nu mai votaţi politicieni corupţi, incompetenţi, la următoarele alegeri, nu mai votaţi politicieni care vor să lase Republica Moldova într-o zonă gri sau să o ducă înspre Est, unde nu îi este locul.
Votaţi doar acei politicieni care implementează cu hotărâre ceea ce s-a agreat cu Uniunea Europeană, fiindcă de acolo vine prosperitatea. Ştiu că viaţa este grea şi la noi în România, dar de acolo vin investiţiile, de acolo vin locurile de muncă, de acolo vin fondurile europene, de acolo vine prosperitatea. Iar puterea este la oameni. Politicienii au doar atâta putere cât îi lăsăm noi să aibă asupra noastră. Nu mai daţi puterea politicienilor care v-au dezamăgit, care arată că nu sunt competenţi şi despre care aveţi suspiciunea că ar putea fi şi corupţi.”
Europa Liberă: Cineva spunea că la Bruxelles s-ar afla şi Maia Sandu. Această prezenţă transmite un oarecare mesaj celor din Moldova?
Siegfried Mureșan: „Pe bune, chiar nu ştiu în ce context a venit. Dar este evident că factorii de decizie de la Bruxelles trebuie să caute dialogul acum cu toţi actorii politici din Republica Moldova, care sunt în mod convingător pro-europeni, cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu toţi cei care vorbesc în numele unui grup de oameni, fiindcă oamenii trebuie ascultaţi. Deci, contactul cu dumneaei trebuie căutat. Dar, repet, nu ştiu în ce context a fost aici, eu nu am întâlnit-o şi chiar nu ştiu dacă a fost sau nu o coincidenţă prezenţa dumneaei aici în timpul vizitei primului ministru.”
Europa Liberă: Dar pentru că există această critică constructivă, să admitem, care se face guvernării de la Chişinău, uneori critica e şi de folos, ce ajutor poate oferi Bruxellesul, Bucureştiul în continuare Republicii Moldova pentru a depăşi incertitudinea?
Siegfried Mureșan: „Şi Bruxellesul, şi Bucureştiul, de fapt, trebuie să facă acelaşi lucru, să dea un semnal clar cetăţenilor Republicii Moldova că vor ajuta, că se vor implica ca Republica Moldova să reuşească în parcursul pro-european. Bucureştiul are o obligaţie mai mare: trebuie de ajutat, dar pe baza unor condiţii clare, încât situaţia în Republica Moldova să se îmbunătăţească. Fiindcă nu are rost să oferi ajutor necondiţionat, iar politicienii să nu implementeze acele reforme despre care ştim că ţara are nevoie şi pe care oamenii le cer. Aştept ca Uniunea Europeană să se implice mai mult, să ajute mai mult, dar pe baza unor condiţionalităţi mai stricte, să ne asigurăm că într-adevăr se înregistrează progres.”
Europa Liberă: Autorităţile de la Chişinău aşteaptă asistenţă financiară. Mai trebuie să treacă mai mult timp până va veni acest ajutor financiar?
Siegfried Mureșan: „Uniunea Europeană a spus aşa: „Vrem să vă ajutăm. Dar pentru aceasta trebuie să existe un certificat de bună purtare al oamenilor politici de la Chişinău”. Iar acest certificat de bună purtare economică este dat de Fondul Monetar Internaţional, care ar trebui să spună aşa: după discuţiile noastre cu guvernul, cu Banca Naţională de la Chişinău există un program de reforme, există un program de a ţine bugetul.”
Europa Liberă: Dar este această foaie de parcurs.
Siegfried Mureșan: „Da. Însă negocierile între Fondul Monetar şi instituţiile din Republica Moldova nu au ajuns încă la nivelul la care trebuie. Iar Uniunea Europeană a spus în felul următor: „De îndată ce există un certificat de bună purtate de la Fondul Monetar Internaţional, vom ajuta şi noi”.
Uniunea Europeană vrea să ajute Republica Moldova cât mai repede şi tocmai de aceea este dispusă să acorde ajutor financiar Republicii Moldova, chiar înainte ca Fondul Monetar Internaţional să decidă oficial acordarea unui credit Republicii Moldova și anume de îndată ce misiunile Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova au ajuns la nişte concluzii pozitive, care sunt înaintate conducerii Fondului Monetar Internaţional.
Deci, spunem că, în loc să aşteptăm în viitor o decizie oficială a Fondului, suntem dispuşi să luăm noi o decizie şi să acordăm finanţare Republicii Moldova, dar de îndată ce avem o evaluare pozitivă de la FMI că la nivel tehnic lucrurile în Republica Moldova merg bine. Ce vreau să spun: căutăm şi noi soluţii şi suntem dispuşi să ajutăm cât mai repede.”