Până la alegerile prezidențiale mai sunt cinci luni, dar experții în administrație publică și sisteme electorale spun că nu e prea devreme să se înceapă punerea la punct a mecanismelor legislative și organizatorice, astfel ca scrutinul din 30 octombrie, istoric în felului lui, să fie liber și corect. Despre repararea lacunelor sistemului electoral, unele dintre ele cronice, s-a vorbit la un eveniment organizat La Chișinău cu participarea CEC și sprijinul PNUD Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Analiza comparativă a listelor electorale de la alegerile locale din 2011 și de anul trecut arată că la cel mai recent scrutin 2% din alegători au descoperit că nu-s trecuți pe listele de la secția de votare. Parte din aceștia au insistat să fie înscriși în listele suplimentare, alții însă s-au văzut siliți să meargă în localități învecinate pentru a putea vota.
O asemenea stare de lucruri trezește îngrijorare înainte de alegerile prezidențiale din toamnă, spune experta în domeniul electoral Angela Caraman. În lipsa unui sistem sigur de repartizare a alegătorilor din comune și sate care nu folosesc localizarea domiciliilor după adresă, există riscul ca cetățenii să nu voteze deloc, consideră Angela Caraman:
„Locuind în localitatea din cadrul unei comune, omul vine la alegeri și nu se regăsește pe lista sa, dar i se spune că trebuie să meargă în localitatea vecină, pentru că acolo este inclus în listele de bază. Este mare probabilitatea că omul va renunța, pentru că omul se gândește în felul următor, de ce el nu este inclusă în listă acolo unde își are domiciliul de fapt. Iată erorile acestea de adresă riscă să diminueze participarea alegătorilor sau să-și piardă încrederea.”
La ultimul scrutin, participarea la vot a fost verificată electronic, în baza unui Registru de Stat al alegătorilor. Este un sistem informatizat care reține numărul de identificare al cetățeanului și secția în care a votat. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, spune că toți alegătorii cu drept de vot sunt înscriși automat în listele electorale și în acest fel se exclud dublările de date și totodată posibilitățile de fraudare:
„După experiența alegerilor din 2015, când am adus în regulă întreg setul de instrumente electronice, putem garanta întregii societăți și acest lucru este ușor verificabil, un cetățean a votat doar o singură dată. Chiar dacă el nu este în lista potrivită pornind de la acele acțiuni artificiale de mutare a locului de aflare a acestui cetățean în ziua alegerilor de la domiciliu spre reședință, oricum noi putem garanta că un cetățean a votat o singură dată.”
Înregistrarea centralizată, remarcă experții a determinat o reducere de 10 ori a numărului votanților de pe listele suplimentare la alegerile din 2015, față de cele din 2011. Juristul Pavel Postică de la Asociația PromoLex spune că în această situație este firesc să crească numărul celor înscriși în listele de bază la alegeri:
„Faptul că s-a majorat continuu numărul de alegători în listele electorale de bază este un lucru cert și pe de altă parte noi trebuie să ne uităm la partea opusă a monedei și să vedem că în paralel a descrescut numărul de alegători care votează pe listele electorale suplimentare. Adică cei care nu erau incluși în general în listele electorale, de fapt sunt incluși în listele electorale de bază. De asta și este un argument esențial, de ce numărul de alegători se majorează.”
La alegerile locale din 2015 au fost înregistrați pe liste aproximativ 2 milioane 800 de mii de alegători. Sub trei milioane este cifra cu care operează acum autoritatea electorală, un număr mult prea mare în opinia unor observatori care fac trimitere la date privind plecarea continuă a cetățenilor moldoveni peste hotare. Comisia Electorală Centrală încurajează deja cetățenii plecați să se înregistreze prealabil on-line pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Pavel Postică spune că în acest fel, ar putea fi evitată situația de la alegerile parlamentare din 2014, atunci când alegătorii nu s-au înregistrat pentru a arăta unde vor să voteze și în consecință Ministerul de Externe a decis cu de la sine putere unde să deschidă secții de votare, spre nemulțumirea multor cetățeni cu drept de vot aflați în străinătate.