Gheorghe Cojocaru: „O recenta declarație a unuia dintre liderii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, precum că majoritatea parlamentară va propune un candidat comun la alegerile prezidențiale din toamnă bulversează oarecum logica evoluțiilor politice de până acum. Să amintim că după stabilirea datei alegerilor șefului statului, datei de 30 octombrie, mai multe forțe politice, parlamentare și extraparlamentare, și-au anunțat intenția de a propune candidați proprii la scrutinul din această toamnă. Inclusiv cele două partide din arcul de la guvernare, Partidul Liberal ca și Partidul Democrat, s-au arătat decise să promoveze niște personalități cunoscute în interiorul acestor formațiuni și segmentelor lor electorale.”
Europa Liberă: Iată însă Dumitru Diacov dă peste cap aceste planuri și e puțin probabil să o fi făcut pe cont propriu.
Gheorghe Cojocaru: „Se pare că, într-adevăr, până mai ieri componentele de bază ale majorității parlamentare de astăzi, reprezentată de cele două partide, dar și de o facțiune dezlipită de la mașinăria comunistă de altă dată, care n-are cum participa, de altfel, de una singură în alegeri, optase pentru o competiție fiecare pe cont propriu, pentru ca, iată, să se producă această răsucire, în favoarea unui candidat comun, despre care a vorbit Dumitru Diacov. Că aceasta ar fi doar o intenție a unuia dintre cele două partide de guvernământ sau că ar fi deja o inițiativă asumată de întreaga formulă de guvernare, se va vedea ulterior. Însă cert este că actuala guvernare este tot mai preocupată de alegerile din toamnă și caută soluții pentru a putea face față acestei provocări. Mai ales în condițiile în care opoziția socialistă arată tot mai bine în sondaje, strâns unită în jurul lui Igor Dodon, în timp ce partidele de la putere sunt într-o cădere drastică de popularitate.”
Europa Liberă: Să fi fost oare cel mai recent sondaj acea baie cu apă rece care a trezit guvernarea la viață?
Gheorghe Cojocaru: „Sondajele de opinie, departe de a da un scor precis al viitoarei bătălii prezidențiale, conturează totuși niște tendințe în evoluția preferințelor electorale și acestea, după cum se vede, nu sunt în favoarea actualei guvernări. În baza datelor statistice sociologice se fac anumite calcule și se ia o opțiune politică sau alta. Nu este exclus ca această opțiune făcută publică de Dumitru Diacov să fie asumată, dacă va fi oficial asumată de actuala putere, și cu concursul partenerilor externi de dezvoltare a Republicii Moldova. Cine ar putea fi liderul în jurul căruia să se unească toate cele două-trei componente ale guvernării este greu de spus, dar este de admis că acesta va trebui să fie o persoană puternică, cu un potențial electoral suficient de mare pentru a putea juca și pe stânga, și pe dreapta scenei politice.”
Europa Liberă: Acum, de la intenție până la fructificare rămâne să se facă pasul cel mai dificil, identificarea unei asemenea persoane. Vor reuși oare și liberalii, și democrații să se pună de acord?
Gheorghe Cojocaru: „Se va reuși, dacă și liberalii, și democrații, și ceilalți vor realiza că un candidat comun ar fi cea mai bună soluție în situația complicată de astăzi. Chiar dacă va fi înfrânt la alegeri, un scor relativ bun va fi un capital politic important la negocierea cu unul dinte cei doi pretendenți rămași pentru un eventual tur doi, ceea ce ar putea să atenueze întrucâtva din proporțiile unui aproape inevitabil eșec al actualei guvernări.”