La numai câteva zile după ce adversarii minorităților sexuale au întrerupt un marș LGBT în capitală, intoleranța revine în atenție printr-o aniversare: mâine se vor împlini patru ani de când Moldova a adoptat sub presiunea structurilor europene, de dragul eliminării vizelor, legea privind asigurarea egalității. Mai multe organizații pentru drepturile omului și Consiliul pentru Eliminarea Discriminării au evaluat astăzi la o conferință de presă efectele „legii 121” care continuă să fie contestată din când în când mai ales de preoțime și de partidele pro-rusești.
La patru ani de la adoptare, legea privind asigurarea egalităţii demonstrează că este un instrument necesar şi eficient împotriva discriminării. Ea protejează toţi cetăţenii şi nu doar anumite grupuri, aşa cum au speculat şi o mai fac contestatarii legii. Este una din principalele concluzii ale experţilor, între ei şi Olga Manole de la Asociaţia Promo-Lex:
„Mii, zeci de mii de persoane au nevoie de această lege, vorbim despre persoane cu dizabilități, minorităţi etnice, religioase, lingvistice, vorbim de femei, care reprezintă mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova şi care întâmpină dificultăţi în angajare, în câmpul muncii şi în alte domenii. Este o lege care este pentru toţi.”
O demonstrează şi statisticile Consiliului pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi asigurarea egalităţii, instituţia care examinează cazuri de discriminare în baza acestei legi. În mai puţin de trei ani de activitate, Consiliul a examinat peste 420 de cauze, în jumătate din ele instituția a emis decizii, constatând discriminare în peste 100 de cazuri. Ian Feldman, președintele Consiliului spune că cele mai frecvente sunt cazurile de discriminare pe criteriile de dizabilitate, gen, limbă şi etnie. Acestea reprezintă 75 la sută din cazurile examinate de Consiliu. Cele ce vizează minorităţile sexuale reprezintă mai puţin de 7 la sută. Aceste statistici arată cât de nefondate sunt afirmaţiile celor care spun că legea ar proteja doar comunitatea LGBT, afirmă experţii. În curând va fi lansată şi o campanie socială pentru promovarea egalităţii, întitulată „Legea 121 e pentru toţi” , spune Ian Feldman:
„Ideea aceste campanii este de a comunica că legea 121 nu se referă doar la un grup sau doar la o minoritate, dar se referă la toţi şi vizează în diferite circumstanțe aproape pe fiecare om care se află pe teritoriul Republicii Moldova.”
Reprezentanţii ong-urilor au invitat la conferinţa de presă şi două persoane cu nevoi speciale care au făcut uz de această lege pentru a-şi apăra drepturile. Ludmilei Ababii i s-a refuzat angajarea în câmpul muncii din cauza că are deficienţe de văz, iar lui Maxim Miftahov, i-a fost restricționat accesul în transport public pe motiv că are probleme locomotorii. Ambele cazuri au ajuns în instanţă de judecată, după ce Consiliul a constatat prezenţa discriminării.
Faptul că victimele trebuie să-şi caute dreptatea şi în instanţa de judecată după ce se adresează la Consiliul împotriva discriminării rămâne a fi una din lacunele legii privind asigurarea egalităţii, a afirmat Nadejda Hriptievschi de la Centrul de resurse juridice:
„Trebuie să lucrăm la îmbunătățirea acestui cadru legal astfel ca Consiliul să poată nu doar emite recomandări, dar şi să aplice sancţiuni, astfel ca persoana discriminată să aibă un remediu mai rapid. Dacă persoana vrea prejudicii morale sau materiale, atunci să meargă în instanţă pentru a le solicita.”
Nadejda Hriptievschi şi-a exprimat regretul că la patru ani de la adoptare, legea privind asigurarea egalităţii mai întâmpină rezistenţă. Recent, Mitropolitul Vladimir ținând în Parlament un discurs înainte de Sărbătorile Pascale a cerut deputaţilor abrogarea legi. Mitropolitul a spus atunci că această lege, care apără şi drepturile minorităţilor sexuale, ar fi o „înjosire” a creştinilor moldoveni care ar alcătui în opinia lui 98 la sută din populaţie. În aceeaşi zi, pe 27 aprilie, Partidul Socialiştilor a înregistrat o iniţiativă legislativă privind abrogarea legii asigurării egalităţii. În opinia deputaţilor socialişti, legea nu aduce plus valoare democraţiei sau principiului egalităţii, dar „este o sfidare a valorilor morale şi spirituale ale familiei tradiţionale”, se arată în nota informativă a iniţiativei de abrogare a legii.
Potrivit experţilor, aceste afirmaţii sunt pur şi simplu nefondate. Ei susţin că această lege este vitală pentru combaterea discriminării în Moldova.
Amintim că legea privind asigurarea egalităţii a fost una din condiţiile esenţiale în negocierea regimului liberalizat de vize cu UE. După multiple proteste organizate de biserica ortodoxă şi unele partide de stânga, legea a fost votată în 2012 într-o redacţie de compromis politic intern, agreat de partenerii europeni. Din primul articol al legii au fost eliminate mai multe criterii de discriminare, inclusiv cel legat de orientarea sexuală, acestea fiind menționate doar la capitolul egalității de drepturi pe piața muncii.