Proaspătul ambasador moldovean la Bruxelles, Iurie Reniță, spune că eforturile NATO de a-și întări securitatea la granițele estice, periclitate de acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, sunt benefice și Republicii Moldova. Într-un interviu cu Tamara Grejdeanu, realizat după recenta reuniune a miniștrilor apărării din NATO, ambasadorul Reniță a sugerat că și politicienii de la Chișinău ar trebui să se țină de câteva promisiuni făcute alianței, ca adoptarea noii strategii de securitate.
Your browser doesn’t support HTML5
Iurie Reniță: „În prezent, NATO nu abordează problema unei invazii, sunt măsuri defensive urmare a unor schimbări dramatice care s-au produs în sistemul de securitate european și internațional, cazul Ucrainei, ce s-a întâmplat. Adică a schimbat și a dat peste cap o ordine internațională care se stabilise, se convenise. Evident că NATO a reacționat deoarece a apărut riscul pentru țările membre, zona estică. În ceea ce privește Republica Moldova, noi suntem în favoarea extinderii zonei de securitate și stabilitate. Pentru Republica Moldova nu este un pericol și noi pornim de la interesele noastre naționale, aici este lucrul cel mai important și trebuie să conștientizăm.”
Europa Liberă: Republica Moldova a exemplificat foarte clar care este actualmente interesul național în ceea ce privește colaborarea cu NATO?
Iurie Reniță: „Noi am stabilit domeniile prioritare. Chiar dacă suntem un stat neutru, dar domeniile de colaborare, cele care sunt, sunt absolut necesare. În domeniul științei este știința pentru pace și securitate. Uitați-vă, recent NATO a lansat o platformă pentru implicarea femeilor în procesele decizionale, în procesele militare. Telemedicina, proiectul care se implementează în Ucraina, Republica Moldova și România – SMURD-ul este susținut sub denumirea de Telemedicina de către NATO. Dincolo de dimensiunea pur militară, NATO are o profundă dimensiune umană și socială în relația cu Republica Moldova.”
Europa Liberă: S-a discutat la această recentă reuniune a miniștrilor apărării din țările NATO și despre securitate de dincolo de granițele alianței.
Iurie Reniță: „Alianța Nord-Atlantică nu este preocupată doar de cele 28 și probabil 29 cu Muntenegru, dar și de țările vecine, să beneficieze și ele de un nivel sporit de securitate. Este și zona din care facem și noi parte. Din păcate, Republica Moldova și nu numai se confruntă cu majore amenințări, probleme și riscuri de securitate, mă refer la prezența ilegală a armatei ruse în Transnistria, sunt și alte elemente care destabilizează situația din țara noastră. De aceea, pentru noi, faptul că zona de securitate și stabilitate se extinde, e o chestiune care nu ar trebui să genereze preocupări majore. Cred că este în interesul nostru și ar trebui să colaborăm și noi cu alianța în domeniile care consolidează securitatea Republicii Moldova, nu sub aspect militar, pur militar, dar și diplomatic, și politic. De aceea, extinderea zonei de securitate este o acțiune benefică.”
Europa Liberă: România și-a arătat disponibilitatea de a găzdui militari, Ucraina a evoluat pe partea de realizare a reformelor pentru a beneficia de susținerea NATO, nu rămâne cumva izolată Moldova în această zonă de insecuritate?
Iurie Reniță: „Iarăși pornim de la interesul național al fiecărei țări și dreptul suveran al fiecărui stat de a decide. Republica Moldova, asta este ceea ce factorii decizionali au convenit, nivelul și domeniile de colaborare. Ceea ce face Ucraina, șine de interesul național al Ucrainei. Ceea ce face România e altceva, dar iarăși derivă din interesele lor. La noi la etapa actuală, acesta este nivelul.”
Europa Liberă: Cum se poziționează actualmente Republica Moldova în relația cu NATO? Pentru că oficiali din cadrul alianței au spus la această recentă reuniune că nu este claritate, cu referire la strategia de apărare, nu a fost deschis încă oficiul NATO la Chișinău.
Iurie Reniță: „Evident că acestea sunt domenii pe care noi le-am solicitat. La summit-ul precedent ni s-au oferit două platforme noi de cooperare, interoperabilitatea și inițiativa de consolidare a capacității de apărare. Noi le-am dorit și noi am solicitat. În ce măsură le implementăm, deja este alt aspect. Și cred că aici ar fi bine ca și factorul politic, decidenții politici să aibă și ei un cuvânt de spus.”
Europa Liberă: Și ce se așteaptă, în acest context, de la clasa politică moldovenească?
Iurie Reniță: „Cred că aici, pentru a avea un răspuns mai clar, ar trebui ca și clasa politică, forța argumentului, a faptelor concrete în colaborarea cu NATO să prevaleze. Nivelul de colaborare cu NATO și domeniile, le stabilim exclusiv noi. De aceea, dacă ne dorim un nivel mai sporit și mai extins, mai aprofundat, iarăși urmează să ne edificăm noi și să stabilim domeniile. O relație bilaterală poate fi extinsă când există încredere, credibilitate și respect între parteneri. De aceea, e bine să oferim motive pentru a aprofunda această colaborare. O decizie adoptată ar fi bine să fie și onorată. Asta și înseamnă credibilitate, asta și înseamnă o Republică Moldova mai vizibilă, cu o securitate mai stabilă, o Republică Moldova mai europeană.”