„Fără Marea Britanie, legăturile transatlantice vor fi slăbite, la fel politica occidentală față de vecinii estici” a declarat postului de radoo Europa Liberă europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski.
Din perspectiva Poloniei, a spus Saryusz-Wolski, absența Marii Britanii ar putea schimba și politica europeană față de Rusia, ar putea duce la ridicarea sanctiunilor impuse ca urmare a anexării abuzive a peninsulei Crimeea în 2014.
Cât privește politica vecinătății și perspectivele extinderii, acestea nu sunt „îngropate” dar vor fi mai greu de aplicat consecvent în absența Marii Britanii, a mai afirmat pentru Europa Liberă europarlamentarul polonez Saryusz-Wolski.
Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, fost negociator al aderării Lituaniei la UE, este mai optimist cu privire la continuarea extinderii Uniunii Europene, mai ales spre Balcani.
Analista britanică Judy Dempsey, de la Fundația Carnegie Europe nu vede pentru moment nici o schimbare a politicii europene față de Rusia, ca urmare a votului pentru Brexit.
„Cel puțin încă doi ani Marea Britanie rămâne membră a Uniunii Europene” și țările europene vor continua să facă „front comun” în fața Rusiei și sanccțiunile vor continua, a declarat Dempsey pentru Europa Liberă.
Marea Britanie era în ultimul timp una din țările cele mai ferme cu privire la sancționarea Rusiei pentru politica sa agresivă în Ucraina.
Pe termen lung, crede însă analista britanică, lucrurile s-ar putea schimba dramatic, in funcție de cine va fi noul premier britanic, dacă acesta va organiza alegeri anticipate, dacă Scoția va organiza un nou referendum asupra independenței – toate evenimente care vor distrage antenția britanicilor de la politica externă în general, și implicit de la Rusia.
„Exact ce-și dorește Kremlinul”, crede analista britanică, avertizând că ar fi o strategie extrem de periculoasă, ținând cont de tensiunile din Ucraina și instabilitatea din Balcanii de vest.