Gheorghe Cojocaru: „Prin votul în favoarea inițiativei Partidului Socialiștilor de a o demite pe ministrul Educației, liberala Corina Fusu, opoziția parlamentară, incluzând fracțiunile socialiștilor, comuniștilor și liberal-democraților, a arătat că, în pofida diferențelor doctrinare, poate face corp comun, chiar dacă ținta vizată nu a fost și doborâtă. Nici de această dată, cel mai criticat ministru, alături de ministrul Apărării, Anatol Șalaru, din guvernul Filip nu a putut fi demis, pentru că majoritatea parlamentară a rămas strâns unită în jurul guvernului”.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ce anume i s-a imputat Corinei Fusu de cele trei fracțiuni din Parlament?
Gheorghe Cojocaru: „Mai pragmatici de această dată, comuniștii au acuzat reducerea drastică a numărului de școli în ultimii doi ani cu circa 16%, a claselor de predare și a pedagogilor cu 21%, a numărului de elevi absolvenți cu 15%, ceea ce în raport cu anul 2008, când partidul lui Vladimir Voroniu se afla la putere, reprezintă o scădere cu 39%. Toate acestea se datorează, potrivit comuniștilor, politicii de „optimizare”, promovată în domeniul învățământului de actuala guvernare. Socialiștii, la rândul lor, au încălecat calul lor preferat de bătaie, al atacurilor furibunde împotriva predării limbii române și istoriei naționale în școală, amintind prin aceste ieșiri la rampă de comuniștii lui Vladimir Voronin din anii ʾ90 ai secolului trecut. Pe de altă parte, liberal-democrații au acuzat „politizarea” sistemului educațional și promovarea în funcții exclusiv a reprezentanților partidelor din arcul guvernamental. Totuși, cele 31 de voturi ale opoziției nu au fost suficiente pentru demiterea Corinei Fusu.”
Europa Liberă: Unii analiști spun că nu puține din criticile lansate au și temeiuri...
Gheorghe Cojocaru: „Și acest fapt a fost recunoscut de însuși ministrul Corina Fusu. Nu de azi și nu de ieri se înregistrează o cădere a autorității pedagogului și a prestigiului profesiei de pedagog. Condiția materială a pedagogului nu este din cea mai strălucită, dar, pe de altă parte, nu se poate spune că autoritățile și statul în ansamblu nu se preocupă de situația cadrelor didactice și a școlii, dimpotrivă. Însă școala, ca și întreaga societate, suportă astăzi consecințele crizei economice și ale dezechilibrelor sociale și economice, ca urmare a delapidărilor de proporții din sistemul bancar.”
Europa Liberă: Spre deosebire de anii trecuți, chestiunea bacalaureatului nu mai este un subiect de dezbateri parlamentare.
Gheorghe Cojocaru: „Într-adevăr, perioada examenelor la bacalaureat din acest an nu pare să fi fost însoțită de scandaluri grandioase ca în anii trecuți, astfel încât parlamentarii vor putea să se concentreze asupra altor probleme. Pe de altă parte, nu pot fi ignorate totuși nemulțumirile pedagogilor și părinților în ceea ce privește transparența și corectitudinea promovării în funcție a unor directori de licee, cum e și cazul Liceului Teoretic „Dante Alighieri”, din Chișinău, fapt care nu are cum contribui la menținerea unei atmosfere bune în școală.”