Ethiopiyawi electronic

Cu cît lucrurile se schimbă mai mult, cu atît rămân de fapt aceleași.

Ethiopiyawi electronic este numele unui sunet creat în capitala Etiopiei Addis Abbeba de mai mulți producători contemporani care îmbracă teme muzicale tradiționale etiopiene în forme sonore ale secolului 21.

Fenomenul e descris de Simon Chandler, cronicarul muzical de la Bandcamp.com, cu o expresie oximoronică: cu cît lucrurile se schimbă mai mult, cu atît rămân de fapt aceleași.

Your browser doesn’t support HTML5

Ethiopiyawi electronic

Oamenii care fac asta sînt urmașii spirituali ai ethio-jazz-ului cântat în anii 1960 - 1970 de muzicieni ca Mulatu Astatke și Alemayehu Eshete (sau ca Getachew Mekuria, aș adăuga eu), și în mod cu totul paradoxal conservă tradițiile muzicale etiopiene aducîndu-le la zi.

Doi reprezentanți ai acestei noi estetici muzicale sînt Mikael Seifu și Endeguena Mulu, acesta din urmă cunoscut și sub numele de Ethiopian Records.

Cum despre Mikael Seifu am mai vorbit la Dicționarul de sunete, am să vă spun acum că Endeguena Mulu are un manifest artistic care afirmă că muzica lui transcende constrîngerile genurilor și pe cele ale geografiei, eticheta Ethiopiyawi electronic referindu-se mai mult la procesul decît la rezultatele experimentelor sale sonore.

De fapt, spune acest muzician, Ethiopiyawi electronic nu este neapărat un gen muzical; descrierea simplă a acestui sunet ne spune că e o suită de jam-uri ambientale construite unul peste altul din mai multe loop-uri ale unor mostre tradiționale ce creează acel fel de muzică electronică într-o continuă mișcare care, cel puțin pentru Endeguena Mulu, este chiar mai deschisă și mai liberă decît jazz-ul.

Înainte de apariția acestui sunet în jurul anului 2014, muzica etiopiană a fost luată în proprietate de mai multe trupe occidentale. Grupuri ca The Sorcerers, Akalé Wubé​, Dub Colossus au încorporat instrumentația și forma muzicală etiopiene în muzica lor, și deși multe din producțiile lor sînt foarte bune, materialul original e transformat uneori în imitații statice care funționează doar pentru a fi citate ca semne a ceea ce Simon Chandler numește „exoticness”, un cuvînt a cărui variantă în limba română, dacă ar exista, ar suna foarte bine: exoticitate.

Ceva adică aproape fals. Ceea ce nu e deloc cazul cu noua muzică etiopiană făcută de Endeguena Mulu.

Noi ascultăm acum „Terraraw”, de pe albumul „In My Sleep”, din februarie 2016, cu precizarea că piesa poate fi ascultată în întregime ân varianta pentru internet a acestui articol.

Căutați așadar Dicționarul de sunete la Europalibera.org.