Rețeaua femeilor din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova a salutat azi adoptarea legii care stabilește cota de 40 la sută de reprezentare a femeilor pe listele electorale ale partidelor. Alesele locale sunt de părere că o guvernare locală eficientă trebuie să fie bazată pe un parteneriat între femei și bărbați și o reprezentare echilibrată în funcțiile de conducere. Statistica ultimilor alegeri locale arată o creștere a numărului femei în conducerea primăriilor, dar și un regres la nivelul numărului de consilieri.
Your browser doesn’t support HTML5
După cele mai recente alegeri locale în fruntea a 184 de primării sunt femei, iar jumătate din ele sunt la primul mandat. Din totalul de 898 de primării ar fi circa 20 la suta. Și totuși, este un bilanț promițător în opinia autorităților locale, or se consideră că prin exemplul femeilor lidere, în comunități se minimizează efectul stereotipurilor legate de gen. Este și aprecierea Ninei Costiuc, primar de Budești, care este la cel de-al șaptelea mandat. Ea spune că deși femeile depun eforturi pentru a fi promovate și nu neapărat le reușește, atunci când ajung la conducerea primăriilor dau dovadă de diplomație. Iar guvernarea eficientă, crede ea, se produce atunci când primarii uită din ce partid fac parte și se axează doar pe nevoile localității:
„Primarul trebuie să răspundă intereselor localității și rezolvarea acestor interese cere de la un primar ca să colaboreze cu autoritățile de nivelul doi și cu cele de la nivel central. Trebuie să avem destulă înțelepciune de a da politica într-o parte, interesele politice și de a găsi oameni în politică care să poată să susțină aceste interese.”
Numărul primarilor femei a crescut cu 20 după scrutinul din iunie anul trecut. Acest bilanț, cred unii experți, se datorează și faptului că o mare parte din concurenți s-au prezentat în campanie ca fiind independenți. Silvia Țurcanu, primar de Chișcăreni, Sângerei, spune că este la al treilea mandat în care nu a mai acceptat să fie înaintă de o forță politică, pentru că, spune ea, a vrut să aibă libertate deplină în administrarea treburilor din localitate:
„Și eu tot am mers ca și candidat independent, am vrut să nu fiu datoare în fața niciunui partid, să-mi fac lucru fără a fi sustrasă. Știți cum este politica în Republica Moldova, este destul de anevoios. Eu cred că un primar cu experiență poate să capete niște rezultate chiar și fără susținere de partid.”
Indiferent de gen, majoritatea primarilor acuză în acest an o insuficiență de fonduri în bugetele locale. Și accesul la proiecte este mai complicat, după ce au fost sistate finanțările externe urmare a jafului din sistemul bancar.
Totuși, unii aleși locali recunosc faptul că au parte de un suport financiar consistent, sprijin oferit de partidul din care fac parte. E și cazul Iraidei Jitari, primar de Sauca:
„Dacă ai un partid puternic în spate, eu socot că este o oportunitate și este și un plus, fiindcă eu știu cât de greu mi-a fost când era partidul în spate care nu m-a ajutat absolut cu nimic. Sunt probleme în cazul cărora pot să te ajute la rezolvare. Și dacă partidul te socoate om, eu cred că este un plus foarte mare.”
Primarului satului Costești, Natalia Petrea, spune că aleșii au de fapt nevoie să li se ofere mai multe pârghii la nivel local, să fie încheiat procesul de descentralizare, lucra de care depinde schimbarea la față a comunităților:
„Autonomia locală, descentralizarea, legea repartizării administrativ-teritoriale este foarte importantă pentru dezvoltarea localităților noastre. Nu mai putem dezvolta proiecte mari în localități mici. Proiectele de dezvoltare a localităților noastre țin de proiecte mare, cum este salubrizarea, în care ne împotmolim, pentru că nu putem face un poligon sau o fabrică de prelucrare a deșeurilor.”
Ajunse la conducerea primăriilor, femeile devin principala resursă de sprijin a partidelor în campania electorală, dar în final puține ajung pe primele locuri în listele de partid. Alesele locale cred că odată cu impunerea cotei de 40 la sută pentru reprezentarea femeilor în funcții publice la nivel central și local situația se va schimba.