Valeriu Muravschi: „Cel mai mare scop atunci şi cele mai mari aşteptări erau dorinţa de libertate. Nu era atât de simplu. Aflarea noastră 200 de ani sub imperiul ţarist, sub imperiul sovietic, chiar dacă am unele amintiri pozitive faţă de sistemul sovietic, dar eu înţelegeam ca economist că sistemul acela politic, social, economic nu avea şanse în competiţia cu sistemul occidental. Fiindcă la baza sistemului occidental stau două lucruri principale – motivaţia şi competitivitatea – ceea ce nu exista în sistemul economic, social şi politic din Uniunea Sovietică. Repet, era marea dorinţă de libertate, acesta era factorul principal care punea în acţiune mişcarea de renaştere naţională, de eliberare naţională. Desigur că apariţia pe harta globului pământesc a statului Republica Moldova, care nu a avut trecut istoric ca stat...”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: …pentru că a fost fie provincie, fie gubernie...
Valeriu Muravschi: „…a pus în faţa conducerii de atunci – Preşedinţia, Parlamentul şi, în special, guvernul – crearea instituţiilor acestui stat, fiindcă nu existau ele ca atare. Începând cu sistemul financiar, sistemul bancar, monedă, garda financiară, Inspectoratul Fiscal, Serviciul Vamal, lucrurile acestea nu existau, pur şi simplu. Ele erau într-o formă sau alta pe vremea sovietică, dar ele trebuiau refăcute.”
Europa Liberă: Adaptate la condiţiile de atunci din ’91.
Valeriu Muravschi: „Da. Altele trebuiau create din nou, fiindcă statul nu putea să funcţioneze fără de instituţiile respective. Nu mai vorbim de armată. E clar că în context, ceea ce am spus, nici nu exista experienţă de construcţie a statului. Eu îi ascult pe mulţi care se numesc statalişti, în genere, la noi în ultimii 25 de ani toţi vorbesc de democraţie, de reforme, unii statalişti mi se pare că nu au idee ce înseamnă democraţie în sensul adevărat al cuvântului, ce înseamnă reforme, cum trebuie să construieşti un sistem economic modern.”
Europa Liberă: Când a fost mai greu, la începuturi sau acum? Pentru că unii spun că s-a ajuns chiar de unde s-a pornit Republica Moldova.
Valeriu Muravschi: „Mi se pare că ei au demolat unele lucruri create la începutul apariţiei statului Republica Moldova, cum ar fi sistemul bancar. Cel mai periculos este că s-a distrus dorinţa de libertate, dorinţa de a-ţi crea singur viitorul. Adică, politica proastă care a fost promovată în toţi aceşti 25 de ani, în majoritatea guvernărilor, a dus la aceea că au distrus credibilitatea cetăţenilor într-un viitor al Republicii Moldova. Întorsătura pe care a luat-o exodul masiv…”
Europa Liberă: …al populaţiei. Pentru că un milion de oameni s-ar afla la muncă peste hotare.
Valeriu Muravschi: „Da. Şi e straniu în acest context, aflu de la Comisia Electorală Centrală, că noi avem 3 milioane 200 de mii de alegători.”
Europa Liberă: De cetăţeni, dintre care două milioane 800 de mii de alegători. Dar dacă un milion din cei cu drept de vot sunt plecaţi peste hotare...
Valeriu Muravschi: „Asta e problema. Eu încep a mă gândi, ca alegător, ca cetăţean că ceva se pune la cale. La noi, în genere, guvernarea se bazează pe nişte scheme, adică nu e ceva transparent, clar, de lungă durată, cu nişte scopuri clare. Aşa sunt guvernanţii noştri actuali. La baza apariţiei actualei guvernări şi precedentei guvernări, trebuie să o spunem ca să nu-i supărăm tare pe aceştia, au stat greşelile fatale comise la începutul schimbărilor politice, sociale, economice din Republica Moldova. Un model de privatizare absolut greşit, un model de reformă în agricultură absolut greşit. Noi eram contra modelului care s-a promovat şi aceasta a fost una din cauze că am fost nevoiţi să prezentăm demisia guvernului pe care am avut onoarea să-l conduc.”
Europa Liberă: Dar cum se propunea?
Valeriu Muravschi: „Se propunea cu totul altfel. Aceasta e altă discuţie. La bază la ceea ce s-a promovat la noi a stat sistemul social populist. Noi promovam interesul economic cu privatizarea etapizată, aceeaşi agricultură. Aceasta nu înseamnă că trebuia să împărţim la toţi câte o roată de la căruţă şi am distrus tot potenţialul, infrastructura. Mi-a rămas un exemplar din proiectul programului de reformare şi stabilizare a economiei Republicii Moldova, elaborat de guvern în 1991 şi, din păcate, pe care nu am reuşit să-l prezentăm în Parlament.”
Europa Liberă: Dar de ce pe parcursul acestor 25 de ani au eşuat mai toate reformele? În schimb, politicienii au putut să speculeze cu identitatea, cu ce limbă vorbesc cetăţenii acestui stat.
Valeriu Muravschi: „De ce au eşuat? Desigur că nu a existat istoricul clasei politice, al tradiţiei politice, nu mai vorbim de cultură politică, nu a existat experienţă ca la baltici, memoria colectivă a fostului stat, până în ’40, am fost stat, la noi nu au existat lucrurile acestea. Lipsa de experienţă nu e dominantă în explicaţia eşecurilor. Experienţa apare pe parcurs, dacă este dorinţa, dacă sunt cunoştinţe, dacă se studiază fenomenele, procesele, se caută soluţii.”
Europa Liberă: Şi la bază e interesul naţional.
Valeriu Muravschi: „Desigur. Fiindcă, să vorbim aşa, băieţi şmecheri au existat în toate vremurile şi în toate societăţile, ei, pur şi simplu, aşteaptă condiţii prielnice pentru a se manifesta. Eu la bătrâneţe mă ocup cu agro-businessul şi acolo cum e? În caz că apar condiţii prielnice, apar buruieni diferite, vătămători şi trebuie să foloseşti preparate, chimicale, ierbicide. Aşa e şi în societate. Condiţiile care au fost create din greşelile comise au dus la aceea că au crescut aceşti oportunişti, interesul lor personal este mai presus de orice. Da, ei îl camuflează, mulţi s-au învăţat a vorbi frumos.”
Europa Liberă: De ce cetăţenii nu au găsit acele pesticide, ierbicide care ar fi nimicit calităţile rele care au dominat clasa politică?
Valeriu Muravschi: „Eu cred că la noi în 200 de ani s-a ajuns prea adânc la codul genetic al conştiinţei, memoriei naţionale. S-a atins codul genetic şi de aici multă lume de la noi, din păcate, nu rezistă cerinţelor timpului ca să se ridice contra. Societatea noastră e dispersată nu atât pe criteriul lingvistic, deşi aceasta caracterizează, cât pe orientare geopolitică. Politicienii noştri din 25 de ani, majoritatea din ei, au exploatat la maximum dispersarea geopolitică a populaţiei. Unii au folosit-o la maximum cu unirea, deşi, practic, nu au propus nimic elementar, cum ar fi posibil de făcut unirea. Alţii o exploatează permanent şi, în special, aşa-numiţii socialişti, eu nu ştiu dacă ei sunt socialişti, exploatează problema cu vectorul estic, euroasiatic. Aceasta e marea tragedie a noastră, noi nu avem o societate unită.”
Europa Liberă: Perspectivele, ca să existe solidaritate, în societate există?
Valeriu Muravschi: „Nu ştiu, e greu de spus. E clar că vor pleca generaţiile care sunt afectate, mentalitatea lor din fostul sistem sovietic. Problema e alta: populaţia vorbitoare de limba rusă în ce mod educă copiii, nepoţii? Ei doresc să fie Republica Moldova? Ei doresc să construim un stat democratic, un stat de drept, care să le garanteze drepturile şi libertăţile, să ne dezvoltăm?”
Europa Liberă: Dacă nu există consens politic la nivel înalt, nu are cum să fie altfel mai jos, în rândul populaţiei?
Valeriu Muravschi: „La nivel înalt nu sunt divergenţe politice, acolo sunt divergenţe pe posibilităţile de a influenţa politica, de a influenţa economia, de a controla fluxurile de bani. Să nu vă gândiţi că lupta merge între Dodon şi, de exemplu, Ghimpu, că unul e cu ruşii, dar altul e cu România. Pur şi simplu, ei camuflează interesele lor reale cu lupta geopolitică. Şi, din păcate, electoratul nostru cade în capcana aceasta permanent.”
Europa Liberă: De ce cade în capcană şi de ce nu conştientizează că acestea sunt lucruri false?
Valeriu Muravschi: „Eu am spus că, din păcate, în 200 de ani s-a ajuns la codul genetic al memoriei, al conştiinţei noastre naţionale şi aceasta ne-a afectat. Al doilea, elita noastră politică, dacă o putem numi așa, care era până la ’90, în mare măsură, a fost controlată de sistemul acela. La noi au fost scriitori, critici literari, istorici, meritul lor e deosebit în Mişcarea de renaştere şi eliberare naţională, dar s-a declarat independenţa, deja la putere trebuiau promovaţi oameni care înţeleg ce înseamnă stat, cum să-l construieşti, înţeleg ce înseamnă economie, ce înseamnă sistemul judiciar şi toate lucrurile aşezate fundamental.”
Europa Liberă: Când ei vor să acceadă la putere aceasta promit. Nu a existat politician care să nu vorbească despre interesul naţional, despre lupta împotriva corupţiei, lupta împotriva sărăciei. Votanţii cred acestor promisiuni.
Valeriu Muravschi: „Folosesc elementul acesta sau pârghia aceasta şi în alte ţări, chiar şi acelaşi Occident. Problema e că cei din Occident depun toate eforturile să materializeze ceea ce au promis. În condiţiile când populaţia era economic analfabetă, mai nu am spus fraierii de atunci care au promovat sistemul de privatizare, populaţia era sortită pieirii economic, fiindcă ea nu putea fi participantă la procesele acestea de reformare. Prin sistemul acela greşit populaţia a fost izolată. Şi atunci locul acesta l-au ocupat şmecherii.”
Europa Liberă: Povara care a căzut pe umerii dumneavoastră a fost conflictul armat de la Nistru. Şi iată că de atunci această problemă transnistreană nu-şi găseşte soluţionare. Dumneavoastră, peste ani, ce credeţi despre ceea ce s-a întâmplat la Nistru în 1991-1992? De ce s-a vărsat sânge la Nistru?
Valeriu Muravschi: „E foarte dureros, fiindcă mulţi de ai noştri, adevăraţi patrioţi, au căzut pe câmpul de luptă, mulţi au suferit.”
Europa Liberă: Pentru independenţă.
Valeriu Muravschi: „Pentru independenţa Republicii Moldova. Conflictul acesta, sunt sigur, a fost gândit istoric şi a fost provocat. În timpul când am devenit prim-ministru noi, conducerea de vârf, nu aveam acces în Transnistria – acelaşi preşedinte al ţării, acelaşi preşedinte al Parlamentului. Eu am venit din economie, nu aveam din urma mea cozi legate de sistemul sovietic, de sistemul Partidului Comunist şi eu îmi permiteam sau eram nevoit să contactez mai des cu conducerea din Transnistria de atunci. Îmi era clar că va fi aproape imposibil la etapa aceea să îi aduci la un numitor comun. În condiţiile acestea, când noi eram chemaţi, aproape peste o lună, guvernul era chemat în Parlament, ni se cerea să întreprindem măsuri energice pentru restabilirea ordinii constituţionale în partea stângă a Nistrului, formulări care sunt corecte, dar care nu obligă la nimic.”
Europa Liberă: Da, pentru că ţintele principale au fost comisariatele de poliţie, ele au fost asaltate de către forţele proseparatiste.
Valeriu Muravschi: „Da. Atunci noi, guvernul, consideram că trebuie să mergem pe reforma administraţiei publice locale, descentralizarea puterii. Domnilor, să îşi bată ei capul de cetăţenii pe care îi conduc nemijlocit. Chiar propuneam ca o variantă să le dăm zonă economică liberă, cu un statut special. Nu s-a acceptat. Am avut un caz, era un comandant la armata a 14-a, care era putere pe vremea aceea, în câteva ore putea să ajungă la Sofia, la Bucureşti, la Budapesta, la Praga, şi am avut vreo două-trei întâlniri cu comandantul armatei a 14-a, era un oarecare general Netkaciov, aici, la guvernul din Chişinău şi odată el ne-a propus: „Domnule prim-ministru, puteţi să veniţi să vă întâlniţi cu corpul ofiţeresc de la armata a 14-a şi să le spuneţi cum vedeţi dumneavoastră viitorul, ce aveţi de gând să faceţi, care sunt relaţiile dintre etnii”. Şi eu desigur că am acceptat, deşi înţelegeam că nu mai schimb, cum spunea marele nostru maestru Gheorghe Urschi, nu întorc pământul cu capul în jos, dar trebuia să folosesc oportunitatea aceasta. Şi ne-am înţeles, eu trebuia să vin la Aeroport, el trimitea elicopterul de la armata a 14-a şi pe drum, era pe atunci un sistem de telefoane în maşină, desigur erau controlate de KGB, mă sună şi îmi spune: „Stimate domnule prim-ministru, nu pot să vă asigur securitatea”. Eu zic: „Dar cum? Veţi trage în elicopterul vostru?”. - „Nu. Înţelegeţi, nu pot să vă asigur”. Mai pe scurt, aceasta a fost iniţiativa lui şi când au aflat cei de mai sus i-au spus: „Dumneata unde te bagi? Îţi trebuie probleme? Îţi trebuie să vină Muravschi să facă aici propagandă?”. E clar că nu mai schimbam eu situaţia, dar era o şansă.”
Europa Liberă: A fost inevitabil acest conflict armat de la Nistru, aşa cum i se spune, război moldo-rus?
Valeriu Muravschi: „Sigur că eram provocaţi. Organele administraţiei locale erau destituite, toţi erau de ai lor. Dar erau comisariatele de poliţie, ei le atacau din toate părţile, noi trebuia să încercăm să-i apărăm cumva. Dar, luând în consideraţie şi capacitatea noastră de a efectua o operaţie sau alta „militară”, practic, nu exista nici armată, nu exista nimic, eu cred că trebuia de evitat. Nu ne-a dat nimic aceasta. Mai mult ca atât, ne-au dus la aceea că ne-au umilit, după aceasta apare acordul respectiv cu Elţin.”
Europa Liberă: Dar în acest sfert de secol de independenţă a Republicii Moldova cine a fost adevăratul stăpân aici?
Valeriu Muravschi: „Aş răspunde în felul următor: pur şi simplu, noi nu am avut niciun stăpân. Noi nu am fost stăpâni pe teritoriul nostru, pe soarta noastră, pe viitorul nostru din lipsă de cunoştinţe, din lipsă de responsabilităţi, din lipsă de patriotism adevărat. Mentalitatea a rămas aceeaşi, atitudinea faţă de oameni. Noi nu-i socotim pe oameni de oameni. Şi numai atunci când intrăm în campanie electorală, când trebuie să alegem, atunci sunt gata să-i cumpere, dar pe urmă nu-i socotim de oameni. Deşi toţi pun mâna pe Biblie, se duc la biserică, dar nu au citit nimic: iubeşte-l pe apropiatul tău ca pe tine însuţi, un postulat care stă la baza creştinismului.”
Europa Liberă: Şi viitorul acestui stat cum îl vedeţi? Următorii 25 de ani ce ar putea să aducă pe acest pământ?
Valeriu Muravschi: „Dacă dorim să avem un viitor, e numai în spaţul european. Acum, în situaţia care s-a creat, România fără a pretinde la ceva, fiindcă la noi deodată manipulează şi folosesc chestia aceasta forţele politice, aprind jăratecul acesta, din păcate lumea e întunecată şi e vai de capul ei, dar România are acum o şansă foarte mare şi chiar este obligată să intervină cu investiţii serioasă pe linie guvernamentală, pe linie privată, a administraţiilor locale, să încerce să schimbe situaţia. E important să schimbăm atitudinea cetăţenilor Republicii Moldova, chiar şi a vorbitorilor de limbă rusă faţă de relaţiile noastre cu România. Problema e în viitorul nostru. Nu trebuie să punem în capul mesei trecutul, trebuie să punem în capul mesei viitorul copiilor şi nepoţilor noştri. Este foarte important să înţelegem corect situaţia în care se află Republica Moldova şi este foarte important să încercăm acum forţat să integrăm, în primul rând, economia României cu economia Republicii Moldova. Aceasta ne va da posibilitatea într-un viitor, în cinci-zece ani, să ajungem totuşi în Uniunea Europeană, în pofida că mulţi vorbesc că Uniunea Europeană se destramă. Sunt probleme, dar, domnilor sceptici, nu vă faceţi mari speranţe, totul va fi normal.”
Europa Liberă: Dar Rusia se va împăca, va acceptat acest parcurs european al Republicii Moldova?
Valeriu Muravschi: „Totul în lumea aceasta e trecător, inclusiv, cu tot respectul, acelaşi Putin e trecător şi regimul lui. Totul e trecător în viaţa aceasta, veşnic este numai timpul. Eu în concluzie aş spune: indiferent care e atitudinea Rusiei faţă de noi, noi am dori să avem o relaţie normală, pornind de la cetăţenii care sunt influenţaţi aici, terminând cu relaţiile economice. Indiferent de atitudinea sau politica Rusiei, noi trebuie să mergem în direcţia vectorului european şi un mare rol are în acest proces, în situaţia aceasta, România.”
Europa Liberă: La mulţi ani, Moldova!
Valeriu Muravschi: „La mulţi ani!”