Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost extrădat din Ucraina în Republica Moldova, unde este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în unul din dosarele falimentării Băncii de Economii. Extrădat luni seara la aproximativ o lună de la arestarea sa în Kiev, Platon a fost întemnițat în așteptarea procesului la penitenciarul 13 de la Chișinău, iar Judecătoria Buiucani urmează să decidă în câteva zile asupra prelungirii arestului. Relatează Nicu Gușan.
Your browser doesn’t support HTML5
Veaceslav Platon continuă să susțină că este victima lui Vlad Plahotniuc, politicianul la comanda căruia justiția i-ar fi intentat un dosar penal, riscând până la 25 de ani de pușcărie.
Fruntașul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc nu a reacționat la declarațiile lui Platon, iar membrii PD spuseseră anterior că nu vor comenta insinuările.
Veaceslav Platon a fost extrădat după ce la sfârșitul lunii iulie, Procuratura Anticorupție a anunțat darea lui în căutare internațională.
Oamenii legii au făcut atunci mai multe percheziții la câteva bănci comerciale și o companie de asigurări, unde au găsit materiale care ar dovedi legătura lui Platon cu furtul miliardului, dar și implicarea acestuia în acțiunile de spălare a banilor din țări străine.
Ședința de marți, la care instanța trebuia să prezinte apărării încheierea în baza căreia s-a dispus arestul lui Platon pentru 30 de zile, și emisă la sfârșitul lui iulie, a fost foarte scurtă. Avocatul Ion Vâzdoagă a depus o cerere de recuzare a judecătorului Victor Rațoi, pentru că Veaceslav Platon nu are încredere în acest judecător. Magistratul s-a ocupat anterior inclusiv de dosarul lui Vlad Filat, dar și al fostului șef de la Fisc, Nicolae Vicol.
Ședința de marți a fost amânată, pentru că cererea de recuzare va fi examinată în 1 septembrie, când judecătorii vor reveni la muncă după mini-vacanța de trei zile.
Procurorul care a vrut să ceară prelungirea mandatului cu 30 de zile a evitat să vorbească cu presa, dar avocatul Ion Vâzdoagă și-a apărat clientul:
„Ieri a fost adus la orele 11 seara, a fost acțiunea de aducere la cunoștință a ordonanței de acuzare și procesul verbal de reținere. Consider că este o extrădare vădit ilegală și Curtea Europeană se va expune ulterior. Desigur că vom depune o cerere, pentru că este cetățean al Ucrainei. Pur și simplu a fost extrădat fără temei juridic.”
Platon, reținut în Ucraina, spera că pașaportul ucrainean îl va salva de extrădare, întrucât legea interzice extrădarea propriilor cetățeni. Totuși, autoritățile de la Kiev au ignorat acest aspect, spunând că pașaportul este unul fals, lucru negat însă de apărare:
Ion Vâzdoagă: „Dacă Ucraina invocă precum că el deține cetățenia în mod fraudulos, respectiv au fost eliberate două pașapoarte pe numele acestuia, indiscutabil trebuia să fie pornite două cauze penale privind falsul acestor pașapoarte. Nu sunt aceste cauze penale intentate în Ucraina. Respectiv, este evident că s-a executat o anumită comandă ca să fie extrădat cât mai repede. Până astăzi nu am avut nici un caz de extrădare cu așa pași rapizi, este evident că este o comandă.”
Numele Platon a intrat în atenția presei în special în anul 2009, când acesta a ajuns deputat în Parlament, fiind inclus pe listele partidului Alianța Moldova Noastră, condus de Serafim Urechean. În acel an procurorii l-au învinuit de furt în proporții deosebit de mari și au vrut să-l aresteze, însă fiind candidat pentru funcția de deputat, Comisia Electorală Centrală a respins demersul oamenilor legii.
Potrivit unei anchete, publicate de ziarul Flux în 2009, Platon a deținut mai multe afaceri în Republica Moldova, începând cu anii 1994, an în care ocupă funcții de conducere în mai multe bănci, printre care Moldindconbank și Investprivatbank.
În 2008, ziarul apropiat Partidului Comuniștilor, „Moldova Suverană” scria că Platon ar fi fost capul unei scheme de escrocherie, prin care încasa sute de milioane de dolari de la firme străine. Platon răspundea atunci la toate acuzațiile că „minciuna este deviza Partidului Comuniştilor”.
Jurnaliștii de investigație la RISE Moldova au scris despre Platon în nenumărate rânduri, dar în special despre implicarea lui Platon în schemele de spălare a banilor ruși prin băncile și instanțele moldovenești.
Platon a avut afaceri comune și cu prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, și susține că din 2014 relațiile dintre ei s-ar fi înrăutățit.
Veaceslav Platon a afirmat de mai multe ori în presă că Plahotniuc a vrut să-i preia o parte din afaceri, lucru cu care el nu a fost de acord, și din cauza asta a plecat în 2014 în Ucraina, pentru că nu se mai simțea în siguranță în Moldova.