Your browser doesn’t support HTML5
Pe la sfîrșitul anilor 1959 și începutul anilor 1960, când The Beatles își lansau primele albume, considerate o adevărată revoluție în muzica de entertainment (așa-zisa muzică ușoară, cum i se spunea în anii aceia - și mai tîrziu - în România), o revoluție similară a avut loc în Jamaica, legată de un gen de muzică numit ska.
Dicționarele de pe net ne spun ca muzica ska a fost prima muzică jamaicană răspândită în lume, urmată de reggae și de dub - stiluri muzicale foarte prolifice în a se naturaliza în alte culturi - există muzicieni ska, reggae și dub în America, în America de sud, Japonia, Marea Britanie, și pe tot continentul european. La Praga, de exemplu, e faimoasă trupa ska numită Sto Zvířat.
În plus, din muzica dub (care e un curios exemplu de „emigrație” culturală totală, ea a dispărut practic din Jamaica, stabilindu-se definitiv în afara granțielor acestei țări), din dub așadar se trag multe din stilurile muzicii electronice din ultimii ani, jungle, drum’n’bass, dubstep și cel mai recent bass music.
Pornind de la rythm’n’blues, calypso, mento si ritmuri africane, trupele ska folosesc ghitara, basul și orga (toate electrice) împreună cu saxofoanele, trompetele și tromboanele specifice jazz-ului america.
Cea mai cunoscută și poate cea mai longevivă formație de ska din Jamaica este The Skatalites.
Înființată la începutul anilor 60, trupa a trecut printr-o sumedenie de schimbări de componență, dar a rezistat trecerii timpului, și dădea pînă acum cîțiva ani concerte în toată lumea (eu i-am văzut la Praga pe la jumătatea primei decade a anilor 2000), ce-i drept cu doar trei - sper că mai sînt în viață - din membrii formulei inițiale.
The Skatalites, așadar, cu „Ska Fort Rock”, de pe albumul „From Paris Wih Love” cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol puteți viziona mai multe secvențe video cu muzică ska.
Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la Europalibera.org.