Dmitri Rogozin din nou la Tiraspol

Ion Tăbârță: e posibil ca Moscova să nu fi luat o decizie clară pe cine va pune cea mai mare miză în aşa-numitele alegeri prezidenţiale din regiunea transnitreană.

Your browser doesn’t support HTML5

Dmitri Rogozin din nou la Tiraspol

Vicepremierul Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin este aşteptat marți la Tiraspol. Deplasarea nu e lipsită de interes electoral, cred mai mulţi experţi, şi asta pentru că în autoproclamata republică transnistreană în decembrie au loc alegeri prezidenţiale. Bătălia se va da între actualul lider al regiunii, Evgheni Şevciuk şi spikerul Sovietului suprem de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Mai multe despre miza vizitei lui Dmitri Rogozin în stânga Nistrului aflaţi din relatarea Dianei Răileanu:

În guvernul de la Moscova, Dmitri Rogozin este responsabil de negocierile privind reglementarea transnistreană, or tocmai asta este justificarea „oficială” a frecventelor sale vizite în stânga Nistrului. De data aceasta, Rogozin ar mai avea misiunea să transmită anumitor lideri locali mesaje de susţinere, sau, dimpotrivă, de dezaprobare din partea Kremlinului, e de părere expertul din cadrul Centrului analitic Politicon de la Chişinău, Ion Tăbârţă. Vizita de marți de la Tiraspol, insistă expertul, este una de informare privind scrutinul prezidenţial din 11 decembrie:

„Pe de o parte, Evghenii Şevciuk a fost foarte loial puterii de la Kremlin în toată această perioadă. Pe de altă parte, după evenimentele din Ucraina, regiunea transnistreană trece prin cea mai severă criză social-economică de când există aşa numita statalitate la Tiraspol. Moscova are de ales: joacă în continuare pe cartea lui Şevciuk, însă imaginea lui nu este cea mai bună în rândul populaţiei de acolo sau, dimpotrivă, va încerca să arunce multe din nereușitele social-economice ale regiunii transnistrene pe umerii lui Şevciuk. E posibil ca Moscova să nu fi luat o decizie clară pe cine va pune cea mai mare miză în aşa numitele alegeri prezidenţiale.”

Dmitri Rogozin urma să vină în Republica Moldova între patru şi cinci octombrie, deplasarea sa însă a fost amânată cu câteva zile din „motive tehnice”. Expertul Ion Tăbârţă nu exclude că s-a dorit astfel o potrivire de agende cu cea a reprezentantului special al preşedinţiei germane a OSCE, a ambasadorului Cord Meier-Klodt, care se află şi el în Republica Moldova între 10 şi 12 octombrie:

„Pentru această anulare a vizitei de pe 4-5 octombrie aşa şi nu am avut o explicaţie clară, cel puţin eu nu am auzit una. De ce nu a venit atunci şi a venit acum? Această amânare sugerează că în discuţii se pot aborda prevederile din protocolul de la Berlin. Nu este exclus că ce se va discuta la Chişinău, inclusiv cu participarea lui Rogozin, ulterior să se transforme în indicaţii pentru aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol.”

În protocolul de la Berlin privind reglementarea transnistreană se vorbeşte, între altele, despre recunoaşterea diplomelor emise de universităţile din stânga Nistrului, la fel şi a autoturismelor cu plăcuţe de înmatriculare eliberate la Tiraspol. Până acum aceste propuneri au fost criticate de mai mulţi experţi şi calificate drept „o recunoaştere tacita a statalităţii transnistrene”.