Europa Liberă: Politologul Igor Boţan este împreună cu noi în acest studiou, de unde relatăm despre modul în care se desfăşoară alegerile prezidenţiale. Igor Boţan, e loc de vreo constatare, poate, bazată pe comparaţie, pornind de la aceste date privind prezenţa la vot, privind modul în care se desfăşoară alegerea?
Igor Boţan: „Da, este surprinzător să constatăm că participarea la alegeri este mai înaltă şi este semnificativ mai înaltă, însemnând vreo 5-7%, decât la alegerile parlamentare, care sunt principalele alegeri la care participă cetăţenii. Vedem că, totuşi, pentru cetăţenii Republicii Moldova, şi după 20 de ani, participarea la un scrutin de alegere a şefului statului contează foarte mult. Şi aceasta este principala constatare. O altă constatare ar fi ceea ce se întâmplă la Orhei. Cum se întâmplă că un primar cu o reputaţie proastă, ca să nu zic altfel, îşi permite să pericliteze un mers normal, un parcurs normal al alegerilor şi autorităţile nu intervin? Este foarte suspect acest lucru. Şi eu cred că noi trebuie să înţelegem că astfel de evenimente trebuie analizate foarte atent, iar autorităţile trebuie să întreprindă toate măsurile pentru a nu lăsa administraţia locală să pericliteze buna desfăşurare a alegerilor.”
Europa Liberă: Vom avea şi o intervenţie de la Orhei despre ce se întâmplă acolo. Sunt 20 de ani de la ultimele alegeri prezidenţiale directe. Vorbind de miza acestui scrutin, prin ce este acelaşi şi prin ce este diferit, eventual, electoratul de acum două decenii faţă de cel de astăzi, din punctul dumneavoastră de vedere?
Igor Boţan: „Miza este foarte mare din cauză că societatea noastră a trecut în ultimii doi ani printr-o criză profundă. De aceea, de rezultatele alegerilor depinde dacă instituţia prezidenţială va fi scoasă de sub controlul clanurilor oligarhice sau a clanurilor politice, ca să nu dau calificative, care, din păcate, într-un parcurs european au ştiut să găsească anumite căi de deturnare a acestuia. Acum miza este dacă Republica Moldova rămâne pe traseul integrării europene sau nu, dacă instituţia prezidenţială este scoasă de sub controlul clanurilor care au creat acest impas. Şi a treia miză foarte importantă ţine de reînnoirea clasei politice. Pentru că deja au fost câteva seisme care arată foarte clar, cel puţin, ştim din sondajele de opinie, că, câteva partide capotează şi sunt în creştere ceea ce numim noi partide emergente, născute de valul protestatar. Aceste mize pe care pot să le repet pentru radioascultători – scoaterea instituţiei prezidenţiale de sub controlul clanurilor, vectorul de integrare a ţării noastre, fie cu Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică şi modificările dramatice pe spectrul politic, schimbarea clasei politice.”
Europa Liberă: De la aşteptări până la competenţă este doar un pas? Sau poate considerabil mai mult? Sunt aceste aşteptări ale alegătorilor nejustificat de mari, de exemplu, faţă de competenţele pe care le va avea viitorul preşedinte?
Igor Boţan: „Eu cred că este vorba despre cultura noastră politică. Este adevărat că Republica Moldova, peiorativ numită „satul Europei”, da, are o cultură politică preponderent patriarhală, parohială, cum se mai numeşte. Dar nu cred că acest factor este dramatic. Oamenii vor ca acela pe care îl aleg direct, în limitele competenţelor sale, să îşi îndeplinească aceste funcţii. Dacă acest preşedinte are dreptul să numească judecătorii, dacă acest preşedinte are dreptul să numească procurorul general, directorul Agenţiei Naţionale de Integritate, deja această figură politică este extrem de importantă. Plus, că este responsabilă figura respectivă pentru toate aspectele securităţii statului. Şi e foarte bine că de economie şi lucrurile legate de protecţia socială se ocupă guvernul, Parlamentul deja are funcţii legislative şi de control, iar şeful statului este cel responsabil de toate aspectele securităţii. Şi dacă are aceste pârghii, şi dacă are mandat direct de la cetăţeni, este o figură nu doar cu un prestigiu care izvorăşte din cultura noastră politică parohială, dar are împuterniciri serioase. Plus, ţara noastră este angajată în baza Acordului de Asociere în acest proces care este extrem de important. De fapt, soarta Republicii Moldova depinde de modul în care vor fi îndeplinite prevederile Acordului de Asociere. Iar şeful statului, dacă va fi cel care împărtăşeşte şi se angajează să promoveze cel mai important document semnat vreodată de Republica Moldova, cum este Acordul de Asociere, aceasta e o chestie extraordinară. Sau dacă va fi un alt şef al statului, care va pune sub semnul întrebării, va contesta acest acord, va contesta, de exemplu, integritatea teritorială a vecinilor noştri. Sunt lucruri, dacă vorbim despre miză, care, cred, cetăţenii noştri înţeleg foarte bine despre ce este vorba, dar rămâne ca ei să facă decizia ce soartă pentru ţara noastră îşi doresc.”
Europa Liberă: Cum vezi posibilităţile de a-şi exprima votul oferite până acum pentru cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare, vot cu o importanţă, se pare, destul de mare în acest scrutin?
Igor Boţan: „Din punctul meu de vedere şi ţinând cont de capacităţile financiare ale Comisiei Electorale Centrale, cred că, Comisia Electorală Centrală face faţă cerinţelor cetăţenilor. A fost stabilită formula după care se deschid secţiile de votare peste hotare şi este foarte important ca cetăţenii noştri aflaţi peste hotare să-şi manifeste interesul. Dacă îşi manifestă interesul, Comisia Electorală Centrală ştie unde să deschidă secţiile de votare. Este deja al treilea sau al patrulea exerciţiu de acest fel şi, din punctul meu de vedere, este un exerciţiu care merită să fie perpetuat. Dar aceasta e şi durerea noastră, că aproape o treime din forţa noastră de muncă calificată, tânără, ambiţioasă părăseşte ţara şi îşi găseşte un loc de muncă, de activitate în Europa sau în altă parte. Dar e foarte bine că aceşti oameni vor să rămână conectaţi la realităţile din Republica Moldova. Şi nu doar să rămână conectaţi, dar şi să le influenţeze prin participarea la vot. Aceasta e foarte important, din punctul meu de vedere.”
Europa Liberă: Mai departe de votul pe hârtie, e posibil, ne putem aştepta într-o perspectivă oarecare să se voteze şi altfel, mai comod pentru cei aflaţi peste hotare?
Igor Boţan: „Sigur că da. Şi această problemă a fost pusă pe agendă încă în 2000, înainte de cazul din Florida, deja atunci se vorbea despre pregătirea pentru votarea prin internet. Dar într-o ţară în care există suspiciuni că, controlul din partea anumitor clanuri poate introduce distorsiuni, oamenii manifestă o reticenţă, deşi, ar fi o facilitate extraordinară. Dar anume neîncrederea că autorităţile sunt oneste frânează acest proces.”
Europa Liberă: Mulţumim, Igor Boţan.