Your browser doesn’t support HTML5
Relația candidaților prezidențiali cu Mitropolia Moldovei și drepturile comunității LGBT a fost una din temele principale ale primei dezbateri față în față între Igor Dodon și Maia Sandu, găzduită joi seara de postul Pro TV Chișinău. Liderul socialiștilor care este sprijinit de Mitropolitul Vladimir și-a repetat promisiunea să anuleze prevederile împotriva discriminării pe criteriul orientării sexuale la angajare, care au făcut posibilă liberalizarea vizelor europene. Și lidera partidului PAS s-a distanțat de comunitatea LGBT, spunând că „nu are nimic cu acest grup” și a demonstrat și ea o scrisoare de laudă din partea Mitropolitului Vladimir. Tema a revenit în discuție și astăzi, după cum aflăm din relatarea lui Nicu Gușan:
Schimbarea de retorică în privința grupurilor LGBT și biserică, ce s-a putut observa în dezbaterea de joi în declarațiile Maiei Sandu, trădează o încercare a acesteia de a împăca pe toată lumea, dar care, crede analistul politic Igor Volnițchi, nu o va ajuta să-și sporească numărul de aderenți. Același lucru se poate spune și despre Igor Dodon, mai crede Igor Volnițchi, care se declară convins că cei doi nu au făcut decât să-și supere electoratele tradiționale:
„S-a văzut foarte clar din întrebările adresate unul altuia că, prin acel așa zis „compromat” pe care încercau să-l scoată, urmăreau mai degrabă să diminueze potențialul de votanți al adversarului decât să-și sporească numărul propriilor alegători.”
Declarațiile Maiei Sandu nu au trecut neobservate de comunitatea LGBT. Artiom Zavadovsky, coordonator de programe la GenderDoc -M, a scris pe pagina lui de Facebook că echipa Maiei Sandu este gata să se dezică de anumite grupuri de cetățeni, doar ca să câștige alegerile.
Iată, însă, cum explică Igor Volnițchi flexibilitatea de care a dat dovadă Maia Sandu la prima dezbatere, în raport cu acest subiect:
„S-a văzut în această campanie electorală că s-a speculat la greu pe subiecte destul de sensibile, care țin de minorități. Se înțelege de la sine că într-o societate cu o democrație foarte firavă, subiectele legate de comunitatea LGBT pot devaforiza un anumit candidat. Din păcate, se joacă foate mult pe această carte. Candidații, când se poziționează astfel, reiese în primul rând din percepția generală a societății și acest lucru îl putem intui că l-a făcut Maia Sandu în cadrul dezbaterilor, chiar dacă este cunoscută ca o adeptă a drepturilor omului.”
Tactica de a-i împăca pe toți nu a funcționat se pare nici pe subiectul ce ține de biserică și ortodoxie. După ce înaintea primului tur, Mitropolitul Vladimir și-a declarat, fie și indirect, susținerea pentru Igor Dodon, astăzi a ieșit la rampă Episcopului de Bălți și Fălești, Marchel:
„Despre atitudinea doamnei Sandu față de moralitatea creștină, față de curățenia sufletească, față de tot ce este sfânt, pare să fie abătută mult de la axa normalității. Nu avem dreptul moral și creștinesc să votăm pentru ea.”
Marchel i-a imputat Maiei Sandu, printre altele, că nu este căsătorită, că sprijină comunitatea LGBT și că ar fi fost pentru eliminarea religiei din școli. În schimb, episcopul a îndemnat cetățenii să voteze pentru „creștinul Igor Dodon”, inclusiv pentru faptul că s-a pronunțat împotriva persoanelor homosexuale.
Totuși, mai mulți lideri de opinie, printre care și sociologul Vitalie Sprînceană, au criticat implicarea Bisericii în politică, într-o țară în care biserica este separată de stat.
Formațiunea Maiei Sandu s-a văzut obligată să reacționeze, organizând în această seară o conferință de presă. Virgil Pâslariuc, reprezentant al biroului național al PAS:
„Implicarea Bisericii în campania electorală este un semn care îngrijorează societatea noastră. Menirea Bisericii este să unifice, nu să dezbine. Așteptăm ca și ierarhii Bisericii, clerul etc. să răspândească în societate credință și nu discordie, iubire și nu ură.”
Reprezentanții formațiunii PAS au ținut să scoată în mod repetat în fața presei acea pretinsă scrisoare de mulțumire pe care i-ar fi adresat-o Mitropolitul Vladimir Maiei Sandu în perioada când era ministrul al Educației.
De această dată, însă, reprezentanții formațiunii nu s-au referit și la comunitatea LGBT.