Maia Sandu și Igor Dodon despre agenda economică a țării

Maia Sandu și Igor Dodon, dezbateri la Moldova 1

Maia Sandu și Igor Dodon, dezbateri la Moldova 1

Cei doi candidați la președinție, în a doua dezbatere televizată de la Moldova 1

La cea de-a doua dezbatere față în față a candidaților prezidențiali găzduită de televiziunea publică Moldova 1, luni seara, și axată pe problemele economice, Maia Sandu și Igor Dodon au promis să combată corupția și să mărească exporturile pentru a relansa economia. Dar în timp ce Igor Dodon vede ieşirea din impas mai ales prin redobândirea accesului pe piața Rusiei, Maia Sandu mizează pe exporturi mai competitive pe piaţa europeană. Are detalii Liliana Barbăroșie care a și moderat dezbaterea candidaților prezidențiali la televiziunea publică.

Un preşedinte, chiar şi dacă ales prin vot popular, nu are în Republica Moldova prea multe împuterniciri pentru a influenţa mersul economiei. În schimb, are responsabilităţi: este garantul securităţii statului, prin urmare şi a securităţii economice. Şi mai are drept de iniţiativă legislativă. Nu în ultimul rând, dând tonul politicii externe, poate juca un rol în trendurile comerciale. Tocmai pornind de la această premisă, IDIS Viitorul a organizat dezbaterea economică dintre cei doi prezidenţiabili, găzduită luni seara de postul public de televiziune.

Înainte de dezbatere, think thank-ul a intervievat zeci de şefi de companii pentru a le afla problemele. Ceea ce reprezentanţii mediului de afaceri doreau să vadă la această confruntare este ce soluţii au cei doi pentru corupţia sistemică, implicarea politicului în economie, presiunea fiscală excesivă şi birocraţie.

Şi temele au fost abordate. Igor Dodon, candidatul socialist care până în 2009 s-a ocupat în mod direct de domeniu, inclusiv în calitate de ministru al economiei, vede cauza tuturor problemelor în actuala guvernare, pe care o crede „coruptă” şi „oligarhică”:

„Trăim mai rău din cauza guvernării din ultimii 7 ani, din care doamna Maia Sandu a făcut parte. Toate guvernele în care a lucrat, Guvernul Filat, Leancă şi Gaburici, au fost corupte şi oligarhice. Toate monopolurile din economie sunt acum controlate de cei care se află la guvernare. Soluţia este un preşedinte care să nu fie supus acestor forţe politice.”

În general, însă, Igor Dodon s-a folosit de prilej pentru a lansa principala sa promisiune din această dezbatere: dacă va deveni preşedinte, va anula legea ce transformă în datorie publică a miliardului furat din bănci. Şi acuzaţia la adresa contracandidatei sale pe care a stăruit e că ea ar fi agreat, fiind parte din guvern, scandaloasa decizie de garantare a împrumuturilor prin care s-a acoperit gaura din băncile furate.

Maia Sandu, pe de altă parte, este convinsă că Igor Dodon a fost şi este parte din sistemul pe care, public, îl contestă:

„Monopolurile nu există de azi sau de ieri, ele toate au fost create pe timpul în care Igor Dodon era la economie. Acum doar au fost preluate de Plahotniuc. Amintiţi-vă de monopolurile la importurile de carne, de peşte, amintiţi-vă de prima firmă căpuşă din Ungaria de la care Dodon a cumpărat energie.”

Cât priveşte acuzaţia legată de responsabilitatea pentru acoperirea furtului miliardului, Maia Sandu a repetat că a agreat doar decizia de a nu-i lăsa pe deponenţii din băncile furate fără economii şi l-a acuzat pe contracandidatul său că ar fi fost prieten cu principalul suspect, Ilan Shor, şi, pe de altă parte, că ar beneficia de sprijin mediatic din partea trustului media controlat de democratul Vlad Plahotniuc, prin urmare ar relaţiona şi cu acesta.

Viziunile celor doi despre dezvoltarea economică, aşa cum au fost expuse în dezbaterea de aseară, se situează pe poziţii diametral opuse. În timp ce Igor Dodon se axează pe relansarea exporturilor în Rusia, Maia Sandu mizează pe instruirea unei forţe de muncă înalt calificate, atragerea inclusiv datorită acestui fapt a investiţiilor şi excluderea corupţiei. Jurnalistul şi economistul Ion Chişlea, care a comentat aceste două abordări, crede că Igor Dodon pare să vadă rostul economiei moldoveneşti în a fi o bază de materii prime ieftine pentru piaţa rusească, pe când Maia Sandu insistă pe sporirea competitivităţii economiei moldoveneşti, ceea ce ar fi, la părerea expertului, un model cu un potenţial cu siguranţă mai mare.

În fine, candidatul socialist a repetat şi de această data că nu va anula Acordul de Asociere cu UE. Ceea ce a promis cu fermitate să anuleze, dacă ajunge preşedinte, e examenul de bacalaureat, pe care Igor Dodon îl crede o tortură pentru elevi, ca şi majoritatea reformelor făcute de Maia Sandu în învăţământ când aceasta a fost ministru al educației în guvernul Filat.