Deținătorii de patente protestează și negociază (GALERIE FOTO)

.

Potrivit prevederilor legislației actuale, de la 1 ianuarie 2017, comerțul în baza patentei ar urma să fie interzis.

Liderii micilor întreprinzători au anulat vineri un protest față de expirarea patentei pentru micii întreprinzători, spunând că au primit asigurări din partea guvernului și a învingătorului alegerilor prezidențiale, Igor Dodon, că patenta va fi prelungită și pentru 2017. Detalii de la Ștefan Grigoriță:

Președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovanu, se declara increzator ca va reusi sa convinga guvernul sa prelungeasca pentru doi ani moratoriul asupra aplicarii legii ce ar fi trebuit să intre in vigoare in prima zi a anului viitor.

Asta pentru că liderul socialist Igor Dodon, proaspăt ales în funcția de președinte, dar și prim-ministrul Pavel Filip le-ar promis că problema va fi soluționată în favoarea micului business.

„Manifestarea care urma să aibă loc, era cu revendicarea de a cere ca și în 2017 să fie posibil de a utiliza patenta. Noi de la sine-putere am anulat această demonstrație. Și noi suntem conștienți de faptul că în actuala încordare socială, am avut îndoieli în ce privește că această manifestație să se desfășoare pașnic. Ca să evităm anumite evenimente violente, am anulat această manifestare”

Roșcovanu spune că membrii asociației pe care o conduce sunt hotărâți să reia protestele dacă în două săptămâni nu va fi soluționată problema, așa cum a dat asigurări ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

„Patenta nu va fi în condițiile în care a fost până în prezent. Va fi în condițiile în care pe de o parte nu vor permite altor persoane să intre în acest tip de activitate, dar pe de altă parte o să lucrăm și asupra mecanismul de administrare a acesteia. Patenta poate fi extinsă de la un an și mai mult, în dependență de ce va arăta studiile. Obiectivul este ca să nu creștem numărul de patentași”.

Calmâc i-a avertizat pe micii intreprinzatori ca odată cu posibila prelungire a dreptului de activa în bază de patentă ar putea creste și taxele percepute. Totuși, acest aspect ar urma să fie negociat. Micii întreprinzători care au oferit guvernului un răgaz au dat curs invitației guvernului de a trimite reprezentanți la ședințele unui grup de lucru de la Ministerul Economiei, care va avea sarcina să gestioneze deblocarea conflictului.

Dupa intrevederea de la guvern delegația protestatarilor a mers la sediul PSRM, unde s-a întâlnit cu Igor Dodon. Presa notase în repetate rânduri ca în urmă cu 10 ani Igor Dodon în virtutea funcției sale de ministru al economiei opta pentru anularea patentei ca formă de legalizare a activității de mic comerț.

Veronica Iurcenco, antreprenor din Chișinău, este de parere ca patentarii au fost invitați la sediul PSRM pentru a fi convinși să nu organizeze manifestații de protest tocmai acum cand rezultatele recentului scrutin prezidențial sunt puse la îndoială de diverse categorii de cetățeni.

„El nouă ne-a promis că ne dă patenta înainte de alegeri. Ne-a chemat astăzi, că trebuia să fie manifestație pe toată Moldova. Ei și s-au speriat de popor. El a spus că toți cetățenii sunt tot una, și că o să fie președinte la toți”.

Micilor întreprinzători li s-ar fi dat asigurări că Igor Dodon, dar și foștii săi colegi de partid din Parlament le vor lua apararea.

Antreprenorii care lucrează pe bază de patentă au protestat de câteva ori în acest an, cerând anularea prevederilor legii care le-ar putea îngreuna activitatea, sau chiar ar putea să le interzică să o practice.

Potrivit prevederilor actuale ale legislației, de la 1 ianuarie 2017, comerțul în baza patentei ar urma să fie interzis. Statisticile oficiale spun că actualmente detin patenta de mic întreprinzător circa 18.000 de persoane, dintre care două treimi din ei fac comert.