Conform proiectului de lege aprobat de Guvern în 2008, activitatea individuală va presupune utilizarea obligatorie a aparatului fiscal și un nou sistem de impozitare. Relatează Natalia Sergheev.
Micii antreprenori nu sunt la primul lor protest pentru a cere anularea modificărilor care ar lichida patenta de întreprinzător, dar încercările lor nu s-au soldat cu succes. Documentul care va intra în vigoare la 1 ianuarie propune, printre altele, permisiune de activitate nelimitată, nu doar pe timp de un an, posibilitatea comerţului cu amănuntul şi cu ridicata, mărirea plafonului de venituri din vânzări de două ori, până la 600 mii lei anual.
În acest mod, Guvernul vrea să doboare mai mulți iepuri dintr-o împușcătură. Odată cu lichidarea patentei se vrea dispariția evaziunii fiscale, înlăturarea concurenței neloiale și închiderea eventuală a piețelor de comerț, acestea fiind înlocuite cu marketuri în care produsele și serviciile ar fi de o calitate mai bună.
La sfârșitul lunii iulie liderul socialiștilor Igor Dodon a dat asigurări că patenta de întreprinzător nu va fi anulată. În acest sens, a fost înaintat Parlamentului un proiect de lege care prevede crearea unui grup de lucru pe marginea acestui subiect. Termenul limită ar fi toamna.
Ministrului economiei Octavian Calmîc spune însă că nu ar fi motive de îngrijorare:
„Patentele în forma în care există astăzi nu vor exista de la 1 ianuarie 2017, ele se transformă sub o altă formă organizatorico-juridică. Vor fi antreprenori individuali care vor avea mai multe drepturi în domeniul comerțului în baza acestei legi. Oamenii să fie liniștiți, este dată o soluție, nu vor fi presați de impozite și taxe.”
Deținătorii de patente văd lucrurile altfel. Ei spun că e vorba de sugrumarea micului business din regiune pentru „păcatele” antreprenorilor majori de la Chișinău. Deputații sunt prea prinși în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și nu iau în seamă solicitările lor, a declarat președintele Asociației Micului Business Eugen Roșcovanu, organizatorul protestului din 20 octombrie:
„Economia bate pasul pe loc, iar birocraţii naţionali se întrec unul cu altul în crearea barierelor în calea oamenilor de afaceri şi în crearea de constrângeri noi. Astfel, scade numărul întreprinderilor din micul business, scad veniturile din vânzări, scade numărul locurilor de muncă create în baza întreprinderilor mici şi mijlocii, scad indicii comerţului interior şi exterior, iar guvernarea face rapoarte triumfaliste.”
Un vânzător de textile de la Piața Centrală în vârstă de 29 de ani care s-a prezentat Sergiu spune că se va alătura protestului organizat de membrii Asociației Micului Business.
„Ce venit vezi la tarabă ca să duci contabilitate? Patenturile sunt o idee destul de bună, de ce să te dezici de ele? O tarabă de un metru nu aduce așa mare venit. E foarte greu.
Europa Liberă: Dar de ce vă ocupați cu asta dacă e atât de greu?
Dar unde să te duci în altă parte? Am studii superioare, dar unde să mă duc să lucrez? Pentru două mii de lei? Când mai bine, când mai greu, aici măcar e ban viu, îl vezi zi de zi.”
Datele neoficiale arată că numărul deținătorilor de patente din Republica Moldova ajunge la câteva zeci de mii. Dacă situația nu se va schimba, micii antreprenori spun că vor fi nevoiți să plece din țară sau vor trece în economia tenebră.