Echipa Maiei Sandu susține în continuare că alegerile au fost fraudate, asta deși ele au fost declarate corecte de mai mulți observatori locali și internaționali. Rezultatele au fost confirmate astăzi și de Comisia Electorală Centrală.
În opinia analistului politic Ion Tăbârță, chiar dacă cel mai probabil aceste alegeri vor fi recunoscute de Curtea Constituțională, insistența de care dă dovadă Maia Sandu poate fi explicată:
„Maia Sandu face un lucru firesc În situația ei. Prin aceste comportament, încearcă să scoată la suprafață toate lacunele la care a fost supusă în această campanie electorală. Desigur că acest lucru, în viitor, ar putea să aducă un anumit capital politic pentur că ea, împreună cu Platforma DA, reliefează un pol de opoziție, o opoziție reală împotriva acestei guvernări, și desigur aici este și o anumită mișcare pentru viitor, pentru eventualele alegeri parlamentare.”
Europa Liberă: Deci, șansele ca aceste alegeri să nu fie validate sunt minime?
„Da, este greu de crezut că Maia Sandu va reuși să demonstreze acele fraudări au schimbat învingătorul. Această campanie electorală nu a fost una corectă.
Din start, Maia Sandu a pornit cu un dezavantaj, iar acest dezavantaj s-a văzut foarte bine că atât guvernarea, cât și partidul socialiștilor care este declarat în opoziție, dar care de fapt de multe ori și-a sincronizat mișcările cu cei de la guvernare, au bătut direct în concurentul electoral Maia Sandu.
Referitor la ziua alegerilor, această diferență - de aproape 70.000 de voturi, dă șanse minime ca acest tur II să fie anulat.”
Victoria lui Igor Dodon, considerat un politician pro-rus, a stârnit reacții nu doar locale dar și la nivel internațional.
Unii dintre jurnaliștii, dar și analiști străini au scris că victoria unui candidat pro-rus la prezidențiale, poate fi un semnal de slăbire a relațiilor cu Uniunea Europeană.
Totuși, există anumite rezerve cu privire la un asemenea scenariu, spune analistul de la IDIS Viitorul Veaceslav Berbeca, în opinia căruia discursul lui Igor Dodon, după alegeri, va fi diferit de cel din dimpul campaniei electorale:
„Alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte nu poate să afecteze parcursul european al țării. După alegeri, Igor Dodon va fi mai domol în declarațiile sale pe care o să le facă față de partenerii occidentali. Chiar și în perioada alegerilor, el a încercat să atenueze unele din declarații pe care le făcute anterior campaniei electorale. De aceasta, cred că va avea o abordare mult mai pragmatică pe perioada mandatului său, comparând cu declarațiile pe care le-a avut până la alegeri și în perioada alegerilor. Imaginea Republicii Moldova este afectată atunci când critici pe cei care te ajută cu proiecte, bani etc.”
Deocamdată, victoria lui Igor Dodon a fost confirmată de Comisia Electorală Centrală, iar validarea sau invalidarea alegerilor depinde de decizia Curții Constituționale, care a anunțat anterior că se va pronunța asupra rezultatelor alegerilor doar după ce instanțele de judecată vor soluționa toate contestațiile.