Majoritatea parlamentară a inițiat modificarea legii pentru a-i lua șefului statului dreptul să numească directorul Serviciului de Informații și Securitate. O inițiativă legislativă înregistrată de câțiva deputați ai majorității mai prevede că președintele nu îl va mai putea propune nici pe șeful pazei de stat, care îl apără inclusiv pe el. Deputații socialiști au criticat acest demers, spunând că e îndreptat împotriva fostului lor lider, președintele ales Igor Dodon, dar autorii propunerii spun că apariția acesteia acum e doar o coincidență. Mai multe în relatarea lui Ștefan Grigoriță.
Inițiativa este semnată de un grup de deputați care reprezintă toate componentele majorității Parlamentare, și potrivit modificărilor propuse, președintele ar urma să fie exclus din ecuația desemnării conducerii Serviciului de Informații și Securitate. Mandatul actualului director al SIS, Mihai Balan expiră anul viitor, iar cel mai probabil, viitorul președinte ar urma să aibă un cuvânt de spus în numirea succesorului acestuia, dacă legislația rămâne cu actualele prevederi.
Autorii în inițiativa lor fac trimitere la statutul de regim parlamentar al Republicii Moldova, menționând că „se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate al Republicii Moldova”.
Reprezentanții opoziției socialiste spun că este o încercare de a „menține partajarea instituțiilor publice între componentele majorității” - deputatul Vlad Bătrîncea spune că e o tentativă de a limita atribuțiile președintelui ales, Igor Dodon:
„Ei încearcă cumva să-l lipsească de pârghii și instrumente pentru activitatea lui. Noi în Parlament o să ne opunem ca asemenea mașinații să nu treacă. Dacă în subordinea lui se află acest serviciu, înseamnă că el trebuie să conducă. Este prea vizibil că sunt unele jocuri pe ascuns, pe furiș.”
Cei care au elaborat proiectul de lege spun însă că este vorba de o inițiativă ce face parte din Strategia de reformare a Serviciului de Informații și Securitate, și este doar o coincidență că a apărut pe agenda parlamentară după ce alegerile prezidențiale au fost cîștigate de socialistul Igor Dodont, și au loc procedurile de confirmare a rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională.
O altă prevedere se referă la trecerea în subordinea SIS a Serviciului Pază și Protecție de Stat, instituție responsabilă de securitatea demnitarilor din țară și cei care vizitează Republica Moldova.
Această instituția, care ar putea fi redenumită Centrul de protecție și pază de stat, ar urma să fie o entitate autonomă în subordinea SIS, cu un director numit în funcție printr-un ordin al șefului acestui serviciu.
Inițiatorii acestor amendamente spun că modificările sînt necesare pentru „eficientizarea și coordonarea acțiunilor în contextul situațiilor de criză”, dar și pentru „optimizarea cheltuielilor financiare”, făcând trimitere și la condițiile FMI cu privire la sustenabilitatea financiară, incluse în acordul de împrumut semnat la începutul acestei luni. Deputatul socialist Vlad Bătrâncea spune că SIS-ul nu ar trebui să aibă astfel de atribuții, întrucât SIS-ul are deja atribuții bine stabilite de către lege.
Unul din inițiatori, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, e de părere că modificările fac parte din prima etapă de implementare a Strategiei de reformare a Serviciului de Informații și Securitate:
„SIS-ul demult este în plan de a fi reformat, doar că mergem pe etape. Acum venim cu prima etapă cu o mică reformă și consolidare instituțională. Directorul SIS și astăzi este numit de Parlament, doar că la propunerea președintelui sau un număr de deputați, dar acest mecanism oricum nu este eficient, pentru că deputații votează. Proiectul de reformare a SIS-ului demult este în Parlament. Este doar o coincidență că acum. Pentru unii fericită, pentru alții nu”
Inițiativa, care urmează să primească, potrivit membrilor comisiei Parlamentare de profil, și avizul Guvernului, înainte de a formula un raport.
O prevedere din proiect se referă și la trecerea în subordinea SIS a Serviciului de Stat de Curieri Speciali, și anume ca documentele și materialele ce conțin informații clasificate, să fie transportate de curieri diplomatici selectați și pregătiți de către SIS.
Potrivit prevederilor actuale ale legislației, șeful SIS este propus în funcție de Președinte și confirmat de Parlament pentru un mandat de 5 ani. Acesta poate fi eliberat din funcție tot de acesta, sau la propunerea deputaților din Parlament. Actualul șef al SIS, Mihai Balan, a fost numit în luna octombrie 2012 în funcție, pentru candidatura acestuia votând 60 de deputați.