Linkuri accesibilitate

Cum ar trebui să fie reformate instituțiile de drept din R.Moldova. Recomandări europene


Liliana Palihovici: „fiecare recomandare va fi urmată de o iniţiativă de modificare a legii”.

Delegaţia UE de la Chişinău a făcut public vineri un document pe 27 de pagini ce conţine recomandările a 13 experţi europeni despre cum să fie transformate instituţiile de drept astfel încât acestea să-i prindă din urmă pe marii corupţi. În document autorităţilor li se recomandă printre altele să sechestreze averile provenite din corupţie, să selecteze cu o rigoare mai mare judecătorii, să aloce fonduri mai multe Procuraturii şi o anchetă a felului cum ajung dosarele la anumiţi magistraţi din sistem. Pirkka Tapiola, șeful Delegației Europene de la Chisinau, a atentionat ca va fi nevoie de multa vointa politica pentru un raspuns efectiv la aceste recomandari. Analiza a fost făcută la solicitarea guvernului Valeriu Streleţ, cu puţin timp înainte ca acesta să fie demis.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct

Ca să pună în practică cel puţin una din recomandările formulate de misiunea de experţi ai UE, parlamentul ar trebui să anuleze, bunăoară, un amendament prin care, în octombrie 2015, după arestarea lui Vlad Filat, democraţii, socialiştii şi comuniştii nu au permis liberal-democraţilor care controlau atunci guvernul să-l demită pe şeful Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru.

Decizia era să treacă CNA din subordinea guvernului în aceea a parlamentului.

„Asigurarea independenţei CNA şi eliminarea controlului parlamentar” este o primă recomandare vizând această instituţie din documentul făcut public de UE.

Ministrul justiţiei Vladimir Cebotari a şi sugerat că autorităţile ar avea cum evita soluţia ce li se pare mai bună unor experţi europeni ca, de pildă, James Hamilton, fost director al parchetului din Irlanda şi un nume de referinţă în jurisprudenţa europeană:

„Noi avem două păreri diferite în prinvinţa autonomiei acestei instituţii. Raportul experţilor UE despre acordul de asociere recomandă ca CNA să se afle în subordine parlamentară, pe când această misiune de experţi recomandă exact inversul. Eu cred că nu asta este important, ci e importantă independenţa acestei instituţii.”

James Hamilton (dreapta)
James Hamilton (dreapta)

Autorităţilor de la Chişinău li se recomandă de fapt o listă lungă de astfel de modificări de natură tehnică, dar care se dovedesc a fi foarte greu de realizat în cazul moldovenesc: „Reformarea CNI este urgentă, iar CNI trebui să devină functional imediat”, spune de pildă o primă recomandare vizând sistemul de integritate reformat recent de parlament după o presiune enormă din partea instituţiilor europene.

„E nevoie ca inspectorii de integritate să aibă acces la baze de date care le-ar permit să urmărească activele demnitarilor”, se spune în continuare.

O altă recomandare este aplicarea de sancțiuni în cazul averilor ilicite, nu numai constatarea că ele există.

Despre selecţia judecătorilor, un subiect extrem de fierbinte în ultima vreme, recomandările experţilor UE ar fi ca Institul Naţional de Justiţie să apeleze la datele SIS despre integritatea candidaţilor înainte de a-i înscrie la studii, iar CSM să-i promoveze în funcţie doar pe cei cu note mari la examenele de calificare din interiorul breslei, adică se recomandă exact contrariul celor ce se întâmplă la modul practic.

Pirkka Tapiola, Liliana Palihovici și Vladimir Cebotari
Pirkka Tapiola, Liliana Palihovici și Vladimir Cebotari

Câteva recomandări de principiu pe care se insistă sunt: să se asigure sechestrarea activelor criminale, chiar dacă pentru asta ar fi nevoie de modificarea constituţiei, să se sanctioneze conflictual de interese, nu doar nedeclararea acestuia, să se livreze mai mulţi bani în sistemul justiţie, să se întreprindă măsuri pentru combaterea spălării banilor, să se ancheteze cauzele pentru care dosarele nu se repartizează aleatoriu.

„E nevoie de voinţă politică pentru punerea în practică a acestor recomandări. Îi văd aici pe vice-preşedinta parlamentului, pe ministrul justiţiei, deci înţeleg că această voinţă va exista,” s-a arâtat încrezător şeful delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, în timpul prezentării documentului.

Răspunzându-i, Liliana Palihovici a dat asigurări ca aşa se va întâmpla, iar într-un scurt briefing la încheierea evenimentului a explicat, în compania emisarului UE şi a ministrului justiţiei, cum îşi imaginează acest proces:

„Fiecare recomandare va fi urmată de o iniţiativă de modificare a legii. Aşa trebuie să se întâmple, pentru că e parte a angajamentului de reformă. Le vom transpune în proiecte de lege. Doar noi suntem cei care am solicitat expertiza.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG