România. Ce povești spun partidele în campanie? (VIDEO)

Romania, 20 mai 1990, primele alegeri libere de după comunism.

Ca în majoritatea campaniilor electorale din ultimii 26 de ani, PSD are mesajele, clipurile video și afișele cel mai bine făcute.

Ceea ce nu înseamnă neapărat că sunt si cele mai lăudate sau cele mai de impact. În general, spoturile electorale de anul acesta, nu au umor, nu ies din tipar și nu spun o poveste.

Poate fiindcă partidele nu au mari planuri de viitor, iar candidații nu au povești de succes. Sunt, însă, câteva excepții, videoclipuri ale Uniunii Salvați România, care se vede că au în spate altfel de oameni, decât consultanții politici prăfuiți ai partidelor tradiționale.

Unul dintre ele îl are în centru pe arhitectul Șerban Marinescu, cel care l-a denunțat pe primarul corupt din Râmnicu Vâlcea și care candidează acum pentru Camera Deputaților din partea USR, Uniunea Salvați România și care într-un dialog cu un cetățean din Teleorman îi explică de ce s-a hotărât să candideze tocmai în acest județ, unde nu există nicio librărie și unde s-a format unul din polurile sărăciei românești: „Când zici Teleorman la cine te gândești” întreabă în videoclip, tânărul candidat al USR și tot el răspunde „La unul singur”.

În filmuleț nu-i pronunță numele, dar în România toată lumea știe că Liviu Dragnea este baronul de Teleorman, fostul șef al Consiliului Județean Teleorman, acum președinte al PSD, Partidului Social Democrat și cel care aspiră la funcția de premier. “În spatele lui sunt mulți alții”, mai spune candidatul USR și continuă: “așa am ajuns, să nu se vadă o țară întreagă de o mână de hoți”.

Liviu Dragnea, liderul PSD a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012. Videoclipurile social-democraților sunt mai pragmatice, încep cu stema partidului, cei trei trandafiri și aduc în discuție valorile pe care partidul pretinde că le apără. Clipul principal al PSD îi reamintește alegătorului ceea ce trebuie să știe despre partidul pe care urmează să-l voteze: trandafirii, pentru a-l putea identifica ușor pe buletinul de vot, fostul președinte Ion Iliescu, garant al liniștii pe care ar vrea PSD să o instaureze, fostul premier Victor Ponta, un lider convingător pentru electoratul captiv al partidului, în ciuda problemelor sale de etică și integritate.

„Îndrăznește să crezi în România” este un fragment de publicitate politică prin care PSD vrea să demonstreze că oamenii nu mai au încredere în țara lor, dar că mai există unii, care au argumente și motivații pentru a ne convinge să ne recăpătăm încrederea.

Partidul România Unită, înrudit cu PSD, format din oameni plecați din rândul social-democraților, promite în schimb lucrurile pe care PSD n-ar îndrăzni să le rostească, între ele amnistie fiscală prin care vor fi scăpați de dosare 4 milioane de români anchetați de procurori și “bunăstare, nu dosare”, toate într-o reclamă video în care stema partidului avându-l pe Vlad Țepeș într-un cerc rămâne pe ecran tot timpul.

Clipurile Partidului Național Liberal au fost mai degrabă negative. Cel mai cunoscut pleacă de la ideea nefericită de a face un spot despre conversația Alinei Gorghiu, președinta liberală, conversatie pe care a avut-o din spatele ușii cu un copil care nu vrea să-i deschidă.

Reclama ne arată că lidera PNL a umblat din ușă în ușă pentru a-i convinge pe oameni care este diferența între partidul ei și celelalte, dar mai ales pentru a demonstra că principalul său adversar este PSD, condus de oameni corupți: “dacă nu-mi deschizi, o să câștige PSD”, spune Alina Gorghiu “și?” răspunde copilul din spatele ușii “„cum și? O să-ți copieze Victor toate temele. Și Liviu o să îți fure sandvișul.” Referirea este la plagiatul fostului premier Victor Ponta și la condamnarea lui Liviu Dragnea pentru furtul voturilor referendumului de acum patru ani. Ideile liberalilor sunt, însă puține și formulate greșit în acest videoclip. Mai sunt și altele, făcute pentru uz local în care apar alegători și candidați, de-a valma, plus Dacian Cioloș, premierul în funcție, pe imaginea căruia și-au bazat liberalii întreaga campanie.

Șeful Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu are câteva clipuri, lispite de sare și piper, spre deosebire de campaniile sale precedente. În cel mai lung dintre ele, fostul președinte, care candidează pentru un fotoliu de senator își prezintă realizările sale de fost primar al capitalei . Se vede că Băsescu nu mai are nici inspirația și nici infrastructura de partid de altădată.

În plus, un spot electoral difuzat la o oră de vârf costă 1400 de euro pentru 30 de secunde, ceea ce a făcut ca reclamele să fie mai degrabă pe internet decât pe televiziuni, cu toate că partidele tradiționale, spre deosebire de USR, și-au permis difuzarea lor atât la niel național, cât și local.