Conducerea Partidului Liberal i-a retras sprijinul politic ministrului Apărării, Anatol Șalaru, cerând retragerea acestuia din guvern. Decizia de luni survenită pe fundalul unor neînțelegeri între Șalaru, care este prim-vicepreședinte al PL, și liderul liberal, Mihai Ghimpu, a reaprins o discuție despre calitățile de ministru versus loialitatea de partid.
Disensiunile dintre vechii prieteni şi colegi Mihai Ghimpu şi Anatol Şalaru au mocnit timp de trei luni, răbufnind luni seara când biroul politic al formaţiunii a examinat, citez, „comportamentul nestatutar” al ministrului apărării. În cele din urmă, liderul liberal Mihai Ghimpu i-a cerut premierului Filip să obţină demisia lui Şalaru.
Susţinătorii lui Mihai Ghimpu îi reproşează lui Anatol Şalaru că el ar fi intenţionat să organizeze un congres extraordinar şi că ar fi încercat să corupă membri de partid cu scopul de a rupe în două formațiunea politică şi grupul parlamentar. Totodată, i s-a imputat că a susţinut-o în campania electorală pe Maia Sandu.
„Niciodată nu am crezut că dl. Salaru, fiind coleg cu dl. Ghimpu din 1989, ar fi fost în stare de mârșăviile pe care le-a făcut și care au fost confirmate de colegi. Am trăit una din cele mai mari decepții din viață şi nu mi-am imaginat că politica este atât de murdară și se poate manipula opinia publică cu atâta nerușinare”, a scris pe o reţea de socializare ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, susţinător al lui Mihai Ghimpu.
De cealaltă parte, Anatol Şalaru i-a amintit lui Ghimpu cine este fondatorul partidului și l-a acuzat că a pus „ambițiile și interesul lui personal mai presus decât binele partidului”. Şalaru a considerat că după eşecul de la alegeri, este timpul să fie aleasă o nouă conducere de partid.
Comunicatul de presă al PL face referire la câteva articole apărute în presă, care ar fi fost distribuite în condiții de publicitate şi în care ar fi fost denigraţi unii deputaţi şi miniştri cu interese de afaceri. În articolele menţionate, un membru PL, ce ar controla câteva firme de construcţii, ar fi avut interese să câştige un parteneriat public-privat de construire a locuinţelor sociale pentru militari. Anume aici ar fi apărut neînţelegerile dintre Şalaru şi Ghimpu, au scris mai multe portaluri de ştiri, ipoteză care i se pare credibilă fostului ministru liberal al Apărării Vitalie Marinuţa.
Din punctul de vedere al lui Marinuţa, în PL au rămas oameni docili pentru care „nu contează ce a făcut Şalaru, ci opinia dlui Ghimpu despre el”.
„Este nu o scindare, dar o încercare de a pune lucrurile să meargă aşa cum trebuie să meargă într-un partid, dar nu în SRL, lucru care deja s-a încercat în 2010, s-a încercat în 2013 şi iată se încearcă şi acum. Cu regret, nici în 2010, nici în 2013 şi nici acum nu va prevala raţiunea şi nici liberalismul în acest partid, dar nănăşismul, cumătrismul şi interesele personale ale unui grup”.
Analistul politic Oazu Nantoi este de părere că demisia ministrului apărării cerută de liberali ar face parte dintr-un scenariu de reformare a coaliţiei de guvernare.
„Nu e cazul să-l prezint pe domnul Marian Lupu drept model, dar domnul Ghimpu demult trebuia să demisioneze din funcţia de preşedinte al Partidului Liberal, asta e părerea mea. Al doilea moment, ceea ce se întâmplă cu domnul Şalaru mai degrabă ţine de eventuala reformatare a alianţei. S-ar putea ca el să fie o persoană incomodă şi în perspectiva aşa-zisei reformatări ar putea fi o modalitate de înlăturare a persoanelor incomode. La noi o singură persoană ştie ce se intenționează să se atingă în urma resetării guvernării noastre. Şi eu nu sunt acea persoană”.
După părerea lui Oazu Nantoi, ministrul Anatol Şalaru a avut mai multe realizări în dosarul parteneriatului Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică, în relaţiile cu România şi cu ţări care sunt gata să contribuie la consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova.
Analistul regretă că sectorul de securitate este ostaticul calităţii clasei politice moldovene. În ultimii trei ani au fost trei miniştri ai apărării, într-un context regional complicat. În acest domeniu, crede şi generalul în rezervă Vitalie Marinuţa, se impune consecvență în acţiuni, care ar dezlocui practicile vicioase ale unor politicieni gata sa acopere scheme de corupţie contrar asigurărilor de integritate si patriotism debordant.