Un premier temporar: Sevil Shhaideh

Sevil Shhaideh

Pentru prima dată, guvernul României ar putea fi condus de o femeie.

Propunerea liderului PSD pentru funcția de premier este cel puțin extravagantă, pentru un partid care în timpul campaniei electorale i-a demonizat pe străini și care este cunoscut în general pentru conservatorismul său ortodoxist și naționalist.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la București cu Sabina Fati

Pentru neinițiați, nominalizarea lui Sevil Shhaideh, fostă ministră a Dezvoltării și colaboratoare veche a președintelui PSD, Liviu Dragnea, ar putea părea un semn de avangardism, de deschidere și de transformare a partidului într-o formațiune autentică de stânga, după modelul celor europene. Viitoarea șefă a guvernului de la București este de trei ori minoritară: femeie, tătăroaică, de religie musulmană. Nu este, însă, niciun semnal de abandonare a conservatorismului, ci doar o modalitate de a plasa funcția de prim-ministru în mâinile unei persoane de mare încredere, care la o adică va renunța la această onoare fără probleme.

Liviu Dragnea, după discuțiile de la Cotroceni, 21 decembrie 2016

Liviu Dragnea a explicat încă de la început că avea „dreptul legitim” să ocupe scaunul de prim-ministru, dar că a ținut cont de două lucruri atunci când a făcut un pas în spate: de afirmațiile președintelui Klaus Iohannis, care a spus de mai multe ori că nu va numit în fruntea guvernului pe cineva care are o condamnare penală și de Legea 90/2001 privind organizarea si funcționarea Guvernului României și a ministerelor, potrivit căreia nu poate ocupa un loc în viitorul executiv. Dragnea consideră că este vorba despre „o lege profund neconstituțională” și de „o condamnare nedreaptă”, care l-au împiedicat „deocamdată” să devină premier.

Din această declarație făcută astăzi după ce a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis, rezultă că liderul PSD îi oferă doar temporar locul lui Shhaideh, că și-a luat doar un răgaz, dar că va reveni după ce majoritatea pe care o controlează va schimba legea care-i blochează ascensiunea. Împreună cu ALDE, formațiunea fostului premier Călin Popescu Tăriceanu și cu Uniunea Democratică a Maghiarilor din România, cu care a semnat astăzi un protocol de colaborare, PSD are o majoritate de 60%.

Sevil Shhaideh la Bruxelles, 23 iunie 2015

Liderul social-democraților a mai spus că face o singură propunere pentru funcția de premier, avertizându-l pe șeful statului că nu va veni cu o a doua. Nu există motive ca Sevil Shhaideh să fie respinsă, dar felul în care a pus problema Liviu Dragnea lasă să se înțeleagă că președintele Klaus Iohannis nu are nici un rol în stabilirea primului ministru de-aici încolo. Dragnea a vorbit despre câteva criterii pe care le-a avut în vedere când a ales-o pe Shhaideh: în primul rând, Sevil Shhaideh este un om în care are „încredere totală”, după cum s-a exprimat liderul PSD, apoi „are demnitate”, „capacitate de muncă și de înțelegere” și care va urma „în detaliu” programul de guvernare făcut de social-democrați.

Sevil Shhaideh are, la 52 de ani, experiență în atragerea fondurilor europene, a lucrat în administrația publică locală în ultimii zece ani, a condus ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice și a stat în spatele lui Liviu Dragnea în perioada când el era vicepremier.