Primul ministru desemnat, Sorin Grindeanu, are prea puține de spus deocamdată, iar marți s-a făcut că nu înțelege, când a fost întrebat dacă va schimba Legea 90/2001, care le interzice celor care au condamnări penale să fie membri ai cabinetului.
Viitorii miniștri au primit girul PSD, dar reprezintă în primul rând opțiunea liderului social-democrat.
Doar patru fotolii au fost date ALDE, partenerul de coaliția al PSD: ministerul Mediului, (pentru Daniel Constantin), ministerul Energiei (pentru Toma Petcu), portofoliul privind relația cu parlamentul (pentru Grațiela Gavrilescu) și în mod neașteptat ministerul de Externe, care va fi condus de Teodor Meleșcanu.
Faptul că PSD, care a câștigat alegerile cu 47%, cedează externele sugerează că Liviu Dragnea este dezinteresat de diplomație și în general de relațiile externe, ceea ce reprezintă o premieră pentru social-democrați.
Lista miniștrilor PSD arată, pe de altă parte, care sunt politicile prioritare ale acestui partid.
Astfel nominalizarea lui Florin Iordache, de 57 de ani pentru fotoliul Justiției este exemplară, dat fiind că el este considerat „omul din umbră” care dirijat în 2013 „marțea neagră”, atunci când parlamentul a încercat să promoveze amnistia și să modifice legislația penală în beneficiul celor anchetați de procurori.
Iordache a fost pionul principal al PSD în modificarea legilor, astfel încât să fie slăbite prerogativele procurorilor anticorupție.
El a venit cu ideea de a le interzice procurorilor să folosească în dosarele de corupție interceptările făcute pe baza mandatelor de siguranță națională.
La ministerul de Interne va fi probabil numită Carmen Daniela Dan, 46 de ani, fost prefect de Teleorman, fieful lui Dragnea, care mărturisește că are mare încerdere în ea și că se așteaptă să conducă această instituție dificilă cu „autoritate” și cu „sufletul”.
Ascensiunea ei este direct legată de Dragnea alături de care a lucrat la Consiliul Județean Teleorman până în 2012.
Sevil Shhaideh, pe care Liviu Dragnea ar fi vrut-o șefa guvernului, a fost nominalizată pentru ministerul Dezvoltării, Administrației și Fondurilor Europene și va fi și vicepremier, după cum a anunțat liderul PSD, care ar vrea ca în acest fel să compenseze faptul că președintele Klaus Iohannis a respins-o fără niciun fel de motivații, atunci când a fost propusă prim-ministru.
Practic, Shhaideh va coordona un fel de guvern în miniatură, având la dispoziție un buget imens, plus fondurile europene. La fel ca ministra de Interne și ea va fi umbra lui Dragnea și va jongla cu banii în așa fel încât liderul PSD să-și poată menține popularitatea și autoritatea în partid.
Ministerul Culturii se va numi și al Identității Naționale, odată cu acest guvern, care pe această cale își devoalează și accentele naționaliste.
În orice caz, numele celor mai mulți dintre viitorii miniștri sunt aproape necunoscute și cu puține excepții (Daniel Constantin, ministerul Mediului, Teodor Meleșcanu, ministerul de externe, Viorel Ștefan ministerul de Finanțe și Ștefan Valeca, ministerul Cercetării), cei propuși nu au experiență guvernamentală sau administrativă
Miniștrii propuși de PSD:
1) Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și al Fondurilor Europene — Sevil Shhaideh, viceprim-ministru
2)Ministrul Economiei — Alexandru Petrescu
3) Ministrul pentru Românii de Pretutindeni — Andreea Păstârnac
4)Ministrul delegat pentru Fonduri Europene — Mihaela Virginia Toader
5)Ministrul delegat pentru Afaceri Europene — Ana Birchall
6)Ministrul Afacerilor Interne — Carmen Daniela Dan
7)Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale — Petre Daea
8) Ministrul Apărării Naționale — Gabriel Leș
9)Ministrul Culturii și Identității Naționale — Ionuț Vulpescu
10)Ministrul Educației Naționale — Pavel Năstase
11)Ministrul Cercetării și Inovării — Șerban Constantin Valeca
12) Ministrul Finanțelor Publice — Viorel Ștefan
13) Ministrul Justiției — Florin Iordache
14) Ministrul Apelor și Pădurilor — Adriana Petcu
15) Ministrul Muncii și Justiției Sociale — Lia Olguța Vasilescu
16) Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale — Augustin Jianu
17) Ministrul Sănătății — Florian Bodog
18) Ministrul Tineretului și Sportului — Marius Alexandru Dunca
19) Ministrul Transporturilor — Răzvan Alexandru Cuc
20) Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social — Gabriel Petrea
21) Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat — Florin Nicolae Jianu
22) Ministrul Turismului — Mircea Titus Dobre
Miniștrii propuși de ALDE
23) Ministrul Mediului — Daniel Constantin, viceprim-ministru
24) Ministrul Afacerilor Externe — Teodor Meleșcanu
25) Ministrul Energiei — Toma Petcu
26) Ministrul pentru Relația cu Parlamentul — Grațiela Gavrilescu