Preşedintele Dodon a iniţiat şi crearea unei comisii „de expertiză istorică” care ar urma să se reunească lunar şi să propună programe noi de studiere a istoriei. În comunicatul difuzat luni de preşedinţia de la Chişinău ce anunţă iniţiativa nu se precizează dacă este vorba concret de cursul de istorie din programele şcolare. Comunicatul îl citează, însă, pe preşedinte reluându-şi o idee mai veche legată de necesitatea studierii istoriei Moldovei în şcolile din Republica Moldova, în timp ce în prezent cursul studiat de elevi în şcoală este „Istoria românilor”.
Your browser doesn’t support HTML5
Mai mulţi specialişti convocaţi luni de președintele Igor Dodon sunt cunoscuți ca promotori activi ai disciplinei „istoria integrată”, prin care s-a urmărit scoaterea „istoriei românilor” din şcoală şi revenirea la istoria scrisă după calapoade sovietice. Acest lucru le-a reușit pentru o scurtă perioadă de tim, de doar trei ani.
Fostul vicepremier Victor Stepaniuc, în trecut inițiatorul rescrierii istoriei, se numără printre „istoricii şi experţii din mediul academic” solicitați de preşedinte. El recunoaște că membrii acestei comisii vor pleda ideea predării istoriei Moldovei în şcoală în locul istoriei românilor, deziderat promovat de Igor Dodon în campania electorală. Totuşi, Victor Stepaniuc este conştient că, în actuala conjunctură politică, iniţiativa fostului lider socialist are puţine şanse de izbândă şi asta deoarece de la înălţimea funcţiei de preşedinte de ţară Igor Dodon nu poate dicta Ministerului Educaţiei ce să includă sau să omită din programa şcolară.
Victor Stepaniuc: „Având în vedere regimul constituţional şi având în vedere o anumită dualitate a puterii care există, multe probleme vor fi soluţionate la nivelul înţelegerilor, a anumitor compromisuri, şi desigur prin intermediul Curţii Constituţionale, fiindcă eu cred că următorul an şi jumătate, până la alegerile parlamentare, vom fi într-un regim în care Curtea Constituțională, într-un fel, va fi judecătorul principal. În cazul acestei comisii a istoricilor eu cred că este vorba de un organ strict consultativ pe lângă preşedinte, că nu este vorba despre decizii, deciziile politice sunt adoptate de guvernanţi”.
Din punctul de vedere al lui Victor Stepaniuc, şeful statului consideră istoria predată în şcoală o prioritate a mandatului său, de aceea a creat această comisie specială. Cât despre membrii ei, fostul vicepremier comunist zice că instituția prezidenţială a „invitat acele persoane de care are nevoie”.
Inițiativa lui Igor Dodon este criticată de o bună parte de profesori de licee şi de oameni de ştiinţă, care i-au amintit lui Dodon că a promis să fie preşedintele tuturor cetăţenilor, nu să divizeze şi mai mult societatea.
Academicianul Andrei Eşanu atrage atenţia că printre membrii comisiei nu există reprezentanți ai instituțiilor academice sau adepţii istoriei românilor, ci doar oameni loiali preşedintelui. Prin urmare, consideră profesorul Andrei Eşanu, se doreşte tulburarea apelor, din care fostul lider al Partidului Socialist ar urmări să scoată dividende politice.
Andrei Eşanu: „Eu credeam că toate problemele legate de istorie naţională s-au cam pus la punct. Şi-acum dacă se încearcă revitalizarea acestei concepţii de alt popor, altă limbă, din nou o să fie tulburate serios apele şi iar o să înceapă totul de la început, iar mişcări, iar contradicţii, iar ne urcăm pe baricade, iar ne împărţim”.
După părerea profesorului de istorie Vitalie Ştirbu de la Larga, Briceni, care este şi şef de direcţie raională educaţie, ideea în sine de revenire la o istoria de cândva transmite un semnal periculos spre şcolile din ţară. Vitalie Ştirbu crede că în acest subiect savanţii şi-au spus deja cuvântul.
Vitalie Ştirbu: „Credeam la început că este pur şi simplu aşa o declaraţie politică din timpul campaniei electorale, dar e foarte dureros să priveşti asemenea lucruri. Pe noi ne-au întrebat cineva dacă dorim o altă istorie? Da, este preşedintele ţării, noi stimăm acest lucru fiindcă este ales de popor, dar nu preşedintele ţării se ocupă cu curricula la istorie; sunt savanţi, este Academia de Ştiinţe”.
Vera Bucătaru profesoara de istorie de la Liceul „Mihai Viteazu” din Chişinău este de părere că joaca de-a istoria este similară paielor puse pe foc şi că aidoma PCRM care a promovat această idee, dar care acum este în declin, poate ajunge şi PSRM.
Vera Bucătaru: „Noi, profesorii de istorie, la atâtea încercări au fost puşi astfel încât cred că o să facem faţă şi de data aceasta. Ne vom opune dacă va fi cazul şi va fi luat în serios, sau poate ar trebui să adoptăm o altă tactică – să nu le atragem atenţia”.
Reprezentanţii Ministerul Educaţiei au refuzat să comenteze declaraţiile politice ale preşedintelui Igor Dodon, aşteptând să vadă promisele expertize ale comisiei convocate de șeful statului.