Linkuri accesibilitate

Ambasada Rusă forțează istoria de dragul propagandei


„Donează un cent pentru Rusia!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

„Donează un cent pentru Rusia!”

În fața ambasadei ruse la București a avut loc marți acțiunea „Donează un cent pentru Rusia!”

Ambasada Federației Ruse la București a difuzat un clip video în care anunță donarea a 100 de euro pentru campania lansată de Guvernul României de achiziție dintr-o colecție privată a sculpturii lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”. Dar clipul a stârnit imediat controverse pentru felul în care prezintă istoria României, fiind criticat și de ministerul român de externe.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Pe Facebook a fost lansata astăzi o acțiune intitulată „donează un cent pentru Rusia”. În acest fel, bucureștenii ar vrea să restituie „în monede cât mai mici”, cei 100 de euro pe care Ambasada Rusiei a anunțat că i-a donat ca „o modestă contribuție” pentru sculptura „Cumințenia pământului”, pentru care Guvernul României a demarat în urmă cu șase luni o subscripție publică. Comunicatul de presă al Ambasadei Ruse care anunța donația a fost însoțit de un clip, ca răspuns la un material video făcut pro bono, acum o lună, de o firmă românească de publicitate.

Cei care au organizat grupul de protest pe Facebook susțin că este vorba despre o „jignire” și îi invită pe toți cei care resimt acest lucru să „returneze bacșișul”. „Un cent ar fi suficient” se arată în îndemnul publicat pe internet pentru că românii n-ar trebui „să rămână datori” așa cum sunt rușii, se mai spune în chemarea la protest, cu referire la tezaurul României trimis spre salvare la Moscova în Primul Război Mondial și nereturnat în întregime, până acum.

Clipul făcut de Ambasada Rusă începe prin a spune că „istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe un platou de filmare”, „istoria adevărată a fost scrisă cu sânge”. Folosind clișee similare celor prin care li se amintește îndeobște rușilor despre Marele Război Patriotic (al Doilea Război Mondial), regizorii lui nici măcar nu s-au ostenit prea mult să caute prin cărțile istorie. Clipul vorbește despre independența României obținută cu ajutorul Rusiei în Primul Război Mondial, și despre independența Europei, pentru care de asemenea soldații români au luptat alături de cei sovietici. În spatele cuvintelor, soldații sovietici mărșăluiesc, sapă tranșee și câștigă războaiele. Ce-i drept independența României, ca și a Bulgariei, spre exemplu, a fost obținută în războiul ruso-turc din 1877 -1878. Forțele armate ruso-române care au trecut Dunărea au fost comandate de Carol I, iar independenţa a fost obținută după Pacea de la San Stefano din martie 1878. În al Doilea Război Mondial, românii au mers alături de trupele lui Hitler până la Stalingrad și abia după 1944 s-au alăturat forțelor aliate. Populația civilă a rămas cu amintiri neplăcute din perioada în care rușii au trecut prin România.

Întregul clip este un răspuns la filmul publicitar, nu foarte inspirat, „Cumințenia pământului - ultimul tren”. Doi copii înfricoșați și triști, ghemuiți în poziția sculpturii lui Brâncuși stau singuri pe un câmp și privesc trecerea unui tren, în care se derulează întreaga istorie a României de după intrarea sub regimul comunist. Ideea este că rușii le-au luat românilor libertatea, voia bună, tezaurul și au adus în schimb tancurile lor cu steaua roșie, soldații, muncitorii cu steaguri comuniste și dictatura. „istoria e formată dintr-un șir lung de capitole care n-au depins de noi”, se spune în clip, iar în final vine un alt tren care duce „cumințenia pământului”, pe care românii n-ar trebui să o piardă. Acesta ar fi mesajul.

Nu e clar de ce Ambasada Rusă a simțit nevoia să reacționeze față de un clip al unei agenții independente, care făcea referire la Uniunea Sovietică, nu la Rusia. În plus, era ușor de anticipat că într-o țară în care sentimentele anti-rusești sunt de peste 70%, filmul publicitar nu produce mari efecte. Este prima acțiune a noului ambasador trimis de Moscova la București.

XS
SM
MD
LG