În perioada 23-29 ianuarie în Republica Moldova este marcată Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. Pentru aceste zile sunt programate un șir de evenimente publice care ar urma să crească nivelul de informare a femeilor despre importanța depistării precoce a cancerului de col uterin. Datele cu care operează Ministerul Sănătății arată că în fiecare săptămână, în Republica Moldova, șase femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și trei femei decedează din cauza acestei maladii. O discuție la această temă cu Diana Valuța, expertă în screening-ul cancerului de col uterin.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Suntem așadar în săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. Datele cu care operează ministerul sănătății arată că în fiecare săptămână, în Republica Moldova, șase femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și trei femei decedează din cauza acestei maladii. Cum pot fi explicate, înțelese aceste cifre?
Diana Valuța: „Cancerul de col uterin este o problemă cu o repercusiune foarte mare emoțională, socială și financiară. În condițiile noastre economice, în condițiile în care se află țara acum, se explică ușor: femeile noastre, care sunt îngrijorate de alte probleme, nu întotdeauna au suficientă grijă de sănătatea lor și respectiv sunt depistate tardiv, fie că vorbim de cancerul de col uterin sau alte maladii.”
Europa Liberă: Femeile sunt neștiutoare în fața acestei maladii, nu acționează la timp sau cum se întâmplă?
Diana Valuța: „În majoritatea țărilor din regiunea noastră, adresarea la asemenea servicii de screening, este doar la solicitarea femeii sau a medicului. O astfel de abordare exclude o regularitate și, respectiv, asta cauzează adresările tardive. Femeile cunosc mai puțin decât este nevoie să cunoască și nu au reușit să dezvolte o obișnuință ca să aibă grijă de sănătatea lor și să vină mai des la medic pentru diferite servicii de depistare precoce a maladiilor, care pot preveni dezvoltarea bolii.”
Europa Liberă: Dacă vorbim de servicii, ce posibilități există ca femeile să se opună în fața acestei maladii?
Diana Valuța: „Avem un pachet de servicii foarte frumos la nivel de asistență medicală primară. Aceste servicii sunt oferite gratuit populației femenine, care au o vârstă între 25 și 61 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Este vorba de testarea la cancer de col uterin, un test foarte simplu - testul citologic Papanicolau.”
Europa Liberă: Totuși, cum credeți dumneavoastră, problema ține de neștiință, lipsă de informație, sau este la mijloc și ignoranța față de propria sănătate?
Diana Valuța: „Nu cred că este vorba de ignoranță. Pentru Republica Moldova este caracteristic un mit, ce constă în frica de a fi depistat cu o maladie periculoasă. Examinarea este egalată, în perceperea populației, cu depistarea maladiei. Femeile noastre se tem că dacă o să meargă la această investigație, imediat vor fi depistate cu această problemă. Respectiv, din cauza acestui mit, femeile deseori refuză să meargă la medic pentru examinare. Aici noi trebuie să venim cu o campanie de informare și de sensibilizare a populației, cum este și campania noastră în săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, ca să oferim mai multe detalii despre posibilitățile de prevenire. Această boală diferă de multe altele prin posibilitatea enormă de a fi prevenită, pentru că se dezvoltă lent, treptat, în ani. Este nevoie de cinci, șapte, nouă ani ca o femeie să se îmbolnăvească de cancer. În acest timp, femeia poate să meargă de cel puțin trei ori la medic să facă testarea, examinarea va depista precursorii bolii ce se tratează foarte ușor. Dacă noi vom putea veni cu acest mesaj într-un mod regulat și sistematic, și o să ridicăm nivelul de percepere a populației despre acest fenomen, atunci cred că și adresabilitatea o să crească.”
Europa Liberă: Cine să-și asume responsabilitatea pentru îndepărtatea acestor idei preconcepute, pentru o informare mai eficientă?
Diana Valuța: „Noi toți trebuie să venim cu același mesaj unic, este foarte importantă calitatea comunicării la toate nivelele, începând cu mass-media, cum este în cadrul acestei campanii de prevenire a cancerului de col uterin, dar și la nivel de asistență medicală, la nivel de sistem de sănătate. Fiecare lucrător medical implicat în această problemă, trebuie să vină cu același mesaj ca să nu să se creeze diferite mituri și frici din partea femeilor. Sistemul de sănătate oferă posibilitatea mai multor investigații ce pot preveni dezvoltarea mai multor boli cronice, absolut gratuit pentru toată populația Republicii Moldova, rămâne doar să ne informăm.”
Europa Liberă: Să înțelegem că sistemul de sănătate este pregătit să lupte cu această maladie, și lupta cu boala nu și-o asumă exclusiv pacientul, dacă este să vorbim de costuri?
Diana Valuța: „Da, absolut corect.”
Europa Liberă: Dacă e să vorbim despre prevenirea acestei maladii, mai ales în mediul rural, accesul la asistența medicală pe cât de mult este asigurat?
Diana Valuța: „Accesul este repartizat uniform pe tot teritoriul Republicii Moldova, atât în zonele rurale cât și în zonele urbane. Centrele medicilor de familie există pe tot teritoriul Republicii Moldova și sunt asigurate cu tot ce este necesar pentru a îndeplini munca de zi cu zi. În fiecare centru de sănătate există un biroul de recoltare a probelor citologice și un medic special instruit, care poate să ofere asistența necesară, și care știe cum să monitorizeze orice caz. Din acest punct de vedere, consider că accesul la serviciu este suficient. Dacă vorbim de zonele urbane, acolo numărul populației este mai mare, dar și servicii și centre de sănătate sunt mai multe, dacă vorbim de zonele rurale, unde populația este mai puțină, totuși distanța de la beneficiar până la primul centru de sănătate nu este atât de mare. Este acceptabil la nivel de localitate.”
Europa Liberă: Ce bune practici ar putea prelua Republica Moldova, vorbind de prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului de col uterin?
Diana Valuța: „Practicile internaționale ne arată că adresarea ocazională la solicitare nu aduce un beneficiu și nu schimbă indicatorii, nu ne ajută să venim cu rezultate bune. În cadrul programelor organizațiilor de screening cervical, femeile sunt testate sistematic. Asta cred că este unul dintre elementele importante, care trebuie preluate din practicile internaționale, ca femeile noastre să cunoască - doar o singură testare nu ne ajută să prevenim această boală. Această testare trebuie să fie efectuată sistematic, astfel ca să dezvoltăm o deprindere, și să venim la această testare o dată la trei ani, așa cum este recomandat de experți. Asta o să ne asigure un rezultat în viitor.”