La Chișinău, sute de oameni, inclusiv militari și polițiști, au participat astăzi la un marș de comemorare a „eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începutul războiului de pe Nistru, declanșat pe 2 martie 1992.
Your browser doesn’t support HTML5
Participanții la „Marșul Patrioților”, purtând portretele celor 280 de combatanți uciși, au mers din „Piaţa Marii Adunări Naţionale” până la monumentul „Maica Îndurerată” de la complexul memorial „Eternitate”.
La comemorări au participat combatanți ai războiului de pe Nistru, oficiali ai ministerelor de interne și apărării, Serviciului de Informații și Securitate, precum și fostul președinte Mircea Snegur. „Port pe suflet o povară grea și ea nu va dispărea niciodată cât voi trăi”, a spus Snegur la miting.
Presa a relatat că președintele Igor Dodon, împreună cu spicherul Andrian Candu și premierul Pavel Filip au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” în dimineața zilei, fără să facă declarații.
După ceremonie veteranii au participat la un prânz ostășesc.
Ședința de astăzi a Parlamentului a început la propunerea spicherului democrat Candu cu un minut de reculegere.
Partidul Socialiștilor și fostul său lider, președintele Igor Dodon, au organizat tot astăzi o depunere de flori la podul de la Vadul-lui-Vodă. Potrivit unui comunicat de presă, Dodon a spus că lecția conflictului din 1992 trebuie să fie reconcilierea. Iar președinta socialiștilor, Zenaida Greceanîi, a spus că “2 martie este ziua tragediei naționale comune a Republicii Moldova și Transnistriei. În pofida faptului că suntem încă divizați în Malul drept și stâng al Nistrului, evenimentele de acum 25 de ani sunt parte a istoriei noastre comune. Trebuie să le cinstim memoria tuturor celor care au murit în acest război”, a mai spus Greceanîi.
Într-un mesaj difuzat la Tiraspol, noul lider transnistrean Vadim Krasnoselski a spus că regiunea transnistreană ar fi ieșit victorioasă în urma conflictului, cu prețul a 800 de vieți pierdute.
Luptele între forțele de poliție moldovene și trupele de gardiști din stânga Nistrului sprijinite de fosta Armată a 14-a rusă au durat câteva luni și s-au încheiat după semnarea unui acord de încetare a focului de către președintele Mircea Snegur și omologul său rus Boris Elțin, pe 21 iulie 1992.
În mesajul adresat veteranilor și rudelor celor căzuți, premierul Pavel Filip a spus că ziua de 2 martie trebuie să fie una a „uniunii noastre naționale”.
„Este ziua în care trebuie să uităm de diferențele care ne despart, pentru a ne aminti de lucrurile care ne leagă cu adevărat și ne fac să fim o societate. Iar aceste lucruri sunt dorința de a trăi în libertate, într-o țară independentă și democratică”, a spus Pavel Filip.
În ajun, președintele Igor Dodon a făcut apel la depășirea diviziunilor din societate moldoveană, inclusiv între cele două maluri ale Nistrului, spunând că statul moldovean este „multietnic”. Într-o declarație consacrată mai ales urmărilor războiului de la Nistru, Dodon a spus că de la conflict Moldova „a stagnat” sau „regresat” și „o generaţie întreagă a crescut în condiţiile unui stat divizat şi ale unei societăţi divizate”. „Noi trebuie să acceptăm ca axiomă faptul, că noi am putea avea diferite origini etnice, diferite limbi materne, diferiți eroi și clasici literari, dar cu toate acestea noi cu toții constituim poporul polietnic unic al Republicii Moldova”, se spune în declarația președintelui Dodon, care a anunțat și crearea „unei platforme de dialog social pentru împăcare şi conсiliere între cele două maluri ale Nistrului”.