Your browser doesn’t support HTML5
PD a promis să inițieze modificarea sistemului electoral. Liderul formațiunii Vlad Plahotniuc declara recent că partidul său va susține ideea votului uninominal, iar deputații, în premieră, ar putea fi demiși de popor. Unul din fruntașii Partidului Nostru, Ilian Cașu, a declarat Europei Libere că „votul uninominal este o nouă înșelătorie și că opoziţia trebuie să se unească împotriva iniţiativei lui Plahotniuc”, pentru că încercarea disperată a șefului democraților e un instrument de a se menține la putere.
Ilian Cașu: „În cadrul sistemului actual, bazat pe liste de partide, nu are nicio şansă atât partidul pe care îl conduce de pe Facebook, cât şi aliaţii lui Vlad Plahotniuc, de aceea, a hotărât să schimbe regulile de joc. Deja masiv, pe bani obscuri, se face publicitate pentru acest vot uninominal, care este prezentat de către experţii în propaganda regimului drept panaceu al problemelor Republicii Moldova. Însă aici se ascund nişte detalii pe care intenţionat autorul acestei iniţiative nu le divulgă şi anume, de exemplu, cum va revoca sau va demite cetăţeanul simplu deputatul din raion care nu îşi mai face datoria aşa cum trebuie. Este, în opinia mea, între utopie şi idiotism pentru că nu există acest mecanism în practica mondială. Şi doi, s-a lansat doar ideea generală ca, compromisul să fie realizat cu actorii politici, pe care îi va alege tot Plahotniuc. În fine, şi uninominalul 100%, şi votul mixt îl aranjează doar pe Plahotniuc, ca să se menţină la putere. Dar, iarăşi, ideile sunt prezentate doar la modul general, fără oarecare detalii pentru că există mai multe sisteme în lume şi în Germania, şi în Estonia, însă nu se dau intenţionat detalii, ca în cele din urmă, Plahotniuc să obţină ceea ce vrea – nişte reguli de joc electoral care i-ar permite să se perpetueze la putere în Republica Moldova. Dar, în genere, o schimbare a sistemului electoral este aberantă în condiţiile unui stat capturat tot de Plahotniuc şi cercul său de încredere.”
Europa Liberă: Partidul dumneavoastră ar putea identifica 100 candidaţi, dacă s-ar ajunge la acest sistem electoral uninominal?
Ilian Cașu: „Noi nu intrăm în acest joc. Noi am spus-o clar şi răspicat prin liderul partidului, Renato Usatîi, că nu acceptăm modificarea sistemului electoral şi că accentele trebuie să fie puse în alt mod, în alt loc. Adică, instituţii de stat funcţionale, ancorate în norma legală. Şi problema nu este sistemul electoral. Defel.”
Europa Liberă: Credeţi că în Parlament vor fi găsite suficiente voturi ca această modificare să fie votată?
Ilian Cașu: „Parlamentul sau majoritatea este proprietatea privată a domnului Plahotniuc. Şi acest Parlament nu mai reflectă votul popular din noiembrie 2014. Şi-a croit, şi-a refăcut coaliţia după bunul său plac. Şi prin şantaj, şi corupere orice este posibil în republica Plahotniuc.”
Europa Liberă: Iar dacă cetăţenii îşi vor alege, totuşi, deputaţii pe circumscripţii uninominale, cum va arăta următorul Legislativ, ipotetic vorbind?
Ilian Cașu: „În condiţiile unui stat captiv, în condiţiile unei justiţii controlate, ale unui monopol mass-media, cum poate cetăţeanul simplu să facă o alegere corectă? Este absolut imposibil. Nu că poporul nu are discernământ şi nu poate alege, dar capacitatea de manipulare a statului capturat este una enormă, care va distorsiona alegerea votantului. Şi această râvnă şi entuziasm ale lui Plahotniuc se bazează pe experimentele reuşite prin corupere şi şantaj în Adunarea Populară a Găgăuziei în 2012-2016. Şi vreau să vă spun că, comunicând cu colegii Partidului Nostru din autonomia găgăuză, am observat, în primul rând, că nu cei mai puternici, cei mai calificaţi ajung prin sistemul Plahotniuc în forumul legislativ din autonomie.”
Europa Liberă: Această iniţiativă ar putea să scoată oamenii în stradă? Anterior am citit undeva că partidele din opoziţia extraparlamentară ar putea să organizeze proteste pe marginea acestui subiect.
Ilian Cașu: „Este foarte probabil. Şi important este că cetăţenii vor reacţiona, nu neapărat un partid politic să organizeze protestul antivot nominal. Şi este şi normal. Într-o democraţie veritabilă, dacă în centrul atenţiei şi accentele se pun pe cetăţean, sigur că cetăţeanul are dreptul şi trebuie să reacţioneze la astfel de iniţiative. Pentru că votul uninominal nu este deloc legat de îmbunătăţirea sau ridicarea bunăstării cetăţeanului din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Atunci când discuţi cu cetăţeanul cu drept de vot, el spune că, chiar îşi doreşte să îşi aleagă el deputatul, să-l cunoască cine e, să meargă la el să-și spună necazurile, durerile, să-şi împărtăşească şi bucuriile. Şi sondajele arată că partidele nu se mai bucură de încredere din partea cetăţenilor. Chiar se crede că ar fi o idee bună.
Ilian Cașu: „Da, eu am auzit. Ultimul sondaj este unul manipulator, realizat de regim. Ceea ce se prezintă la holdingul media al regimului sunt, aparent, nişte cetăţeni hiper-entuziasmaţi, dar care nici nu-şi dau întrebări cum, în ce mod aceşti deputaţi de pe loc, din sate şi raioane ar rezolva o problemă de a lor concretă. Eu vorbesc la concret, gunoiştea de la periferia oraşului Cimişlia, catastrofă ecologică de şapte ani şi situaţia se înrăutăţeşte. Cum în alt sistem electoral un cimişlian, de exemplu, în Parlamentul Republicii Moldova va rezolva problema gunoiştii din Cimişlia? Sau cum deputaţii din raion ar rezolva problema cu otrăvirea copiilor în grădiniţe? Cum aceşti deputaţi vor rezolva problema defrişărilor masive de pădure în Republica Moldova? Eu nu mai vorbesc de problema corupţiei în instituţiile de stat. Deci, eu nu văd nicio legătură. Ceea ce se face e manipulator, văd publicitate agresivă, plătită de persoane obscure la posturile TV. Astăzi au apărut în toată ţara corturi cu votul uninominal. Îmi transmit din centrul Sângereiului, sunt două corturi.”
Europa Liberă: Dumneavoastră confirmaţi că electorii îşi doresc să îşi aleagă ei sluga pe care să o trimită în Parlament?
Ilian Cașu: „Eu, doamnă Ursu, comunic cu oamenii permanent, în fiecare zi. Ieri în Chişinău am vorbit preponderent cu doamnele. Şi nimeni nu mi-a spus că este hiper-încântată de propunerea domnului Plahotniuc, ca, de exemplu, vecinul lor să fie deputat în Parlament şi peste zi să le rezolve problema cu acoperişul care curge sau cu uşile şi geamurile de la bloc care nu permit conservarea agentului termic. Eu lucrul acesta nu l-am auzit în comunicarea directă, nu prin Facebook şi holdingul TV. Eu nu l-am auzit de la cetăţeni.”
Europa Liberă: Alte voci fac trimitere la cazul Shor, primarul de Orhei.
Ilian Cașu: „Experienţa României arată că uninominalul permite trecerea în Parlament a persoanelor dubioase, cum ar fi Ilan Shor, principalul tâlhar al furtului miliardului, care i-a sărăcit pe toţi cetăţenii Republicii Moldova şi a ieşit basma curată din cauza justiţiei Plahotniuc. Iată astfel de persoane obscure, cu posibilităţi financiare enorme, şi au şanse extraordinare în sistemul promovat cu atâta râvnă de Plahotniuc.”