Your browser doesn’t support HTML5
Premierul Pavel Filip, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, a anunţat luni că proiectul de lege privind trecerea la sistemul de vot uninominal va fi înregistrat în următoarele zile. Până acum a fost făcută publică doar intenţia partidului de modificare a sistemului electoral, însă propunerea a reuşit să adune critici atât din partea opoziţiei extraparlamentare, cât şi a preşedintelui Igor Dodon. Mai mult, până şi partide sau politicieni apariţiile cărora în spaţiul public pot fi numerate pe degete, au formulat în aceste zile o opinie faţă votul uninominal. Mai multe în relatarea Dianei Răileanu:
Chiar dacă reproșează adversarilor politici că ar critica prematur propunerea de modificare a sistemului electoral moldovenesc propusă de PD, reprezentanţii acestei formaţiuni politice nu încetinesc turaţiile campaniei de informare începută ca mult înainte ca propunerea aşezată „pe hârtie” să ajungă în Parlament.
În stradă sunt adunate semnături în favoarea votului uninominal, chiar dacă listele nu au nicio valoare juridică, iar activiştii din sate şi raioane împart foi volante în care sunt enumerate beneficiile iniţiativei.
Propunerea PD-ului a servit prilej pentru politicieni mai puţin cunoscuţi să iasă la rampă şi să ia atitudine faţă de oportunitatea votului uninominal.
Bunăoară, preşedintele formaţiunii Frontul Salvării Moldovei, Marcel Darie, care la alegerile locale din 2011 a obţinut puţin peste 500 de voturi, a organizat astăzi o conferinţă de presă în care a anunţat că susţine iniţiativa PD.
Actualul sistem electoral ar încuraja corupţia, a adăugat Marcel Darie, amintind de cazuri când oameni de afaceri certaţi cu legea şi-ar fi cumpărat mandatul de parlamentar.
Tot luni, juristul Mihai Corj, unul dintre cei 16 candidaţi la prezidenţialele din toamna trecută, care a abandonat cursa electorală înainte de primul tur, a lansat în public aserţiunea că politicienii ar trebui să măsoare de şapte ori înainte să modifice sistemul de vot:
„Vom forma o clasă de baronaşi locali pe care îi vom investi, subvenţiona şi „ghida” aşa şi va merge.. Uitaţi-vă în România, în statul vecin şi prieten: nu au dat-o în bară? Le ziceam: fraţilor, opriţi-vă că veţi da în bară! Noi vrem iar să călcăm pe grebla noastră, nu a altora? În cazul respectiv consider că (votul uninominal n.a.) este prematur pentru societatea noastră.”
Propunerea Partidului Democrat presupune schimbarea sistemului electoral moldovenesc care să îl dezlocuiască pe cel bazat pe liste alcătuite de partide făcând loc pentru unul în care legislatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale.
Cei care critică iniţiativa văd în ea o încercare a PD de a se menţine la putere, reproş respins luni de premierul Pavel Filip, care a lăsat să se înţeleagă că propunerea va fi dezbătută înainte de vot:
„Proiectul de lege urmează să fie înregistrat în zilele următoare, unu. Doi, trebuie să luaţi în calcul că preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a prezentat această intenţie politică şi, trei, desigur că această intenţie politică, ca să punem capăt tuturor speculaţiilor care s-au pornit astăzi în societate, urmează să fie discutată, urmează să consultată şi urmează să fie adusă în cadrul constituţional.”
Până în prezent, aproape 20 de ONG-uri care sprijină îmbunătăţirea legislaţiei electorale, au opinat că trecerea la votul uninominal până la următoarele alegeri, de anul viitor, este inoportună.
Editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Naţional împărtăşeşte acest punct de vedere, însă crede că discuţiile publice la acest subiect sunt mai mult decât necesare, or, „argumentele pot fi învinse cu argumente, nu cu gesturi sau interjecţii”, spune jurnalistul:
„Discuţia e necesară nu atât pentru Partidul Democrat, cât pentru cetăţenii Republicii Moldova, ca ei să înţeleagă încotro ne va duce această schimbare. S-ar putea, până la urmă, în cadrul acestor discuţii, ca Partidul Democrat să demonstreze că nu există nici un pericol. Să demonstreze acest fapt!”
Europa Liberă: Dle Nicolae Negru, dar cine ar putea şi ar trebui să vină cu contra-argumente? Or, e clar că PD-ul este pregătit pentru dezbateri, are corturi prin toată ţara, activiştii sunt „împachetaţi” până-n dinţi cu pancarte şi publicitate. Deci, cine cu argumente pe partea cealaltă a baricadei?
Nicolae Negru: „Toţi cei care s-au pronunţat împotrivă! Partidele parlamentare, parlamentarii care sunt împotrivă, trebuie să se expună şi ONG-urile care spun că nu este momentul sau nu e bun sistemul pe care-l propun democraţii, că ar fi avantajaţi anumiţi politicieni în această situaţie”.
Între timp, Partidul Democrat îşi consolidează forţele în Parlament. La finele săptămânii trecute grupul parlamentar al PD i-a primit în rândurile sale pe cei 14 deputaţi care părăsiseră anul trecut Partidul Comuniştilor şi care până în prezent se declarau neafiliați, dar coagulaţi în jurul doctrinei social-democrate.
Analişti politici se aşteaptă că exemplul lor ar putea fi urmat de alţi cativa parlamentari, de care tocmai ar avea nevoie PD ca sa dispuna de o majoritate confortabilă ce a existat doar pe timpul guvernarii comuniștilor.