Condamnarea Elenei Udrea sau circuitul banilor dincolo de ringul de box

Elena Udrea

În România, fostul ministru al turismului Elena Udrea, o persoană cu mare influență politică mai ales în vremea președintelui Traian Băsescu, a fost condamnată la 6 de închisoare cu executare pentru luare de mită și evaziune fiscală în dosarul „Gala Bute”.

Elena Udrea, 43 de ani, fost ministru al Dezvoltării și Turismului, care în perioada președinției lui Traian Băsescu devenise una dintre persoanele cele mai influente ale României a fost acuzată de procurorii anticorupție de abuz in serviciu si luare de mită. Instanța a decis pentru Udrea, în primă instanță, o condamnare de șase ani cu executare, după ce procurorii ceruseră anterior pedeapsa maximă de peste 20 de ani. Favorita fostului președinte, căreia i se mai spunea și „blonda de la Cotroceni” a fost condamnată astăzi pentru că în calitate de ministru al Turismului a semnat cu firma lui Rudel Obreja, pe atunci șeful Federației Române de Box, și el inculpat, un contract de aproape 2 milioane de euro prin care România să fie promovată în lume prin „Gala Bute”.

„Gala Bute” este denumirea generică dată meciului pe care marele campion român de box stabilit în Canada, Lucian Bute l-a avut pe 9 iulie 2011 la București, unde l-a înfruntat pe francezul Jean-Paul Mendy, pe care l-a și învins prin KO.

Procurorii anticorupție au demonstrat că felul în care a jonglat Elena Udrea cu banii statului și cu fondurile europene pentru organizarea acestui meci de box a fost ilegal și că, în plus, a abuzat de funcția pe care o avea pentru a câștiga capital politic. De asemenea, a fost acuzată că a primit prin intermediari 900.000 de euro, adică 10% din valoarea contractelor pe care ministerul Turismului le-a încheiat cu anumite firme, iar acest procent a ajuns în buzunarele ei.

Pe parcursul procesului a ieșit la iveală și faptul că Udrea i-a cerut fostului ministru al Economiei Ioan Ariton, achitat în primă instanță, să ajute cu o contribuție financiară la Gala Bute. Din declarațiile martorilor mai rezultă că ministrul de atunci ar fi cerut de la 10 companii publice suma de un milion de euro, sponsorizare pentru acest eveniment. În final s-au strâns însă 400.000 de euro, bani care au ajuns tot în conturile firmei șefului Federației Române de Box.

Procesul Elenei Udrea demonstrează felul în care banii publici pot deveni banii oamenilor politici după ce au fost adunați sub pretextul unui meci de box extraordinar și apoi trecuți prin firme prietene.