Experții Comisiei de la Veneția, structură consultativă a Consiliului Europei, se află la Chișinău pentru a discuta cu partidele parlamentare, cu cele extraparlamentare și cu reprezentanți ai societății civile despre schimbarea propusă la sistemul electoral: trecerea la sistemul mixt, aprobată vineri în prima lectură în Parlament. Proiectul noii propuneri nu a fost făcută public, iar opinia Comisiei de la Veneția este așteptată în iunie. Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, și alți membri ai partidului de guvernământ au asigurat în repetate rânduri că noua propunere nu va intra în dezbaterea Parlamentului înainte de a fi eventual amendată, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția; care pot fi urmate sau nu.
Atât spicherul democrat Adrian Candu, cât şi liderul PD, Vlad Plahotniuc au punctat azi câteva aspecte legate de vizita de documentare a experţilor Comisiei de la Veneţia. Primul ar fi că aşa numitul „proiect de compromis” privind sistemul mixt, rezultat din comasarea propunerilor democraţilor şi socialiștilor, a obţinut un sprijin larg parlamentar de 74 de voturi în prima lectură.
Un al doilea aspect pe care îl invocă democraţii este că reforma ar avea şi un larg sprijin popular. Ei aduc drept argument cele peste 800 de mii de semnături pe care le-ar fi adunat, cei drept în favoarea proiectului lor, cel privind votul uninominal. Fruntaşii PD au sugerat astfel că ar fi întrunit toate condițiile pentru a obţine o părere pozitivă din partea Comisiei de la Veneţia.
Your browser doesn’t support HTML5
Vlad Plahotniuc a subliniat că verdictul Comisiei este important, dar că recomandările nu sunt obligatorii. Totodată el a acuzat oponenţii reformei că ar încerca să pună „sub presiune” experţii Comisiei:
„Comisia de la Veneţia nu intervine în dreptul suveran al ţării de a-şi stabili sistemul electoral, deci nu va impune nimic Moldovei aşa cum speculează unii din opoziţie. Experţii Comisiei vin cu opinii care să întărească legalitatea acestei reforme politice. Discuţia cu Comisia de la Veneţia nu este dacă să se facă sau nu se facă schimbarea sistemului electoral, ci cum se poate face mai bun proiectul propus, care întruneşte consens politic şi consens în rândul cetăţenilor. Nu o să vină nimeni să interzică Moldovei să-şi schimbe sistemul electoral, aşa cum manipulează opoziţia.”
Liderul PD, Vlad Plahotniuc a mai dat asigurări că în proiectul privind votul mixt au fost luate în calcul toate recomandările formulate în 2014 de Comisia de la Veneţia în avizul dat pe un alt proiect al democraţilor care se referea la sistemul electoral mixt.
După întrevederea pe care a avut-o cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, spicherul democrat Andrian Candu a evitat să spună care a fost reacţia experţilor la decizia Parlamentului de a comasa cele două proiecte de modificare a sistemului de vot în favoarea celui mixt:
„Ce ţine de evenimentul de vineri, de votul în Parlament în prima lectură pe ambele proiecte de legi şi comasarea le-am explicat care este procedura şi care este intenţia parlamentului prin acest vot. Până la urmă noi nu am făcut altceva decât am simplificat lucrul Comisiei de la Veneţia. Acesta este răspunsul.”
Lipsa de transparenţă în adoptarea aşa numitului proiect de compromis cu voturile majorității dominate de democrați și ale socialiștilor este una din criticile pe care partidele de opoziţie le-au invocat, inclusiv la întrevederile pe care le-au avut cu experţii Comisia de la Veneţia.
Liderul fracţiunii liberal-democrate, Tudor Deliu, a spus că le-a cerut experților Comisiei de la Veneţia să nu se grăbească cu expertizarea proiectului despre care nu se ştie ce conţinut are.
„Nu ştiu ce fel de struţo-cămilă va apărea în urma comasării acestor două proiecte. Dar şi aici, în discuţii, am argumentat că aceste două proiecte au concepte diferite şi nu puteau fi comasate. Dacă s-a recurs la asta înseamnă că nou proiect care va fi elaborat în cazul acelor două ar trebui să treacă toate procedurile parlamentare, începând cu comisiile, prima lectură, a doua.”
Fracţiunea socialiştilor a insistat în discuţiile cu experţii Comisiei de la Veneţia asupra proiectului „votului mixt” propus de ei şi l-au criticat pe cel „uninominal” al democraţilor, chiar dacă au votat pentru comasarea celor două. Deputatul socialist Vladimir Ţurcanu a spus că fracţiunea PSRM nu ar avea nimic împotrivă ca să fie păstrat actualului sistem proporţional de vot:
„Am spus că nu considerăm inoportună păstrarea acestui sistem. Depinde de care vor fi concluziile şi recomandările Comisiei de la Veneţia şi depinde de voinţa politică a celor care vor vota.”
În mediul experţilor opiniile sunt împărţite. După părerea unora, Comisiei de la Veneţia îi va fi greu să conteste aşa-zisul proiect de compromis, din moment ce a fost aprobată cu 74 de voturi în legislativ. Alţii, între ei şi fostul premier Ion Sturza, anticipează că părerea Comisiei va fi mai curând negativă, întrucât reforma nu ar „întruni criteriile minime, adică consensul larg al societății şi al clasei politice”.
Într-un recent interviu pentru Europa Liberă, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, a avertizat că Parlamentul European, unde este raportor pentru buget, poate bloca ajutoarele financiare destinate Republicii Moldova, dacă guvernarea schimbă sistemul electoral, în lipsa consensului care ar include opoziția și societatea civilă.
Mai mulţi activişti ai societăţii civile şi reprezentanţi ai partidelor de opoziţie au protestat şi în această seară în scuarul Parlamentului împotriva schimbarea sistemului electoral. Criticii afirmă că dacă va fi adoptată, reforma ar avantaja Partidul Democrat de guvernământ și Partidul Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon. Ei au anunțat o demonstrație mai numeroasă pentru duminică, 14 mai.