Va insista oare Partidul Democrat, împreună cu susținătorii săi, să instituie votul uninominal sau, ca stratagemă, până la urmă, pe cel mixt cu orice preț? Ar putea presupune acest preț stoparea asistenței financiare europene, dar şi nimicirea oricărei încrederi din partea Bruxellesului în opțiunea pro-europeană a actualei guvernări? Punctul de vedere al politologului Dionis Cenușă.
Europa Liberă: Vinerea trecută Parlamentul a adoptat cele două proiecte de legi, privind votul uninominal și votul mixt. Înainte de această adoptare în Parlament, au fost reacții de o duritate fără precedent dinspre Bruxelles, din partea Parlamentului European față de această atunci abia intenție încă. Liderii Partidului Popular European (PPE) și Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) au spus răspicat că vor insista pe suspendarea finanțării europene, dacă partidul condus de Vladimir Plahotniuc va acționa în continuare în felul în care a făcut-o, pentru a modifica legislația electorală. Să începem, eventual, cu o precizare. Despre ce fel de asistență financiară este vorba?
Dionis Cenușă: „Atât popularii europeni, cât și liberalii europeni s-au referit evident la cele 100 de milioane de euro - asistență financiară pe care Uniunea Europeană urmează să o aloce în perioadă 2017-2018. Evident, vorbim atât despre împrumuturi, cât și despre granturi, adică asistență care nu trebuie returnată de către autoritățile moldovenești. Prin urmare, este o sumă semnificativă care ar putea ajuta guvernarea să implementeze mai multe proiecte, inclusiv, de ce nu, de infrastructură.”
Europa Liberă: Dar Dvs. cum ați înțeles atitudinea aceasta de respingere puternică exprimată de liderii celor două grupuri politice europene: este ea doar față de votul uninominal, adică era, sau și față de cel mixt?
Dionis Cenușă: „Din punctul meu de vedere, s-a discutat foarte și foarte mult pe tema sistemului uninominal, prin urmare toată atenția a fost absorbită de acest subiect, și nu de votul mixt.”
Europa Liberă: Și acum, dacă votul va fi totuși mixt, urmează să ne așteptăm la reacții cel puțin similare din partea acestor actori sau ele ar putea fi cumva mai puțin răspicate?
Dionis Cenușă: „Nicidecum nu cred că vor fi declarații mai blânde. Doar că deocamdată toată atenția a fost distrasă de votul uninominal. De aceea acum eu cred că partenerilor europeni, și aici mă refer la partidele pan-europene menționate anterior, le va fi mai greu să reacționeze încă o dată, pentru că deja s-a discutat despre asta. E vorba de, după mine, tehnici foarte reușite folosite de către Partidul Democrat pentru a distrage atenția, de fapt, de la scopul lor inițial. Iar scopul lor inițial, din câte vedem noi, a fost de a avea un sistem mixt.”
Europa Liberă: Pentru cei mai puțin familiarizați, dle Cenușă, cu arhitectura Parlamentului European, ce prezintă Partidul Popular European (PPE) și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) și cât de importantă este luarea lor de atitudine față de realitățile din Republica Moldova, parcursul pro-european al acesteia?
Dionis Cenușă: „Partidul Popular European și, respectiv, Alianța Liberalilor și Democraților reprezintă prima și, respectiv, a treia, ca pondere politică în Parlamentul European, formaţiuni. La fel, Partidul Popular European are în arsenal o serie de șefi de țară și președinți ai țărilor membre ale Uniunii Europene. Prin urmare, sunt partide destul de importante pe arena politică europeană. Eu cred că mesajul transmis de către acestea este unul foarte tranșant și unul care trebuie să dea de gândit autorităților. Doar că, iarăși, noi înţelegem că asistența europeană este legată în primul și primul rând cu memorandumul cu FMI, cel puțin așa a fost inițial, atunci când a fost reluată asistența îngheţată în anul 2015. Trebuie să rezultăm din faptul că în acel moment FMI-ul a venit cu niște evaluări relativ pozitive vizavi de agenda reformelor, iar Partidul Democrat încearcă să mimeze mai multe reforme, inclusiv în ceea ce privește corupția la nivel înalt.
Partenerii sunt puși într-o situație destul de delicată, atunci când, pe de o parte, Partidul Democrat în mod evident încearcă să schimbe sistemul electoral fără a avea sprijinul complet al opoziției și, respectiv, al societății civile, dar totodată realizează un set de reforme în care se văd anumite mici progrese. Prin urmare, partenerilor europeni le este foarte dificil să pună accentul strict pe un subiect, pe un dosar cum este cel electoral, și să lase la o parte celelalte lucruri pe care cu atâta efervescență le promovează democrații la Bruxelles.”
Europa Liberă: Iată că și europarlamentarul Sorin Moisă, social-democratul român care vine din zona Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, al doilea ca mărime grup politic în Parlamentul European, s-a exprimat recent destul de rezervat atitudinea față de intenția PD de schimbare a sistemului de vot, chiar înainte de votarea de vineri din Parlament. (Dl Moisă, de altfel, în calitate de raportor al Parlamentului European, a propus Comisiei de Comerț Internațional acordarea acestei asistențe de 100 milioane euro.). După asta a scrie pe rețele sociale „Voi urmări și eu – a spus el - cu mare atenție acest subiect, adică a votului din Parlament, respectiv analiza Comisiei de la Veneția și concluziile unei misiuni comune a acesteia și OSCE de săptămâna viitoare. Ce-am putea înțelege din asta – că, eventual, PD ar putea să nu fie sprijinit chiar de nimeni în Parlamentul European?
Dionis Cenușă: „Eu cred că social-democrații au fost rezervați, inclusiv la momentul când popularii europeni și liberalii europeni au venit cu un mesaj comun. Şi cred că ar fi fost mult mai bine și mai puternic mesajul dacă venea din partea celor trei partide pan-europene. Adică, de la bun început social-democrații ar fi trebuit să fie mult mai tranșanți în opinia lor vizavi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.
Dar, iarăși, nu trebuie să uităm că Partidul Democrat de la Chișinău și Partidul Social Democrat din România sunt într-un fel parteneri. Să nu uităm că și în România am avut evenimente foarte interesante, atunci când partidul de la guvernare, adică social-democrații au încercat să adopte o legislație prin ușa din spate. Prin urmare, cred că deja devine o tradiție în Europa de Est ca partidele de la guvernare să adopte niște proiecte de legi foarte dubioase într-un mod total netransparent.”
Europa Liberă: Democrații moldoveni, dle Cenușă, cum ați sugerat într-un recent articol, ar miza în acțiunile lor pe faptul că, atunci când este vorba de modul în care funcționează Uniunea Europeană, asistența financiară nu poate fi stopată nici repede, și nici ușor, adică, va dura. Dar, până la urmă, tot arată prost, seamănă mai degrabă cu un șiretlic. Credeți că europarlamentarii nu se vor prinde în această stratagemă la care recurge Partidul Democrat?
Dionis Cenușă: „Probabil deputații europeni care sunt focusați pe Moldova înțeleg foarte bine dedesubturile politicii moldovenești. Dar vorbim despre o interacțiune între câteva instituții europene. Pe lângă Parlamentul European, vorbim despre Comisia Europeană și despre Serviciul European de Acțiune Externă, și mai mult decât atât, vorbim despre Consiliul Uniunii Europene, adică guvernele naționale. De aceea partidele pan-europene ar trebui să facă o campanie destul de reușită pentru a combina toate aceste eforturi și a ajunge la un numitor comun privind posibila stopare a asistenței. Da, iarăși, doar pentru schimbarea sistemului electoral este foarte greu să convingi atât de multe instituții să stopeze asistența. Trebuie să se întâmple ceva ieșit din comun.
Ne amintim că în anul 2014 am avut situația din sistemul bancar, furtul din sistemul bancar – asta a fost un generator foarte puternic pentru o decizie radicală legată de asistența pentru Republica Moldova. Şi atunci am avut într-adevăr o suită de decizii din partea partenerilor europeni care au dus la înghețarea asistenței. Eu cred că acum trăim o altă circumstanță și de aceea îmi vine foarte greu să cred că popularii europeni sau liberalii europeni vor reuși într-adevăr să tragă toate aceste instituții într-o horă împotriva deciziilor adoptate de către Partidul Democrat la Chișinău.”
Europa Liberă: Dacă totuși PDM și PSRM vor insista până la capăt și vor adopta modificările, ce credeți că se va întâmpla? Și la ce fel de concluzie a Comisiei de la Veneția vă așteptați?
Dionis Cenușă: „Evident, democrații au calculat din timp care ar putea fi consecințele și efectele unei modificări a legislației electorale. Eu cred că ei vor merge înainte, pentru că înțeleg că riscurile sunt mai mici decât ar fi, de exemplu, în anul 2016, ca să fie stopată finanţarea. În condițiile în care la moment ei controlează Parlamentul, au peste 40 de deputați, dar au și asistență externă oferită la moment nu doar de Uniunea Europeană, dar și de FMI. Eu cred că ei au nevoie de schimbarea sistemului electoral până la viitoarele alegeri parlamentare şi nu vor ezita să o facă cu orice preț.
Desigur Comisia de la Veneția va avea o analiză obiectivă vizavi de schimbările propuse pentru sistemul electoral, de aceea nu cred că va fi o poziție pozitivă. Dar, iarăși, cum am spus anterior, democrații trebuie să o facă sau ba, adică ei sunt în fața unei dileme: fie ei rămân în vârful puterii sau în ecuația puterii, fie devin ulterior victimele ale sistemului pe care tot ei l-au creat.”