Your browser doesn’t support HTML5
Serviciului Român de Informații spune că a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România. În spatele tentativei s-ar afla pare-se faimosul grup da hackeri Fancy Bear despre care se crede că ar lucra pentru guvernul rus.
Instituția pe care Serviciul Român de Informații nu o precizează ar putea fi Ministerul Afacerilor Externe, conform site-ului CYBERSCOOP, care a scris în această dimineață că o echipă de hackeri de elită conectați la vârful puterii din Moscova ar fi bombardat pur și simplu ministerul cu emailuri otrăvite, care purtau o adresă cu terminația NATO.
SRI sugerează că hackerii sunt recidiviști și precizează că „a fost prevenită materializarea atacului și producerea de pagube”. Mai mult ar fi fost identificate nu doar „țintele vizate”, ci și „metodologia de atac”. Această tentativă nu este o noutate, mai explică Serviciul Român de Informații, adăugând că România nu face excepție de la miile de atacuri cibernetice zilnice care „vizează instituții, entități și persoane din spațiul virtual”. SRI anticipează însă că „nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creștere semnificativă în perioada imediat următoare” și că România are nevoie „imperioasă” de un nou „cadru legislativ clar și pragmatic”, care să stabilească “atribuții și responsabilități concrete în acest domeniu la nivel național".
Diplomația română nu era singura țintă a atacatorilor cibernetici, mai spun experții de la CYBERSCOOP, care menționează că hackerii au avut un obiectiv “destul de precis”. Respingerea atacului, întărește poziția României care a ajuns pe locul șase în lume în ultimul clasament dat publicității săptămâna trecută și făcut de faimosul Laborator Kaspersky în funcție de numărul serverelor de comandă și control care pot face față unor atacuri cibernetice puternice (este vorba despre servere de tip Distributed Denial of Service DdoS. DDoS reprezintă cea mai întâlnită formă de infracțiune cibernetică, având ca țintă website-uri importante și mai rar computerele personale). Pe primul loc în acest top conduce de mai multă vreme Coreea de Sud, urmată de Statele Unite și Olanda.
Printr-o coincidență interesantă, serverele ministerului de Externe au fost atacate chiar cu două zile înainte de exercițiul pe care l-a anunțat SRI pentru a vedea cum răspund instituţiile de stat şi private la un atac cibernetic, datele obținute urmând să fie folosite pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la astfel de incidente. De mai multă vreme SRI încearcă să impună o nouă legislație, care să aducă la zi lucrurile, dar și să permită celui mai mare serviciu de informații din România să pătrundă în intimitatea oamenilor, sub pretextul protejării lor.
Oricum, Conform datelor oficiale, anul trecut, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a colectat și procesat mai mult de 100 de milioane de alerte de securitate cibernetică, în creștere cu 61,55% față de 2015 și care au afectat un număr de 3 milioane adrese IP unice.
În 2015 un raport Bitdefender a scos la iveală că o grupare din Rusia a atacat cibernetic timp de mai mulţi ani ţări precum Ucraina, România, Germania și Spania, pentru a descoperi vulnerabilități în sistemele electronice şi pentru a culege date de la politicieni importanți, instituţii guvernamentale, servicii de telecomunicaţii şi criminalitate informatică sau companii aerospaţiale. Cele mai intense atacuri ale acestei operaţiuni au avut loc în februarie 2015, în timpul negocierilor de la Minsk, pentru pacea din Estul Ucrainei, când ruşii au verificat aproape toate IP-urile alocate Ucrainei, dar şi multe din România.