Linkuri accesibilitate

În Franța, echipa de campanie a lui Emmanuel Macron a fost ținta unui atac cibernetic masiv - cum s-au răspândit documentele ?


Zeci de mii de documente furate cu câteva săptămâni în urmă și postate de Wikileaks.

În ultima zi a campaniei electorale din Franța, mișcarea „En Marche” a candidatului independent de centru Emmanuel Macron a anunțat că a fost ținta „unui furt masiv de documente” din computerele personale și oficiale ale membrilor echipei de campanie a lui Macron. Documentele furate au fost publicate vineri 5 mai, în ultimele ore ale campaniei electorale, înainte de turul de balotaj al prezidențialelor de duminică, în care se confruntă Emmanuel Macron și Marine Le Pen, lidera partidului naționalist Frontul Național.

Marine Le Pen, lidera Frontului Național și Emmanuel Macron, candidat independent de centru
Marine Le Pen, lidera Frontului Național și Emmanuel Macron, candidat independent de centru

Atacul, se arată într-un comunicat al mișcării „En Marche”, a avut evident scopul de a „submina un proces democratic, cum s-a întâmplat și în timpul campaniei electorale din Statele Unite” de anul trecut.

Atacurile asupra computerelor campaniei democrate din Statele Unite au fost puse, de serviciile americane de informații, pe seama unor grupuri de hackeri bănuite de legături cu guvernul rus. Kremlinul a respins mereu orice amestec în alegerile americane ca, și în alegeri cruciale care au loc anul acesta în Europa, cum ar fi cele de duminică din Franța sau cele din septembrie, din Germania.

Documentele furate din computerele campaniei lui Macron au fost postate de Wikileakes, care a ținut însă să precizeze că nu este autorul atacului cibernetic. Este vorba de „zeci de mii de mesaje, fotografii, documente scanate”, care acoperă perioada până pe 24 aprilie 2017.

Echipa de campanie a lui Macron atrage atenția că documente autentice au fost amestecate cu unele false pentru a crea „și mai mare confuzie” și consideră atacul o încercare deliberată de a mări șansele de victorie ale liderei Frontului Național. Cu toate acestea, echipa formațiunii „En Marche” apreciază că nu ar fi nici un document compromițător între cele publicate, care nu fac decât să „documenteze mersul normal al unei campanii electorale”.

Oricum este greu de apreciat ce impact ar putea avea publicarea zecilor de mii de documente, pentru că presa nu are voie, potrivit legii, să publice nimic despre ele în ultima zi înainte de votul de duminică. La câteva ore după publicarea documentelor furate, Comisia Electorală din Franța a cerut jurnaliștilor să nu relateze despre incident și a reamintit că printre documentele publicate sunt și unele false, iar diseminarea de documente false este o faptă penală.

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron a declarat încă din februarie că este ținta unor atacuri cibernetice. Ministerul de interne francez nu a comentat ultimul incident pentru a nu influența alegerile de duminică.

Ultimele sondaje de opinie îl situează pe Emmanuel Macron în fruntea preferințelor electorale, cu peste 60% din intențiile de vot.

Cum s-au răspândid documentele furate ?

Este vorba de nouă gigabites de documente, de la fotografii la socoteli si mesaje personale. Au apărut prima dată pe Twitter, #MacronLeak, publicate de pe contul unei figuri de extrema dreaptă din Statele Unite. În primele cinci minute, relatează BBC, au fost retransmise de 87 de ori, ceea ce indică folosirea unor programe speciale pentru a mări viteza de răspândire. După mai bine de o oră și jumătate, informația a fost preluată de simpatizanți ai liderei naționaliste Marine Le Pen care au continuat să răspândească informațiile folosind programe speciale. După trei ore, #Macronleaks fusese folosit de 47 de mii de ori, iar cunoscuta platformă Wikileaks a ajutat la răspândirea linkului.

Ce este curios este momentul ales pentru a publica documentele furate ? Cu câteva ore înainte de închiderea campaniei electorale, care este urmată de o zi de „reflecție”, în care presa nu are voie să comenteze alegerile, iar candidații nu pot face declarații. Desigur, documentele sunt pe Internet, dar neanalizate sau clasificate, așa că nu sunt o lectură ușor digerabilă. Efectul lor asupra votului de duminică ar putea fi redus. Dar nu și în vederea campaniei electorale pentru alegerile generale din iunie când Emmanuel Macron, în lipsa unui partid, trebuie totuși să-și creeze o majoritate pentru a guverna. În caz contrar va fi un președinte „paralizat”.

XS
SM
MD
LG