Your browser doesn’t support HTML5
Au participat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, Valeriu Ghileţchi, preşedintele grupului parlamentar al Partidului Popular European, vicepreședintele PLDM, Alexandru Bajoreanu, Igor Grosu, secretar general al partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Boțan, director executiv al ADEPT. Mai multe de la Alla Ceapai.
Reprezentanţii opoziţiei anticipează o reacție drastică din partea UE cu trimitere la primele avertismente date de liderii familiilor europene PPE şi ALDE care au cerut instituţiilor UE „să oprească orice finanţare din partea UE” şi să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de Asociere.
Partidul de guvernământ dimpotrivă nu vede de ce s-ar îngrijora. Mizând pe faptul că sistemul electoral nu este menţionat nicăieri printre condițiile pe care trebuie să le respecte Republica Moldova, atât cele ce rezulta din Acordul de Asociere, cât şi cele pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro, Partidul Democrat nu se aşteaptă la reacţii dure din partea Occidentului. Cel puţin asa prezinta starea de lucruri purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari:
„De exemplu, revizuirea Acordului de Asociere poate avea loc doar aşa cum a fost semnat, negociat. Este nevoie de statele membre, este poziţia Parlamentului european şi este poziţia Republicii Moldova. În contextul în care nu au fost încălcate prevederi exprese şi nu prevederi politice despre care azi se vorbeşte. Declaraţiile făcute de unii europarlamentari sunt politice, nu este poziţia Parlamentului European. Asistenţa financiară a fost condiţionată, la fel, de chestiuni tehnice, juridice, economice şi nicidecum politice.”
Vitalie Gămurari a mai declarat că „relaţiile cu partenerii occidentali nu s-au înrăutăţit, există o mică neînțelegere în sânul structurilor europene, dar din toamnă lucrurile se vor restabili”.
O opinie similară a fost exprimată şi de deptatul Valeriu Ghileţchi, şeful unui alt grup parlamentar care a votat pentru schimbarea sistemului electoral, în ciuda criticilor europene:
„Relaţiile dintre autorităţile Republicii Moldova şi partenerii Occidentali sunt într-un cadrul politic normal. Am mai avut situaţii când am avut opinii critice din partea UE. trebuie analizate. Este important ca şi ei să audă vocea noastră, de ce am făcut ceea ce am făcut. Nu dramatizez ceea ce s-a întâmplat – această reacţie critică din partea structurilor europene.”
De cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei vorbesc despre o înrăutățire a relaţiilor cu Occidentul, ca urmare a votării sistemului mixt.
Atât vicepreședintele PLDM, Alexandru Bujoreanu, cât şi secretar general al partidului Acțiune și Solidaritate Igor Grosu au sugerat că atitudinea UE în raport cu Moldova s-ar fi schimbat iremediabil.
Igor Grosu: „Dintr-o poveste de succes, Republica Moldova a devenit pentru partenerii de dezvoltare, o durere de cap și o mare dezamăgire. UE va avea o atitudine mult mai rezervată faţă de tot ce comunică Chişinăul, în special guvernarea”.
Analistul politic Igor Boţan consideră că cel mai probabil Bruxelles-ul va fi indulgent cu guvernarea de la Chişinău, pentru că în actualul context regional destul de complicat nu ar vrea să fragilizeze Moldova:
„Autorităţile Republicii Moldova folosesc la maxim contextul politic în care se află regiunea – relaţiile proaste dintre SUA şi Rusia, relaţiile care lasă mult de dorit între UE şi Rusia, Ucraina şi Republica Moldova care cumva este într-o situaţie care îi permite să jongleze. În pofida faptului că Moldova deraiază de la propriile obligaţii UE ne va trata, cred, cu indulgenţă.”
Opoziţia a promis că va continua să-i informeze pe cetăţeni despre neajunsurile sistemului mixt în care ei văd „un sfârşit al democraţiei”, întrucât schimbarea actualei guvernări devine imposibilă.
Analistul Igor Boţan spune însă că e puţin probabil câştigul actualei guvernări, în special al PD, la alegerile din 2018 dacă acestea vor fi libere şi corecte.