„Și ei gândesc că lumea-i proastă și nu înțelege. Toți înțeleg. În nimeni nu credem”

La Soroca

Valentina Ursu în dialog cu locuitori de la Soroca și cu Raluca Răducanu, expertă în politici europene.

Acordul de Asociere pe care Republica Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană acum trei ani este în plină forță. Este un document de 50 de pagini de reforme, al căror impact ar trebui să fie simțit de fiecare cetățean. Oamenii de rând trebuie să știe că sunt egali în fața legii și societatea în care trăiesc este una justă și că ei au acces la justiție. Dar, potrivit ultimului sondaj, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, majoritatea respondenților par să nu fie mulțumiți de reformele promovate de Guvernul de la Chișinău. Despre agenda politicienilor – diferită de cea a alegătorilor – vorbim la acest sfârșit de săptămână. În 26 de ani de când Republica Moldova este un stat democratic, aleșii poporului au făcut două lucruri – strategii în interes propriu și o tolbă veșnic plină cu promisiuni pe care le scot de la naftalină o dată la patru ani. Aceasta este percepția mai multor locuitori cu care am discutat la Soroca. Aceștia vorbesc despre politicienii care de la visători cu inițiativă, oameni cu speranțe și idei, au ajuns doar mincinoși, frustrați și avizi de putere și regretă că i-au votat pe cei care le-au servit pe tavă promisiuni electorale. Acești alegători își varsă amarul strâns de-a lungul anilor.

Valentia Ursu

- „Trăim din ceea ce semănăm și ceea ce avem. Știți cum este o vorbă, pentru că muncim și nu avem, dar, dacă să mai stăm să așteptăm de sus mană cerească, nu vine nimic. Energia e scumpă, gazul e scump, combustibilul îi scump, piața îi scumpă, totul îi scump. Și noi când ajungem, practic, rămânem numai cu munca.”

- „Și omul de la țară nu-i în putere să schimbe ceva, nu-i în putere.”

Europa Liberă: Chiar nici în ziua alegerilor nu e în puterea cetățeanului să facă o alegere corectă?

- „Dar ce știe omul acesta de la țară? Îi mai dă niște macaroane și niște orez, nu știu ce și-i astupă ochii și-i zice „votează-l pe acela” și omul simplu crede că poate, într-adevăr, ceva va face. Nimic nu mai fac.”

Your browser doesn’t support HTML5

„Și ei gândesc că lumea-i proastă și nu înțelege.Toți înțeleg. În nimeni nu credem.”

- „Să zică așa: „Eu promit, dacă nu fac – pedepsit”. Altfel n-are să fie treabă. Pe câți i-am votat noi. Și ce, a făcut cineva treabă, a făcut cineva ceva? Nu s-a făcut și nici n-o să se facă.”

Europa Liberă: Dar i-ați pedepsit pe cei care v-au furat speranța?

- „Dar cu ce să-i pedepsim?”

Europa Liberă: Să nu-i mai alegeți.

- „Și ce tolc (folos) că o să alegem și mai departe, și tot așa o să fie?”

Europa Liberă: Dar Dvs. când mergeți și votați, pentru ce dați votul?

- „Pentru dreptate dăm, dacă nu-i dreptate, nu-i. Eu, o babă bătrână, vă spun ceea ce este. O să fie război. De ce iau bani de la alte țări? Dar banii noștri, unde-s banii noștri? Au scumpit drumurile, au scumpit benzina, au scumpit solearka (motorina), au scumpit totul, dar unde-s banii norodului? Unde-s ei, unde se duc? În nisip? Iaca așa, la Plahotniuc, face scrâncioburi la copii, amăgește tineretul și iaca-așa Plahotniuc umblă lela prin alte țări. Trebuia lege să fie, dar la noi nu-i lege.”

Europa Liberă: Dar Dvs. de unde știți ce face Plahotniuc?

- „Toată lumea știe. La lume dă-i ce-i trebuie, nu-i trebuie scrânciobul acela.”

- „La nepoți trebuie scrânciob. Cum nu trebuie? Și scrânciob trebuie!”

Europa Liberă: Vedeți cum se împarte lumea – unul cu Voronin, altul cu Plahotniuc și încotro, Moldova?

- „Eu îs pentru toți, dar să lucreze și pentru popor, să-și mai aducă aminte.”

- „Dar Voronin de-amu trebuie să mai șadă și acasă, s-o îmbogățit și el, și fecioru-său. Vorona trebuie să șadă acasă de-amu! Îi ajunge!”

Europa Liberă: Dacă Dvs. ați fi în fruntea Moldovei, ce ați schimba în țara asta?

- „Dar eu v-am spus ce – să nu ia bani de la alte țări. Unde-i banul Moldovei, unde-i? Unde se duce banul norodului? Dar noi suntem vai de capul nostru, păcătoși. Și-au să ia și de la copii, și de la nepoți, și de la strănepoți și tot așa au să scumpească și au să scumpească.”

La Soroca

- „N-aș considera că noi suntem un stat chiar atât de sărac, pentru că avem un neam puternic, are cine să muncească, dar să dea posibilitate și chiar la același tineret, și nouă, acești care încă nu suntem pensionari, și la pensionari cât de cât, că au muncit pentru țară.”

Europa Liberă: Moldovenii își pot gestiona treburile statului lor?

- „Sunt surse. Eu socot că ar trebui să poată singuri să-și gestioneze. Măcar ia-l și pe Dodon că Rusia… Rusia n-are nevoie de noi, Rusia susține Moldova pentru că are nevoie de Transnistria, că ei au conflictele și cu Ucraina, și peste tot, dar n-aș socoti eu că Rusia într-atâta ne susține cum se spune la televizor. Și de când e la Președinție, de opt ori deja a fost în Rusia, se duce la pescuit… Pe moldoveni asta nu-i interesează – odihna lui și legăturile, și întâlnirile cu Putin. Omul de rând nu simte nimic spre bine. El spune că au fost scoase „deport”-urile celor care-s plecați prin Rusia, dar să arate un om concret pe care într-adevăr l-a ajutat, dar nu să spună că la 80 de mii. Ei de toți îs 80 de mii acolo. Înseamnă că toți au fost deportați?”

Europa Liberă: Încotro, Moldova?

- „Doamnă, Moldova cu toți trebuie să trăiască bine dimprejur, dar să fim independenți. Cel mai bine. Românii – acasă, rușii – acasă, dar noi să fim prieteni cu toți și să ne ajutăm unul pe altul.”

- „…Și noi toți acasă.”

Europa Liberă: Când se intersectează interesul cetățeanului cu al politicianului?

- „Politicienii se uită la dânșii și la buzunarul lor. „Cumătrism”, acolo îi bucșit de cumetri; ei nici nu se uită la noi.”

Europa Liberă: Dar ei vin și vă cer voturile, ca să ajungă…

- „Apoi, da, vin și ne înnebunesc la cap, ne înnebunesc la cap…”

Europa Liberă: Și Dvs. credeți în promisiunile lor?

- „Dar de data asta nu mai vreau nimic să cred. Sunteți Valentina Ursu?”

Europa Liberă: Da.

- „Iar eu îs Sașa Ursu.”

„Țara noastră nu-i așa de mare și bogată ca să țină atâția „cai” acolo. Aceia toți de pus la arat trebuie, înhămați la pluguri…”

Europa Liberă: În ce condiții politicianul poate recâștiga încrederea cetățeanului?

- „În primul rând, ei îs o gloată mare acolo. Eu aș zice că trebuie să fie Sfatul Țării – din fiecare raion câte un deputat. Și o să fie vreo 30 de oameni acolo, care să se ocupe cu țara. Țara noastră nu-i așa de mare și bogată ca să țină atâția „cai” acolo. Aceia toți de pus la arat trebuie, înhămați la pluguri…”

Europa Liberă: Deputații?

- „Deputații, d-apoi cine? Despre cine se vorbește?”

- „Pravitelstvo (Guvernul) nu se gândește că trebuie lumea să lucreze. Nu-s locuri de muncă. Ne-au făcut așa că noi nu avem cu ce trăi. Cu o pensie de asta, ce să facem noi?”

- „Ce să facem noi? Venim și luăm vreo două oase acolo ca să facem un borș…”

- „Și iaca am luat două șipuri de ulei ca să vin să le vând, că le-am cumpărat mai înainte, mai ieftin.”

Europa Liberă: Vine anul 2018 și v-au promis un nou sistem electoral. O să alegeți deputații în baza sistemului mixt.

- „Nu o să fie bine.”

Europa Liberă: Credeți că va fi deputatul mai aproape de grijile dvs.?

- „Nu cred. Numai nu acești care-s acum la putere.”

- „Aceștia-s toți bandiți care-s la putere acum.”

- „Pensia n-au adăugat.”

- „Și ei gândesc că lumea-i proastă și nu înțelege. Toți înțeleg. În nimeni nu credem.”

- „Numai hoții îs la putere și bandiții. Au furat țara asta cum au vrut, dar lumea asta șede cu trei copeici, cu o pensie de nimic, tineretul s-a dus… Ce-a rămas din țara asta?”

- „Câinii și bătrânii…”

Europa Liberă: Vă revoltați, dar acolo, sus, în Parlament, dvs. i-ați trimis atunci când i-ați ales?

- „D-apoi dacă ne-au amăgit… partidul. Dar ce știi cine-i în partid? Chiar Plahotniuc cum a ajuns el în partid, că el n-a fost deloc și dintr-odată a nimerit în fruntea partidului, doamnă.”

- „Toată lumea se revoltă împotriva lui și nicio putere nu-i ca să-l ia și pe dânsul la rost să vadă ce a făcut el.”

- „De unde chiar a luat el atâta avere – miliarde are?”

- „Noi tot lucrăm o viață, dar n-avem nimic.”

- „Edelweiss-ul face, dar de unde iau ei banii aceștia, cine le dă lor bani?”

- „Dar Shor ce face în Orheiul cela? De unde a luat el banii?”

- „Măcar face ceva…”

- „A furat banii de la noi și-i împrăștie acolo și el îi bun pentru Orhei, dar pentru noi?...”

- „Noi suntem o palmă de pământ și populația-i muncitoare, și tare multe naloguri, ștrafuri (impozite, amenzi)… Apoi pe cine îl ștrăfuiește (amendează)? Tot pe acesta, săracul, care muncește. Acesta este jupuit din toate părțile, nu-i dau voie să se ridice, fiindcă ei au apucat puterea în mâinile lor și fac ce vor. Ar trebui schimbări înspre oameni, schimbări înspre…”

Europa Liberă: Schimbările dvs. le faceți.

- „Nu le facem noi. Dacă am scrie noi legi, apoi noi de mult am fi altfel, dar nu scriem.”

„Ce-i de făcut? De găsit adevărați politicieni și care trag la populație.”

Europa Liberă: Dar când mergeți la alegeri și aruncați buletinul, atunci se produce schimbarea?

- „Eiii și? Atunci arunci buletinul, dar ce știi cine o să fie mai bun și dacă ar fi numai unul, dar acolo îs atâția și fiecare face lege pentru dânsul, în primul rând.”

Europa Liberă: Ce-i de făcut în situația asta atât de incertă?

- „Ce-i de făcut? De găsit adevărați politicieni și care trag la populație.”

Europa Liberă: Dvs. trebuie să-i căutați.

- „Uuuuu, știți cum se zice: până ajungi la sfinți, te mănâncă naiba? Apoi iaca așa și până acolo nu ajungi. Un ciur așa, desuț-desuț și să-i filtreze – aha, acela face bine pentru popor, înseamnă că acela-i bun.”

- „Îs tâlharii la putere. Miliardul l-au luat cei care-s acolo în Parlament, în frunte cu actuala guvernare au luat părăluțele și azi șed liniștiți. Și n-o să întoarcă banii absolut, numai dacă o să ne unim cu România, justiția acolo-i la nivel, apoi este șansă de a întoarce banii, dar așa, nu… Începând de la Voronin și toți care au fost la guvernare, toți au păpat…”

- „…Ar trebui să-i mai trimită și la pensie. Aceștia care șed în Parlament și au câte 70 de ani, de ce nu se duc ei la pensie să șadă acasă cu nepoții?”

- „Le dau de peste graniță bani, dar ei numai imită lupta cu corupția și reformele. Nu se face absolut nimic.”

Europa Liberă: Dar o adevărată reformă, ce ar însemna?

- „Să deschidă uzinele, să nu aștepte ei să vină nemții ori italienii, ori americanii și să ne dea nouă de lucru. Iaca în Soroca au distrus toate uzinele. ZETO-ul a fost, au lucrat 5.000 de lucrători, nu-i nimic; „Metaloizdelia” a lucrat, Fabrica de confecții a lucrat, acum nu-i nimic absolut. Parlamentul nostru trebuie să ne dea de lucru aici, ca să nu plece tineretul…”

Europa Liberă: Societatea moldavă e foarte polarizată și această dezbinare se răsfrânge inclusiv asupra parcursului Republicii Moldova. Care e calea cea dreaptă pe care trebuie să se meargă?

- „Iată la televiziune arată mai mult canalele rusești, care nu expun realitatea și ne induc în eroare. Dar de ce nu arată cum trăiesc mai clar europenii, România? Și oamenii ar înțelege – iată cum primesc subvenții în România…”

Europa Liberă: De ce v-ați lăsat dezbinați?

- „Asta-i ideologia rusească.”

„La noi în privința asta suntem foarte puternici, cu amăgelile și cu prostiile.”

Europa Liberă: Se mai poate consolida societatea în jurul unei idei, unui lider național?

- „Se poate, dar nimeni nu vrea să ia așa însărcinare asupra lui. Nu vor, că la noi justiția în așa măsură o să lucreze că o să-i discrediteze. La noi în privința asta suntem foarte puternici, cu amăgelile și cu prostiile.”

Europa Liberă: Dați niște soluții. Problemele le constatați, dar ar trebui și un deznodământ, o rezolvare a situației.

- „Foarte greu…”

- „Ne îngropăm mai tare, poporul sărăcește, satele sărăcesc, lumea se duce, nu are cine lucra; casele-s lepădate… Ce să faci?”

Europa Liberă: Eu ziceam să oferiți niște soluții.

- „Parlamentul la noi e mare. Pentru Moldova noastră în Parlament trebuie acolo, nici 20 de oameni nu trebuie acolo, dar ei șed peste o sută, se încălzesc, li-i cald, mâncare, lefuri mari…”

Europa Liberă: Dar această reformă electorală în baza căreia o să votați în 2018, în baza sistemului mixt, o să vă aducă deputatul mai aproape de grijile dvs.?

- „Nu cred că o să-l aducă, dar asta e o ieșire din situația ca să nu vină la putere socialiștii, fiindcă dacă, de pildă, în regiune o să votăm pentru un deputat, anume un om pe care îl cunoaștem, dar în majoritatea când am lua, majoritatea au să voteze așa cum s-a primit în 2001 cu Voronin. Și aceasta-i unica ieșire de a scăpa de socialiști, dar cea mai principală ieșire este Unirea cu România. Altfel o să ne bălăcim între Est și Vest și n-o să hotărâm nimic absolut, dar guvernarea, cei care-s la putere nu vor, fiindcă se tem că vor nimeri la pușcărie.”

Europa Liberă: Ce viitor are Moldova?

- „Niciun viitor n-are. La noi poporu-i muncitor și are noroc că pământul la noi îi roditor și iată cu asta noi ne ținem și cu asta ne hrănim, dar din partea Parlamentului – nimic, absolut nimic.”

- „Eu aș da o simplă întrebare la orice parlamentar, la orice demnitar care-i în Guvern: cât costă azi o tonă de cărbuni? Cât costă în Rusia, transportul, vama și cât plătim noi? 4.600 de lei. Cineva ne jupoaie, pune bani foarte mari în buzunar.”

Europa Liberă: De ce se trăiește greu în Moldova?

- „Că tâlhari mulți sunt, iaca de ce. Toți fură și de atâta numai vin la conducere. Conducerea așa-i.”

- „Acolo-s neam peste neam. Ei nu știu care să tragă oghealul unul la altul. Doar știți cum se zice, când ai dat la un câine cârnaț permanent și dă-i o hrincă de pâine, el o să vrea s-o mănânce? Uite așa s-au învățat și aceștia toți – să mănânce pe săturate, dar nu se gândesc că omul la țară șede și poate să mănânce numai cartofii pe care i-a scos din pământ sau fasole.”

- „De bine nimic n-o să zică nimeni la conducerea asta.”

„Și mortul are ani de zile de când îi mort, dar el încă votează. Apoi asta ce-i? Asta nu-i bătaie de joc?”

Europa Liberă: Conducerea asta nu tot îi aleasă de dvs.?

- „Apoi că-s proști moldovenii. Ei se duc la ales, dar nu știu ce aleg.”

- „Dar să nu se ducă nimeni la alegeri, nimeni, nimeni să nu se ducă; ei se aleg singuri între dânșii.”

Europa Liberă: Buletinul de vot e în mâna dvs. și decizia vă aparține.

- „Ei și ce? Dacă ei de-amu îs aleși cu vreo lună de zile înainte, de-amu ei știu care o să fie. Și mortul are ani de zile de când îi mort, dar el încă votează. Apoi asta ce-i? Asta nu-i bătaie de joc?”

Europa Liberă: Moldova ca și țară are viitor?

- „Ce viitor să aibă? Ce viitor, dacă atâția tâlhari? Aceștia-s sugari.”

Europa Liberă: Deputații sunt slugile poporului. Ei au mers acolo să facă legi bune, să îmbunătățească viața…

- „…De atâta așa trăim… Am lucrat 28 de ani și am născut cinci copii, i-am crescut cu sapa în mână și cu copilul în desagi. Și ce am agonisit eu? Am 1.070 de lei. Asta-i pensie? Cu ce să trăiesc? Am și eu nepoți, dar cu ce să întind mâna la nepoții ceia – vino la bunica? Dar bunica poate uneori nici pâine în casă nu are.”

Europa Liberă: Dar ei știu că dvs. vărsați lacrimi, pentru că e mare suferința aici, la Soroca?

- „Știu… Cine vine măcar pe la sate să vadă cum trăiesc bătrânii aceștia? Din cinci copii niciunul nu-i lângă mine. Pot să mor în casă și nimeni să nu mă găsească. Am venit iaca cu două cepe și trei usturoi să fac măcar de pâine. Ce asta-i viață? Îmi închipui Parlamentul acela să fie în locul nostru, la acești bătrâni. Ei ar ședea fără o bucățică de pâine în casă? Ei mănâncă cârnațuri bune, au mașini luxoase, dar eu n-am o tacikă (roabă) cu ce mă duce la piață.”

Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. acolo, în Parlament, ce ați face?

- „Spurcații aceștia trebuie toți unicitojiți (distruși) și să pună copii care au învățat și-s deștepți și pot să ducă țara asta, s-o scoată din criză; ei se duc după graniță, dar aceștia care au prins rădăcină, nu-i chip rădăcina de rupt și deputații, și miniștrii și tot cuibul.”

- „Să se unească toți, dar așa ce? Unul trage la Rusia, altul – la Europa; unul trage hăisa și altul – ceala.”

Europa Liberă: Și unde ajunge căruța?

- „De râpă.”

- „Trebuie toți să pună mână de la mână și…”

- „Trebuie de schimbat tot Parlamentul.”

„De atâta că în 26 de ani nimeni nu s-a străduit pentru țară și pentru populația țării.”

Europa Liberă: Valentina Ursu, de la Radio Europa Liberă, sunt. Vreau să vă pun o întrebare.

- „Eu vă stimez. Eu vă țin minte pe Dvs. de mulți ani; lucrați nu ca și calul școlii, dar ca tractorul. Eu vă aud permanent și la radio cu așa întrebări, pe toată populația o întrebați. Le place emisiunile Dvs. și întrebările Dvs.”

Europa Liberă: De ce Moldova îi stat sărac?

- „De atâta că în 26 de ani nimeni nu s-a străduit pentru țară și pentru populația țării.”

Europa Liberă: I-ați ales Dvs. pe politicieni…

- „Ei se aleg tare bine și singuri. Acum fiecare și-a alege cum a vrea.”

Europa Liberă: D-apoi buletinul va fi în mâna Dvs. Dvs. sunteți cel care decideți.

- „Buletinele noastre cine și cum vrea așa le falsifică.”

Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. deputat, ministru, ce ați face în stat, ca lumea să aibă încredere?

- „Dvs. puneți întrebarea asta la o populație care de o mie de ori îi mai proastă decât aceia care șed acolo și nu vor să facă nimic. Pe dânșii dacă oleacă i-ar durea sufletul și inima pentru țărișoara asta, s-ar mai strădui să facă și pentru populația asta, fiindcă ei toți din poporul acesta au ieșit. Și ar trebui să știe și viața de la țară a populației acesteia și nu trebuie ca să aud eu reclamă: „Легальная работа в Польшу”. Să dea de lucru la populație aici ca să se poată descurca. Acum ce? Au rămas trei vânzători și niciun cumpărător.”

Europa Liberă: Dar are viitor Moldova?

- „Viitorul Moldovei o să fie atunci când o să fie la putere un Andropov ori un Stalin.”

Europa Liberă: Moldovenii vor să trăiască în democrație sau în dictatură?

- „Dar ce mă încălzește pe mine democrația, când eu pensia o primesc și o dau pe medicamente și n-am de unde să mă descurc cu restul cheltuielilor? Asta nu-i numai la mine, asta-i la majoritatea populației care a mai rămas. Las’ să dea darea de seamă măcar cineva. În acești 26 de ani ce a făcut concret pentru popor, pentru patria lor? Lumea înainte măcar ținea o văcuță și avea tizic de foc, acum ca să cumperi un metru de lemn, trebuie 600, dacă ți le aduce acasă – 700 de lei. Eu, de pildă, îmi spun părerea mea. Schimbări n-o să fie nimic. Cui îi trebuie 50 de partide într-o țară atât de mică? Cui îi trebuie atât de mulți în Parlament? Și ei ce atât de mult își bat capul de popor? De alde mine nu prea tare și-a bătut capul nimeni și nici n-o să și-l bată.”

- „Trebuie de scos și de ieșit în stradă cu toții și acel mic, și acel mare și să hotărâm întrebările, altfel nu se hotărăște nimic.”

Europa Liberă: Dar a mai ieșit lumea, a protestat…

- „Cu asta a rămas lumea. Și au mai rămas și vinovați încă pe care îi târâie pe la judecăți. Asta-i treaba. Ce nu se vede ce se face?”

Europa Liberă: Vin alegerile…

- „Ei și ce folos?”

Europa Liberă: Acum a fost adoptată o nouă lege, o să alegeți deputații în baza votului mixt. Credeți că o să fie mai aproape ei de grijile dvs.?

- „N-o să alegem. Nu, nu cred!”

„Dar n-o să se rezolve nimic. Tot tineretul îi plecat, noi am rămas, pensionarii.”

Europa Liberă: De ce?

- „Nu vedem noi…”

Europa Liberă: Păi, dar asta va fi în 2018.

- „Dar n-o să se rezolve nimic. Tot tineretul îi plecat, noi am rămas, pensionarii.”

Europa Liberă: Și ce viitor are Soroca și Republica Moldova?

- „O să ne înecăm în glod cu totul. Și până la urmă așa o să fie, până când nu se schimbă toată „verhușka” (cei de sus) asta.”

- „Trebuie generația asta de azi toată să moară, să se nască alții, să fie educați în stilul cum în Europa se fac alegerile, nu după câți cumetri sau neamuri, dar se fac alegeri după omul acela care merită să fie la conducere. Poate atunci o să fie hotărât ceva, dar la noi îs clanuri corupte, mafie și oligarhi, care-și bat capul numai de buzunarul lor. Și încă ceva: așa poate suntem noi, moldovenii, noi știm să muncim, dar noi nu știm să fim uniți și noi nu știm să alegem pe cine trebuie. Asta-i problema moldovenilor nr. 1.”

Europa Liberă: Dar această dezbinare de ce s-a produs?

- „Pentru că suntem o țară cu multe etnii. Dacă-s ruși, ei numaidecât că o să vrea ca Moldova noastră să fie iar sub dictatură și plus la asta și aceiași găgăuzi, lor nu le trebuie România, nu le trebuie Moldova, că ei nu au treabă cu asta. Plus la astea oligarhii care vor să fie haos și rămâne minoritatea care nu poate hotărî ceea ce trebuie să hotărască.”

Europa Liberă: Adică, majoritatea se transformă în minoritate?

- „Așa, da. Și a câștigat, cine a câștigat? Dl Putin și cu socialiștii, și cu Dodon. Iaca. Pentru că se spune că în lumea asta totul are preț, numai că banii îs diferiți. Cu banii lui Putin s-a făcut ceea ce s-a făcut și acum avem ceea ce avem.”

Europa Liberă: Vedeți că geopolitica mereu intră în joc. Dar cetățenii acestui stat au știut în 26 de ani concret ce vor ei și care e calea dreaptă pe care trebuie să meargă statul?

- „Mult depinde și de conștiința omului. Acei mai conștiincioși, am în vedere acești mai tineri, că ei îs lipsă, ei nu-s, ei îs duși de mult, cu familii îs duși de mult. Au rămas acești mai în vârstă la care mentalitatea încă ține la comunismul acela, ei așteaptă să se întoarcă și acei bătrâni care trăiesc numai din pensii îs mai ușor de cumpărat, îi mai ușor de cumpărat votul lor, dar acei care prietenesc cu capul, aceia nu-s în țară de mult. Tineretul nu-i, e lipsă. Tare greu o să se schimbe ceva, tare greu, dar să aștepți că cineva de bunăvoie o să-ți zică: „Na, măi, mă împart cu tine sau cu tine, sau cu acei care n-au…” Că la noi cum e? Unul trăiește prea bine, dar o mie sărăcesc și se gândesc ce o să mănânce mâine.”

- „Statul acesta n-are viitor, fiindcă nu-i stat. Viitor o să fie atunci când vom trece dincolo, peste Prut, atunci o să fie viitorul.”

- „Când o să fie Unire, atunci o să fie bine…”

- „Atunci, fiindcă aista nu-i stat!”

- „Să șadă toți la o masă, nu unul hăisa, altul ceala. Dar dacă o să ne unim, o să fie bine.”

*

Și dacă oamenii cu care am discutat la Soroca spun că se gândesc la reforma clasei politice și că înlocuitorii trebuie să fie mai buni profesional și moral decât înlocuiții, am invitat la microfonul Europei Libere și o expertă cu care să discutăm despre nevoia reformelor. Analista de la București, Raluca Răducanu, spune că cetățenii, dar și Uniunea Europeană nu mai acceptă ca guvernarea să se joace cu mesajele occidentale după bunul plac.

Raluca Răducanu

Raluca Răducanu: „Integrarea europeană înseamnă pe înțelesul cetățenilor creșterea economică și condiții mai bune de trai, apoi înseamnă securitate nu doar personală, ci și securitatea statului, dar cred că cel mai important de înțeles, având în vedere că aici se discută despre integrarea europeană în termeni de „ne integrăm peste cinci ani sau peste zece ani” este că procesul acesta este un proces de durată și depinde, în primul rând, de voința politică, dar și de voința societății. De voința politică, deoarece cu cât reformele se implementează mai repede, cu atât procesul se curtează și de voința societății, deoarece, dacă oamenii doresc integrarea europeană, atunci lucrul acesta se va întâmpla, dacă nu – nu-i obligă nimeni.”

Europa Liberă: Integrarea într-o direcție sau alta este identificată de către omul simplu cu un anumit partid. Asta îl ajută sau îl încurcă ca să știe care Uniune e mai bună – cea Europeană sau cea Euroasiatică?

Raluca Răducanu: „Asta mai îl degrabă încurcă, deoarece Uniunea Europeană nu înseamnă în niciun fel partidele care sunt acum pe scena politică de la Chișinău, la fel cum Uniunea Euroasiatică nu înseamnă partidele care sunt acum pe scena politică de la Chișinău. Uniunea Europeană este construită

În UE deciziile se iau prin consens, astfel încât să fie reprezentate interesele tuturor statelor membre, în timp ce în Uniunea Euroasiatică deciziile sunt impuse de Federația Rusă, astfel încât singurele interese care contează sunt cele ale Federației Ruse.

pe principii democratice având în centrul intereselor binele cetățeanului, în timp ce Uniunea Euroasiatică este un proiect politic recent, alternativ, promovat de Federația Rusă ca răspuns la crearea Parteneriatului Estic de către Uniunea Europeană și diferența fundamentală dintre cele două nu stă în prezența anumitor partide pe scena politică de la Chișinău. Diferența fundamentală dintre cele două este următoarea: în Uniunea Europeană deciziile se iau prin consens, astfel încât să fie reprezentate interesele tuturor statelor membre, în timp ce în Uniunea Euroasiatică deciziile sunt impuse de Federația Rusă, astfel încât singurele interese care contează sunt cele ale Federației Ruse. În timp ce în Uniunea Europeană interesul de bază este cel al cetățeanului, este binele cetățeanului.”

Europa Liberă: Cum să se dezmeticească cetățeanul de unde vin beneficiile, dacă cei care mai trăiesc cu nostalgia după URSS cred că, grație relației bune cu Rusia, ar putea să scadă prețul la importul de gaze, ar putea Rusia să fie mai cooperantă atunci când e vorba despre înghițirea mărfurilor moldovenești, preponderent a fructelor, legumelor, cărnii, și țăranii chiar încă mai cred că acolo unde au dus ani la rând marfă mai pot să penetreze acea piață. Pe de altă parte, după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, s-a deschis piața occidentală și statistica arată că, grație acestui acord, Republica Moldova poate să exporte marfă de calitate, marfă care deja e solicitată, dar, dacă e să ținem cont și de cotele care au fost oferite de Bruxelles, nu au fost acoperite la toate capitolele. Cum să se dezmeticească lumea? Pun această întrebare și o repet cu mai multe ocazii – de unde vine avantajul, de unde vine beneficiul?

Raluca Răducanu: „Uniunea Europeană ajunge, în primul rând, la cetățean nu atât prin statistici, deși ele sunt foarte importante, pentru că arată că, după embargoul impus de Federația Rusă, cea mai mare parte a exporturilor a mers către Uniunea Europeană. UE a deschis piața pentru vinurile moldovenești, ceea ce a creat o industrie vinicolă aici mult mai performantă decât era anterior. La fel se întâmplă și pentru produsele agricole, dar, probabil, nu toți cetățenii sunt implicați direct în exportul de fructe, de legume și majoritatea informațiilor și le iau, din păcate, din mass-media nu neapărat echitabilă sau care nu transmite informația așa cum este, ci este parte a unor jocuri politice interne sau externe, dar relevant pentru foarte mulți din cetățeni cred că este faptul că din familii foarte mulți au plecat din Republica Moldova și foarte mulți sunt plecați în Uniunea Europeană. Sunt, într-adevăr, și în Federația Rusă, dar cred că este o diferență semnificativă între ceea ce povestesc cei plecați în statele membre ale Uniunii Europene și cum se raportează Uniunea Europeană la cetățean și ce povestesc cei plecați în Federația Rusă.”

Europa Liberă: Iarăși, dacă e să citez omul de la firul ierbii, de ce mai multă lume crede că lucoarea ar veni de la Răsărit, pentru că sunt buni cunoscători ai limbii ruse și asta îi ajută să se integreze cât mai repede în mediul din Federația Rusă. E o explicație plauzibilă?

„Oamenii să nu se mai teamă că prețul gazului va fi stabilit în funcție de dorințele Federației Ruse.”

Raluca Răducanu: „Sigur, cunoscând limba rusă, au acces la mediile de informare în limba rusă. Prin urmare, poate preferă să privească posturile retransmise în Republica Moldova din Federația Rusă. Și atunci, ei sunt expuși unui anumit tip de mesaj. Dacă celălalt mesaj nu ajunge la ei, este greu să fie lămuriți, dar, în același timp, există foarte multe investiții din partea statelor europene în Republica Moldova. Dacă ne uităm la grădinițele din sate, care au fost reconstruite cu ajutorul României, au fost investiți în infrastructură făcute cu sprijinul Statelor Unite sau cu sprijinul Uniunii Europene. Acum există sprijin pentru interconectarea energetică între Republica Moldova și Uniunea Europeană, astfel încât oamenii să nu se mai teamă că prețul gazului va fi stabilit în funcție de dorințele Federației Ruse. Există tot acest suport care de multe ori se întâmplă mai degrabă la nivel macro și poate nu ajunge foarte repede la cetățeanul de rând, dar efectele acestui sprijin se văd în timp. Există sprijin macrofinanciar pe care Uniunea Europeană l-a acordat Republicii Moldova, iar acesta se simte în posibilitatea statului de a plăti în continuare pensiile și salariile cetățenilor.”

Europa Liberă: În multe cazuri, cetățenii mai cred că această asistență pe care o acordă Occidentul Republicii Moldova pentru a se moderniza țara ajunge mai degrabă la guvernanți decât la simplii cetățeni. Este adevărat că, în ultimul timp, și partenerii externi au schimbat un pic macazul și accentuează cu mai multe ocazii în mesajele pe care le transmit statului Republica Moldova că banii vor fi direcționați exclusiv pentru ridicarea bunăstării cetățenilor, dar Executivul e cel care, până la urmă, gestionează această asistență din exterior. Iată, cum să recâștige cetățeanul încrederea că ceea ce oferă partenerii externi vine întru îmbunătățirea calității vieții pentru oamenii simpli?

Raluca Răducanu: „Cred că lucrul acesta se poate întâmpla doar dacă cetățenii pun presiune pe Guvern, pentru că Uniunea Europeană sau orice alt partener al Republicii Moldova nu poate să dialogheze direct cu cetățenii din sate sau de unde sunt ei; sunt obligați să dialogheze cu cei pe care cetățenii i-au ales și i-au delegat să-i reprezinte. Prin urmare, doar presiunea din partea cetățenilor pe guvernanți pentru a implementa reforme poate ca, în cele din urmă, să facă resimțit ajutorul Uniunii Europene direct de către cetățeni.”

Europa Liberă: Opinia publică cunoaște că Bruxelles-ul a pus anumite condiționalități, adică Bruxelles-ul o să ofere mai mult pentru mai mult – mai multe reforme, mai multă asistență – și l-am auzit pe șeful Delegației UE la Chișinău, domnul Michalko, care spunea că reformele au un singur scop: să schimbe Republica Moldova într-o țară modernă și pentru asta se oferă asistență în volum destul de mare din partea Uniunii Europene. Va continua să vină această asistență din partea UE?

Raluca Răducanu: „Atâta timp cât cetățenii Republicii Moldova au o atitudine proeuropeană, sigur că da. Vedeți că sunt o serie de proiecte pe care Uniunea Europeană le-a creat special datorită acestei atitudini a cetățenilor aici. Apoi, în toate condiționalitățile dacă ne uităm, vedem că, de fapt, reformele, din punctul de vedere al Uniunii Europene, înseamnă reorganizarea instituțiilor, astfel încât acestea să funcționeze în interesul cetățeanului, și nu în interesul elitelor politice.”

Europa Liberă: Dar când îi propun cetățeanului să scoată în prim-plan două-trei reforme, pe care le înțelege el că sunt promovate cu adevăratelea, îi vine greu.

Raluca Răducanu: „Asta înseamnă că nu există canale de comunicare între Guvern sau între societatea civilă și cetățeni. Undeva este…”

Europa Liberă: Percepția oamenilor e că justiția nu e reformată, că o parte din instituțiile statului mimează reforma, dar nu o implementează…

Raluca Răducanu: „Dar aceasta nu e doar percepția oamenilor, finanțarea europeană a fost blocată tocmai pentru că reformele nu se întâmplau și iată aici avem, de fapt, un loc unde ce cred cetățenii și ce crede Uniunea Europeană, aceștia se întâlnesc. Deci, cumva există o concordanță.”

Europa Liberă: Raluca Răducanu îi poate explica simplului cetățean ce înseamnă o reformă adevărată?

„Lumea nu trebuie să trăiască deloc cu speranța, lumea trebuie să lupte pentru modernizarea Republicii Moldova.”

Raluca Răducanu: „Reforma adevărată este atunci când oamenii încep să trăiască mai bine. Acesta este scopul ultim al reformelor și atunci putem spune că reformele s-au întâmplat, atunci când oamenii se simt în siguranță, își simt viitorul în siguranță, nu-și fac probleme pentru ziua de mâine, atunci când se simt reprezentați de politicieni, atunci când sistemul de justiție funcționează echitabil, aceasta este reforma adevărată. Până când lucrurile acestea nu ajung la cetățean, atunci reformele, de fapt, nu se întâmplă, doar încep sau doar se discută despre ele. Lumea nu trebuie să trăiască deloc cu speranța, lumea trebuie să lupte pentru modernizarea Republicii Moldova. Aceasta este important. Dacă cetățenii nu cer modernizarea Republicii Moldova, politicienii or să înțeleagă că pot face tot ce doresc și… uitați-vă ce se întâmplă în București.”

Europa Liberă: Se protestează?...

Raluca Răducanu: „Se protestează. Cetățenii sunt nemulțumiți de ceea ce politicienii vor să facă în justiție pentru a scăpa de justiție, prin urmare, cetățenii protestează, spun: „Noi nu vrem așa, noi vrem să rămânem în Uniunea Europeană, noi vrem instituții independente, vrem ca politicul să creeze politici pentru cetățeni, nu pentru politic”. Acolo, oameni luptă pentru ceea ce vor și nu trăiesc doar cu speranța, ci pur și simplu au ieșit în stradă și revendică.”

Europa Liberă: Și în Republica Moldova au fost proteste, lumea a ieșit în stradă, au fost și mai multe revendicări, altceva e că cei de la putere nu au aplecat urechea și la vocea poporului, deși așa se spune că vocea poporului e vocea lui Dumnezeu?

Raluca Răducanu: „Uitați-vă că vocea poporului a fost auzită, totuși, de Uniunea Europeană și, chiar dacă Guvernul a refuzat să audă vocea poporului, este obligat de Uniunea Europeană să înceapă să implementeze acele reforme cerute. Prin urmare, atâta timp cât oamenii își declară nemulțumirea, nu neapărat în stradă, dar chiar și prin sondajele de opinie se văd foarte bine atitudinile. Deci, atât timp cât oamenii spun că sunt nemulțumiți, ei sunt auziți, poate nu de guvernare, dar cu siguranță de instituțiile internaționale partenere.”

Europa Liberă: Deci, reformele, pentru că au scopul să schimbe Republica Moldova într-o țară modernă, ar putea chiar la modul cel mai direct și cel mai serios să ajute statului să meargă pe calea cea bună și dreaptă, statului și cetățenilor săi?

Raluca Răducanu: „Este singura variantă, reformele sunt singura cale către o viață prosperă pe care cu toții și-o doresc, indiferent de orientarea proeuropeană sau prorusă, cred că cel mai important pentru toți cetățenii Republicii Moldova este să trăiască bine în țara lor.