Recentele înțelegeri dintre Chișinău și Tiraspol pentru întărirea încrederii vizează și activitatea celor opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului, autoritățile transnistrene promițând să reducă treptat taxele pentru chirie şi servicii și să nu mai hărțuiască administrația școlilor an de an.
Europa Liberă: Pentru că sunteți vizat direct în unul dintre aceste protocoale semnate la Bender, pentru Dvs. e o veste bună?
Ion Iovcev: „Relativ parcă e bună. Dă, Doamne, să fie ceea ce e scris pe hârtie, dar nu-mi prea vine a crede, fiindcă, ascultându-l pe Krasnoselski la conferința de presă, mi-a spus că acele patru protocoale pe care le-am semnat le-am apropiat încă mai mult prin dependența lor și apropierea imediată de către Rusia. Și lucrul acesta vă spun, deoarece venind la Tiraspol, am văzut arborat drapelul Federației Ruse pe clădirea așa-zisului soviet suprem din Tiraspol.”
Europa Liberă: Haideți să vedem la modul cel mai direct cum se răsfrânge aceasta asupra activității celor opt instituții de învățământ cu predare în grafie latină din stânga Nistrului. Dvs. ați insistat de mult pe lângă autoritățile statului să rezolve această problemă, să vă dezlege mâinile și să nu mai aveți necazuri atunci când vedeți milițianul transnistrean sau alți reprezentanți ai structurilor de forță de acolo. Asta ați așteptat. Acum, cei care au negociat și au ajuns să semneze acest document vă spun: „Ați vrut, ne-am implicat, am rezolvat!”. Concret, ce rezolvă semnarea acestui protocol?
Ion Iovcev: „În primul rând, vreau să spun că nu-s opt școli, ele sunt opt care figurează, dar nemijlocit pe teritoriul controlat de către Transnistria sunt patru instituții de învățământ. Acesta este Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, „Evrica”, Râbnița, și acele două instituții de învățământ din Tighina/Bender și este Roghi, dar Liceul „Mihai Eminescu” se află în Cocieri, dar știți care este situația liceului din Grigoriopol, unde se află…”
Europa Liberă: La Doroțcaia.
Ion Iovcev: „La Doroțcaia și din Roghi practic copiii sunt duși în Dubăsari, unde au rămas foarte puțini, așa că să ne bucurăm foarte mult că se rezolvă problema acelor școli, care au fost până acum hârțuite și distruse și au rămas foarte puțini elevi în aceste școli din cauza hărțuielii și presiunilor pe care le-au făcut, dar și al doilea vreau să spun și cu ce preț se face semnarea acestor documente – recunoașterea diplomelor Universității din Tiraspol mă pune mult în gardă și apropierea malurilor, malul stâng către malul drept, să spunem acei 400 de mii de transnistreni, care așteaptă alegerile din 2018, noi știm cum au venit ei și au hotărât soarta noastră la alegerile prezidențiale.”
Europa Liberă: Să ne oprim la instituțiile de învățământ, care nemijlocit figurează în aceste documente. Deci, Dvs. nu veți mai fi hărțuiți de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, veți putea să începeți anul de învățământ în condiții normale?
Ion Iovcev: „Eu înțeleg, așa condiții normale când statul Republica Moldova s-a înțeles cu Tiraspolul că ne creează condiții normale, vom avea clădire cu toate condițiile necesare, dar ce acolo că va fi plata simbolică, iarăși nu-i nimic clar. Pentru dânșii 600 de mii de lei pe an poate că și e plată simbolică, dar pentru noi este a patra ori a cincea parte din bugetul liceului. Pe de altă parte, ne aducem aminte de anul 2005, când tot se hotăra soarta școlilor noastre și când OSCE triumfa atunci că, pur și simplu, simbolic vor fi înregistrate…”
Europa Liberă: …instituțiile la administrația locală.
Aceste școli, acești oameni care activează acolo sunt ostatici și la momentul oportun când are nevoie de ceva Tiraspolul vine cu niște condiții extrem de bune pentru dânșii, dar în dauna Republicii Moldova
Ion Iovcev: „Da, la administrația locală și noi vom avea… Dar vă aduceți aminte prin ce am trecut eu, personal, în anul 2013-2014? Așa că mare încredere în acei din Tiraspol nu văd. Aceste școli, acești oameni care activează acolo sunt ostatici și la momentul oportun când are nevoie de ceva Tiraspolul vine cu niște condiții extrem de bune pentru dânșii, dar în dauna Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Cine își asumă această victorie pentru semnarea acestor protocoale – Chișinăul sau Tiraspolul? Și contează acest lucru?
Ion Iovcev: „Dar eu nu văd victorie. Iaca nu mă bucură defel, nu mă bucură, fiindcă…”
Europa Liberă: Cine câștigă de pe urma semnării?
Ion Iovcev: „Cine câștigă? Tiraspolul.”
Europa Liberă: De ce credeți așa?
Ion Iovcev: „Păi, acesta-i încă un pas în recunoașterea independenței lor, fiindcă a recunoaște diplomele unei instituții de învățământ…”
Europa Liberă: Dar nu se recunosc diplomele, doar se apostilează. Asta am înțeles de la autorități – se apostilează, ca tinerii să poată să meargă să-și continue studiile în alte țări.
Ion Iovcev: „Nu știm cum înțelegeți… Dar asta nu-i recunoaștere? Cum poate să se ducă mai departe să-și continue studiile cu diplomele din Tiraspol? Și ei au să reprezinte Republica Moldova mai departe, da? Eu sunt de părerea că nu-i în favoarea statului Republica Moldova și foarte mult mă pune în gardă această apropiere aparentă a acestor maluri, fiindcă am trecut zilele acestea, chiar am vrut personal să trec peste podul de la Gura Bâcului…”
Europa Liberă: Dat în folosință recent?
Ion Iovcev: „Dat în folosință recent, dar parcă mi s-a părut că trec din Coreea de Sud în Coreea de Nord. Am venit la Chișinău pe la Bender, pe la Tighina și m-am întors pe drumul de la Gura Bâcului. Am mers la Bâcioc, a apărut încă un post de menținere a păcii pe malul drept. Treci pe malul stâng – alt post de menținere a păcii a Federației Ruse, după aceea – bariere, treci barierele, vine, îți controlează, se uită peste tot locul, te înregistrează, iarăși treci la altă barieră și a trecut vreo jumătate de oră până când am trecut toate acestea. Te simți umilit, te simți de parcă intri chiar într-o rezervație.”
Europa Liberă: Ce sfaturi atunci aveți pentru cei care guvernează?
Ion Iovcev: „Să nu se îmbete cu apă rece și să înțeleagă că totuși partea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova și la masa tratativelor n-ar trebui de stat de la egal la egal, parte cu parte, fiindcă totuși partea stângă a Nistrului, recunoscută de aceeași Federație Rusă ca parte componentă a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar dacă Dvs. ați guverna, ce pas ați face concret ca să întăriți încrederea între cele două maluri ale Nistrului și să ajungeți la un compromis că regiunea transnistreană trebuie să facă parte din componența Moldovei nu doar de jure, dar și de facto?
Ion Iovcev: „Noi prea mult am cedat, prea mult pe parcursul acestor 25 de ani de când sunt director…”
Europa Liberă: În aceste condiții, ce ați întreprinde Dvs., dacă ați fi la putere?
Ion Iovcev: „În aceste condiții este foarte, foarte greu acum…”
Europa Liberă: Dar un deznodământ trebuie să înceapă, dle Iovcev. De unde începe?
Ion Iovcev: „De unde începem? Mie mi se pare că asta tot ce s-a făcut în pragul alegerilor parlamentare care vin în 2018. De ce nu s-a făcut până acum, dar acum se face așa de repede totul?”
Europa Liberă: Dacă se face, întrebarea e: De ce s-a făcut acum? Dacă nu se face, altfel se pune întrebarea: De ce nu se întreprinde nimic?
Ion Iovcev: „Cum, iacă, eu întreb, alegerile parlamentare care vin acum în 2018, e posibil că Horjan, ori să nu fie Șevciuk, să mă reprezinte pe mine și școlile cu predare în limba română în Parlamentul Republicii Moldova. Așa o să fie? Cum așa? Eu chiar m-am enervat foarte tare când acum am fost chemat la OSCE și era în sală Evgheni Șevciuk. Deci, în primul rând, trebuie de atras atenția la cetățenii care sunt în partea dreaptă, să le creăm condiții normale. Ce înseamnă că le-a dat posibilitate la cei de pe malul stâng al Nistrului să-și facă cetățenie și buletine de identitate fără plată? Deci, mie mi se pare că s-a urmărit încă atunci scopul că aceștia vor fi potențiali alegători, care vor susține pe careva partide care au altă orientare. Deci, eu dacă aș fi în fruntea statului, aș merge pe orientarea spre Uniunea Europeană, nu prin cuvinte, dar de facto și de creat condiții normale de trai și locuri de muncă, totul ca să fie atractiv. Deci, trebuie să recunoaștem că noi mare influență în partea stângă a Nistrului nu avem. Acolo s-a format o altă mentalitate și e foarte greu ca să-i convingi acum că în partea dreaptă va fi mai bine, ne-om uni și o să fie normal. Da, Transnistria e partea noastră, dar, înțelegeți, asta e piatra legată de gâtul nostru, care mai devreme ori mai târziu o să fie problemele care sunt în Tiraspol o să ajungă și în Chișinău. Totuși, nu recunoaștem Transnistria, dar ar trebui să fim oleacă mai duri față de dânșii. Pentru ca să atragem Transnistria, în primul rând, trebuie să fie demilitarizată, trebuie să fie democratizată aceasta. Vorbesc toți despre acele trei limbi oficiale, ei spun: limba moldovenească, limba ucraineană și limba rusă. De facto acolo e numai limba rusă. Posturile de radio și televiziune: sunt 122 de programe la televiziunea transnistreană dintre care nu-i niciuna, fie și în limba moldovenească.”
Europa Liberă: Deci, în concluzie, Dvs. lăsați să se înțeleagă că nu sunteți atât de încântat precum se arată autoritățile, după semnarea acestor patru protocoale între Chișinău și Tiraspol?
Ion Iovcev: „Dar mie mi se pare că și autoritățile nu sunt așa de încântate și prea bine lucrurile acestea le înțeleg că nu e chiar așa de bine cum pare la prima vedere. Vom trăi și vom vedea. Eu nu cred că așa de liber vom putea noi trece prin vama transnistreană „Istoria românilor” și „Limba și literatura românilor”. Eu am trecut câteva ziare și m-au oprit, ziare proprii pe care le-am procurat. Dar noi pentru ce lucrăm în stânga Nistrului? Nu pentru limba română? Pentru ce eu am lucrat, personal, 25 de ani, pe al 26-lea an director de școală? Nu pentru limba română, pentru drepturile noastre, a vorbi, a ne cunoaște istoria? Nu pentru asta am luptat noi? Și acum e drapelul Federației Ruse, dar noi ne bucurăm… Pentru ce? Iaca asta pe mine mă pune în gardă, dar iar spune că politică. Ce înseamnă asta, peste tot locul e drapelul Federației Ruse? Ei încetișor ascultă, dar fac. Eu l-am ascultat pe Lițkai ce spune. Lițkai e încântat de toate semnăturile.”
Europa Liberă: Fostul negociator-șef din partea Tiraspolului.
Ion Iovcev: „Da, ei sunt încântați și ei acum prea bine înțeleg un lucru: în partea ceea e Ucraina, în partea aceasta e Republica Moldova și sunt nevoiți, căci știu că nici Federația Rusă nu poate să-i ajute. Ei se folosesc acum de toate drepturile Republicii Moldova în interesele lor financiare, dar de fapt nu îi interesează defel soarta noastră.”