Regele e folosit pentru ultima dată de cinicii puterii
Folosirea funeraliilor regale în scopul schimbării regulilor esențiale din zona Justiției, este un gest cinic, dar bine gândit de coaliția aflată la putere. Este vorba de manipulare sau de o tactică de gherilă parlamentară? Și una și alta, cu gândul că anul viitor PSD și ALDE vor putea avea sub control Justiția.
Funeraliile regale durează, conform protocolului 12 zile, nu doar pentru Regele Mihai, ci și, spre exemplu, pentru verișoara sa de gradul al treilea, Regina Elisabeta a Marii Britanii atunci când va fi cazul. Mihai I s-a stins pe 5 decembrie și urmează să fie înmormântat sâmbătă alături de Ferdinand și Carol I, la Mănăstirea de la Curtea de Argeș.
Guvernul român și celelalte instituții de forță au sprijinit pe deplin organizarea funeraliilor.
Trupul neînsuflețit a fost adus din Elveția cu un avion militar, la ceremonia de pe Aeroportul Henri Coandă din București au participat 130 de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, la Castelul Peleș din Sinaia s-au alăturat alți aproape 100 de soldați din Brigada 2 Vânători de Munte, iar sâmbătă la ceremonia religioasă și militară vor fi prezenți 300 de militari din trei detașamente de onoare reprezentând Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale plus un detașament de la Colegiul Național Militar de la Breaza.
Jandarmii s-au ocupat de cei aproape 20.000 de oameni care s-au perindat prin fața catafalcului și care au stat ore în șir la rând pentru a intra în Palatul Regal de pe Calea Victoriei să-și ia la revedere de la Rege.
Toată noaptea trecută și probabil toată noaptea care vine, monarhiștii vor aștepta în tăcere în fața Palatului. Traseele au fost configurate de poliție, iar Serviciul de Pază și Protecție se va ocupa de siguranța capetelor încoronate care participă la ceremonia de mâine.
În spatele fastului religios, al simpatiei populare și al discursurilor politicienilor care brusc se declară monarhiști, deputații și senatorii au lucrat zilele trecute din greu pentru schimbarea Legilor Jusstiției și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală.
PSD și ALDE, cele două partide aflate la guvernare, susținute din parlament de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România sunt pe cale să arunce peste bord independența justiției.
Bazându-se pe exacerbarea cultului morților în Biserica Ortodoxă, liderii acestor formațiuni sunt convinși că electoratul pe care-l reprezintă va ignora ceea ce se întâmplă în parlament, în favoarea ceremoniilor.
Televiziunile transmit aproape tot timpul imagini în direct de la Palatul Regal, acolo unde oamenii au adus mii de candele și de buchete de flori.
Se difuzează în aceste zile aproape peste tot emisiuni despre importanța monarhiei sau documentare despre Regele Mihai și înaintașii săi.
În plus, crima de la metrou ocupă tot mai mult spațiu. Telespectatorii sunt însetați de subiecte cu crime, mai ales că pare să apară o contagiune și de ceremonii, cu militari și preoți, cele două instituții atât de admirate de români după căderea comunismului.
Săptămâna care vine Senatul va adopta modificările făcute deja în Camera Deputaților la Legile Justiției, iar schimbările extreme pregătite pentru Codurile Penal și de Procedură Penală strict în favoarea infractorilor, ar putea ajunge în plen.
Totul s-ar putea întâmpla foarte repede, înainte de Crăciun după ce în această săptămână în spatele funeraliilor s-au finisat lucrurile cele mai complicate.
Statul de drept este pus sub semnul întrebării în vreme ce politicienii puterii vorbesc despre etica politică a Regelui.
Sunt urmașii celor care în 1990 nu i-au dat voie lui Mihai să intre în țară și care ani de zile au lucrat la calomnierea Regelui.
Acum se apleacă în fața lui și îl omagiază, dar în același timp îl folosesc pentru ultima dată în propriul lor scop: demolarea statului de drept.