Comisia Electorală Centrală a confirmat miercuri că al doilea tur de scrutin al alegerilor de la Chișinău pentru funcția de prima general va avea loc duminică, 3 iunie. Tot în ședința de miercuri, CEC a confirmat că toate partidele, care au participat în alegerile locale din 20 mai și au prezentat rapoarte financiare, s-au „conformat prevederilor Codului electoral și a Regulamentului privind finanțarea campaniilor electorale” se arată în comunicatul publicat de CEC. Cu toate acestea, există mai multe semne de întrebare şi chiar o contestaţie.
Your browser doesn’t support HTML5
În ajunul confirmării datei turul doi de scrutin în capitală, Partidul Democrat de guvernământ a avertizat, comentând rezultatele primului tur, că acesta a decurs cu multiple abateri şi încălcări. Vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, fost ministru al justitiei nu a detaliat încălcările, dar a sugerat că guvernarea așteaptă reacții din partea organelor competente. Nu e limpede deocamdată dacă PD a depus sau va depune contestații în care să semnaleze pretinsele abateri. Cert este că valabilitatea şi legalitatea alegerilor locale din Chişinău va fi decisă de instanţa de judecată abia după 3 iunie, ne-a explicat şeful misiunii de observare a Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică:
„CEC a stabilit azi data turul doi de scrutin pentru municipiul Chişinău. Recunoaşterea legalităţii alegerilor are loc la final, după ce se încheie toate procedurile. Dar dacă pe parcurs sunt careva contestaţii deja depinde de instanţele de judecată ce fac.”
Europa Liberă: Putem să admitem că la un moment dat s-ar putea să apară o contestaţie, o sesizare în care să fie trecute mai multe abaterii care au avut loc inclusiv în primul tur şi la final de exerciţiu să nu fie valabile aceste alegeri?
„Teoretic da, orice e posibili fiindcă încălcările cu caracter financiar nu au termen de prescripţie. Dacă admitem prin absurd că la finalul campaniei se constată că un candidat care a câştigat, de exemplu, a fost finanțat de peste hotare atunci ar putea să fie anulate rezultatele.”
Amintim că folosirea resurselor financiare din exterior a servit prilej pentru excluderea din cursa electorală din Chişinău a candidatei Partidului Shor, Reghina Apostolova.
O altă contestaţie care viza cheltuieli pretins nedeclarate ale candidatul socialiştilor Ion Ceban, care a trecut în turul doi, a fost însă respinsă de autoritatea electorală ca fiind neîntemeiată.
O contestație legată tot de finanţarea campaniei depusă de lidera PAS, Maia Sandu, a ajuns deja în instanţă. Ea va fi examinată joi în pachet cu dosarul de validare a alegerilor locale din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, în care a ieşit câştigătoare din primul tur candidata partidului Shor, Marina Tauber. Maia Sandu a cerut anularea rezultatelor alegerilor pe motiv că Tauber ar fi depăşit plafonul maxim de cheltuieli admise în campanie. Sandu a făcut referinţă la rapoartele de monitorizare ale Asociaţiei Promo-LEX potrivit cărora Partidul Shor a cheltuit cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma maximă admisă. Juristul Promo-LEX Pavel Postică pune la îndoială că această contestație va fi admisa, or una similară fuseseră deja respinsă de instanţă:
„PD a contestat inclusiv în instanţă încă în perioada electorală faptul că concurentul de la Partidul Shor a cheltuit mai mult decât plafonul stabilit pentru primele două săptămâni din campaniei şi la fel s-a făcut referire la raportul nostru. Instanţa de judecată a respins însă solicitarea PD.”
Europa Liberă: Deci ne putem aştepta la acelaşi scenariu mâine când va fi examinată contestația Maiei Sandu la pachet cu întregul dosar de validare a scrutinului?
„S-ar putea. Totul depinde de instanța de judecată. La noi instanţele de judecată pot să excludă din cursa electorală un concurent care şi-a făcut pliante la imprimanta de acasă, şi am avut aşa situaţie în 2015, şi poate să nu excludă un concurent electoral care a cheltuit sute de mii de lei peste plafonul stabilit. Deci, nu o să mă mire nici o soluţie”.
Soarta alegerilor locale din Jora de Mijloc va fi decisă aşadar joi, la judecătoria Orhei unde ni s-a spus că şedinţa ar putea să aibă loc şi cu uşile închise dacă aşa va decide judecătorul.
Cât despre Chişinău, deznodământul se va afla după turul doi din 3 iunie, în care se vor duela socialistul Ion Ceban şi liderul PPDA Andrei Năstase.