Gheorghe Cavcaliuc: Poliția a fost extrem de corectă cu protestatarii și cu organizatorii

Gheorghe Cavcaliuc

Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție despre acțiunile oamenilor legii în timpul protestelor și schimbările în activitatea IGP.

Despre acțiunile oamenilor legii în timpul protestelor, despre schimbările în activitatea IGP care ar crește gradul de încredere al cetățenilor în poliție, un interviu cu Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Gheorghe Cavcaliuc

Europa Liberă: Cum definiți astăzi relația cetățean-polițist?

Gheorghe Cavcaliuc: „O relație bună, în progres de a deveni și mai bună, o relație prietenoasă dintre societate și organele de drept. Noi depunem mult efort ca ea să devină și mai prietenoasă, și cu multă încredere pe ambele părți. Atunci când am luat acest mandat, o dată la două-trei zile aveam diferite sesizări, informații de la cunoscuți, prieteni sau simpli cetățeni despre abuzurile polițiștilor. În ultimii doi ani, tot mai des și mai des, o dată la două sau trei zile primesc pe Facebook, pe telefon, când mergem în public să discutăm exemple frumoase. Când spune cineva că m-a oprit poliția dimineață, mergeam spre aeroport, m-am speriat, că era ora 4 dimineață și m-a oprit poliția. Polițistul s-a apropiat: „Bună dimineața”! „Bună dimineața”!

O relație prietenoasă dintre societate și organele de drept...

Un caz concret. „Dvs. ați depășit puțin viteza. Vă grăbiți undeva”? „Da, mă grăbesc la aeroport”. „Sunteți bine? Totul e OK”? „Da, sunt bine, totul e OK”. „Bine, vă urăm drum bun! Fiți atent la drum”. Este un lucru pe care omul, chiar dacă se grăbea la aeroport, dar a ținut până a-și lua zbura avionul să-mi scrie un mesaj și să-mi spună despre asta că, uite, este foarte plăcut. Avem situații când au fost acele intemperii unde mulți cetățeni au nimerit în troienele de zăpadă și când spuneau că așteptau serviciile de salvare sau altcineva, fiindcă nici oamenii nu puteau să-i ajute să iasă, dar a venit o mașină de poliție și polițiștii i-au ajutat și i-au scos din troiene, i-au servit cu ceai și le-au dat o păturică caldă. Este un lucru iarăși la fel de frumos. Și multe lucruri care poate cu patru ani în urmă puteau să pară și fantastice sau stranii că poliția putea să ajute astfel cetățenii. Alaltăieri am fost la Ocnița, unde am deschis un birou al „Bunicilor Grijulii”. Este un serviciu social, inițiat de Inspectoratul General al Poliției și acolo președinta organizației „Bunicilor Grijulii” s-a ridicat în picioare și a spus față de toată lumea: „Dl Cavcaliuc, vreau să vă spun că eu toată viața cât am trăit, m-am temut de miliție și m-am temut și de poliție, dar de când am fost implicată în acest proiect, „Bunicii Grijulii”, de când am început să interacționez mai des cu polițiștii, nu știți cât de tare vă iubesc eu pe polițiști, nu știți cât de tare îmi pare rău că o viață mă temeam de voi, dar mă temeam de un stereotip pe care mi l-am format din copilărie și n-am vrut niciodată în viață să am treabă cu voi, dar acum vă privesc cu alți ochi”. Un exemplu...”

Europa Liberă: Iar de pe rețelele de socializare putem citi și altfel de comentarii.

Gheorghe Cavcaliuc: „Așa este...”

Europa Liberă: Că cineva dintre polițiști a dat onorul unui boss de la volanul unei mașini de lux care depășea viteza cu mult, mergea cu 150 km pe oră.

Gheorghe Cavcaliuc: „Vizavi de onorul unei mașini, eu n-am să ascund unele lucruri. Da, noi în sistemul nostru de poliție mai avem carențe, noi mai avem asupra a ce lucra. Probabil mai sunt polițiști care din greșeală au nimerit în instituția noastră și lucrează în calitate de polițiști. Cineva tendențios a venit cu alte intenții sau scopuri decât cele să servească cetățenilor și să facă ordine în țară, dar pentru asta sunt servicii abilitate care luptă. Vizavi de faptul că este adevărat sau nu, noi n-o să putem verifica acest onor dat mașinii luxoase, dar mai este și altceva. Sunt oameni care sunt certați cu legea, care sunt infractori, recidiviști și după ce își ispășesc pedeapsa rămâne ura aceasta față de poliție, dar polițistul n-a făcut nimic, decât să-și facă treaba și să-i defere justiției. Și aceștia, ascunzându-se după ecranul unui calculator, scriu diferite mizerii pe care nu și le asumă, fiindcă le scriu după un nume fals, cum ar fi Ion din pod sau nu știu de unde, dar sunt și cetățeni care sigur că ne anunță despre unele abuzuri sau abateri, sau nereguli. Și noi totdeauna ne sesizăm și luăm măsuri.”

Probabil mai sunt polițiști care din greșeală au nimerit în instituția noastră...

Europa Liberă: Vreau să vă întreb și când se compromite imaginea poliției, cui slujește poliția – contribuabilului care-l plătește și-i dă salariu sau politicianului care are alte interese?

Gheorghe Cavcaliuc: „Poliția întotdeauna a fost în serviciul cetățeanului. Dacă vorbim concret de proteste – și ultimele proteste, și altele, noi am fost foarte corecți, foarte, extrem de corecți cu protestatarii și cu organizatorii. Totdeauna am ieșit cu o zi înainte într-o conferință de presă unde am vorbit despre acțiunile noastre, întotdeauna am chemat organizatorii și i-am preîntâmpinat despre responsabilitatea pe care o poartă, în același timp, ne-am oferit să-i ajutăm, să gestionăm persoanele care aparent pot apărea violente. N-a fost niciun protest în ultima perioadă de timp când polițiștii noștri să nu împartă din apa lor pe care o au cu protestatarii atunci când erau temperaturi înalte afară. Am văzut că este nevoie de mai multă comunicare între oamenii care protestează și forțele de ordine și pentru a spori acea încredere, și pentru a sparge acea distanță dintre poliție, cordonul forțelor de ordine, care este gata să reacționeze, de altfel, când se încalcă ordinea publică sau legea și dintre protestatari, am făcut un serviciu dedicat, „Dialog”, oameni care nu sunt cu măști, nu sunt cu bastoane, cu nimic. Sunt îmbrăcați într-o veste specială pe care scrie „Dialog. Poliția”, care ori de câte ori orișice cetățean care participă la protest, fie că i s-au încălcat drepturile, fie că a observat un provocator în mulțime sau cum a fost la ultimul protest – s-a pierdut un copil de trei ani de zile –, polițiștii noștri s-au implicat, au ajutat acești oameni. Noi le cerem un lucru doar: Păstrați ordinea de drept, protestați pașnic! Poliția a ieșit nu numai o dată la proteste cu un placat pe care era scris: „Vă mulțumim că protestați pașnic”. Ce trebuie să mai facem?”

Europa Liberă: Eu am să citez părerea unui activist civic.

N-a fost niciun protest în ultima perioadă de timp când polițiștii noștri să nu împartă din apa lor pe care o au cu protestatarii...

Gheorghe Cavcaliuc: „Haideți.”

Europa Liberă: „Sub protecția poliției, într-un număr vădit excesiv, reprezentanții forțelor de ordine au permis, de exemplu, Partidului „Șor” să instaleze bucătărie mobilă, mese, scenă, să organizeze practic o provocare și un sabotaj al mitingului diasporei anunțat cu mult timp înainte”. Care a fost comportamentul poliției?

Gheorghe Cavcaliuc: „Cine este activistul civic?”

Europa Liberă: Juristul Ștefan Gligor.

Gheorghe Cavcaliuc: „Întrebați-l pe Ștefan Gligor: are idee măcar despre cum se face calculul de forță și cum poate d-lui să spună din start că a fost excesiv numărul de forțe? Doar poliția și organele statului știu care este numărul de proporții al angajaților forțelor de ordine implicați într-un protest în dependență de pericolul care poate fi și de informațiile operative cu privire la unele escaladări ale situației. Asta-i unu. Doi: vizavi de acest protest și aceste dispute, partidul pe care l-ați numit a avut o înțelegere cu dna Maia Laguta și cu alți activiști civici, care au depus o notificare la autoritatea publică locală cu mult mai înainte decât acest protest al diasporei care a fost. Legal, oamenii aceștia sunt tot cetățeni ai Republicii Moldova și ei au depus o notificare că vor petrece o măsură în Piața Marii Adunări Naționale. Până a avea loc acest protest, când cei care au anunțat protestul diasporei au solicitat diferite întâlniri, au avut diferite ședințe în cadrul Primăriei municipiului Chișinău, unde au participat ambele părți – organizatorii protestului diasporei și organizatorii celuilalt protest, reprezentat de Maia Laguta și ceilalți. De fiecare dată, dnei Laguta, după câte eu sunt informat, i-a fost cerut ca să cedeze Piața și să cedeze acest drept, fiindcă ei au depus primii notificarea. Până la urmă, dna Laguta nu a cedat. Ea are un drept ca și ceilalți. Cu cine s-a asociat Maia Laguta pentru a petrece această măsură de protest – cu Șor sau cu alte forțe politice, sau cu alți activiști civici – este treaba dumneaei. Noi, poliția, suntem obligați să respectăm drepturile tuturor cetățenilor, a partidelor politice, care vor să protesteze pașnic sau a activiștilor civici. Așa s-a întâmplat și în acea zi. Noi am asigurat ordinea publică, am fost la fața locului pentru a nu admite escaladarea situației, pentru a nu admite diferite scântei care puteau să aducă la urmări tragice. Și eu consider cu toată responsabilitatea că poliția și-a făcut meseria la cel mai înalt nivel profesionist, la fel cu ofițerii „Dialog” și cu toate acțiunile concrete care au fost întreprinse.”

Consider cu toată responsabilitatea că poliția și-a făcut meseria la cel mai înalt nivel profesionist...

Europa Liberă: Dar ați văzut și Dvs. constatările multora care spuneau că Ilan Șor a fost protejat excesiv, foarte mulți polițiști în jurul lui și felul cum a fost retrasă Maia Sandu de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare de aceiași polițiști.

Gheorghe Cavcaliuc: „Nu cred că este expert cel care a spus că noi am păzit pe cineva excesiv sau am făcut unele măsuri în exces. Atunci când vorbim despre protejarea unor persoane, nu are importanță cum o cheamă pe această persoană, nu are importanță culoarea politică sau convingerea acestuia politică, religioasă sau altfel. Noi, polițiștii, suntem la datorie pentru a menține ordinea de drept, pentru a asigura securitatea fiecărui cetățean, de la mic la mare, care vine să-și expună pașnic punctul său de vedere. Așa am făcut și atunci.”

Europa Liberă: O să mai citez un jurist.

Gheorghe Cavcaliuc: „Mă rog...”

Europa Liberă: De la Promo-LEX, Alexandru Postică, care spune: „Dacă în cazul sistării protestului ACUM a existat o minimă justificare legală, atunci în cazul evacuării forțate a Mișcării civice OCCUPY GUGUȚĂ din fața cafenelei „Guguță” tot în ziua de 27 august s-a petrecut în lipsa unei dispoziții a primăriei, a fost un abuz din partea poliției”.

Gheorghe Cavcaliuc: „Noi am fost învinuiți până nu a ieși, de exemplu, Promo-LEX sau alți formatori de opinie să spună că „da, acțiunile poliției au fost perfect legale”. Noi am făcut tot cum scrie în lege, ca la carte. Mai mult ca atât, noi am acordat foarte mult timp organizatorilor să se conformeze cerințelor poliției. Ei nu s-au conformat și noi am aplicat legea.”

Europa Liberă: Dar e loc public, nu?

Gheorghe Cavcaliuc: „Este loc public, dar este legislație în Republica Moldova care vorbește despre faptul că atunci când este o manifestație și sunt persoane protejate în stat, este sărbătoare națională, este un perimetru prin care SPPS-ul (Serviciul Protecție și Pază de Stat) a cerut către primărie și ne-a fost dată o dispoziție a autorității publice locale că în aceste locuri se vor desfășura măsuri de stat, ceea ce a fost pe data de 27 august. Noi am asigurat ordinea publică pentru a se desfășura – așa cum este într-un stat normal, civilizat – o sărbătoare națională. Când s-au finalizat măsurile de stat, a fost permis tuturor persoanelor să depună flori, să facă alte acțiuni. Și toată lumea a avut loc la monumentul lui Ștefan cel Mare, a avut suficient timp să depună onorul, să depună un buchet de flori și să aducă un omagiu sau să se bucure de această sărbătoare națională. De fiecare dată, politicienii încearcă să-și facă capital politic pe imaginea poliției și încearcă să ne atragă în diferite jocuri sau diferite dispute, fie publice, fie de altfel.

Când s-au finalizat măsurile de stat, a fost permis tuturor persoanelor să depună flori, să facă alte acțiuni...

Sunt mulțumit de angajații poliției, care și-au făcut datoria în acea zi. Ei au aplicat legea și au aplicat-o corect și așa o vor aplica de fiecare dată când legea nu va fi respectată. Noi respectăm dreptul la libera exprimare atâta timp cât este respectată legislația în vigoare, cât nu se încalcă legea, cât nu se încalcă alte drepturi sau cât nu se ajunge la situații care pot avea un final tragic. Dar atunci când va fi încălcată legea, noi numaidecât vom aplica legea și vom menține sau vom restabili ordinea publică, dacă va fi încălcată.”

Europa Liberă: Ipotetic vorbind, dacă Gheorghe Cavcaliuc s-ar fi aflat în mulțime, unde protestau majoritatea, ar fi avut același punct de vedere pe care îl exprimă și din această funcție pe care o aveți?

Gheorghe Cavcaliuc: „Eu sunt cetățean pe lângă faptul că sunt polițist sau sunt conducător de rang înalt al Poliției Naționale. Eu respect legea și chem cetățenii Republicii Moldova să respecte legea. Nu toată viața am ocupat această funcție și înțeleg că nu toată viața voi ocupa această funcție. Și astăzi, când sunt în funcția respectivă, cer tuturor să respecte legea și mâine, dacă voi fi o persoană civilă, voi activa într-un alt domeniu, eu la fel voi respecta legea și voi cere și altora și nu voi permite cuiva să încalce legea.”

Europa Liberă: Am mai auzit voci care spun că polițistului i s-a dat o putere prea mare de a umili cetățeanul. E ușor să reziști atunci când ți se spune că polițistul umilește cetățeanul?

Gheorghe Cavcaliuc: „De fiecare dată când se fac astfel de afirmații provocatoare și provocări, sunt urmărite scopuri de a scoate din fire polițistul, de a-l provoca să spună ceva public, după care asta o să fie trucat, o să fie folosit pe rețelele de socializare sau în altă parte. Bineînțeles că uneori se urmărește scopul de a se victimiza în raport cu organul de forță care este. Eu sunt împăcat cu sufletul și sunt mulțumit de colegii mei și de acțiunile noastre, fiindcă noi acționăm perfect legal, noi ne facem datoria. Și vreau să vă spun că cetățenii sunt mulțumiți de acțiunile poliției. Ultimele sondaje făcute, apropo, de instituții internaționale ale partenerilor noștri externi, care de multe ori ne și critică atunci când greșim, au arătat că poliția în ultimii doi-trei ani a ridicat o imagine de peste 40 la sută de la nivelul la care se afla. Acesta-i un progres foarte mare. Și aceasta iarăși vorbește despre faptul că...”

Europa Liberă: Dar munciți ani buni ca să ridicați imaginea, ca într-o zi, într-o noapte să se coboare acest rating?

Gheorghe Cavcaliuc: „Cine a spus că într-o zi sau într-o noapte s-a coborât?”

Sunt împăcat cu sufletul și sunt mulțumit de colegii mei și de acțiunile noastre, fiindcă noi acționăm perfect legal, noi ne facem datoria. Și vreau să vă spun că cetățenii sunt mulțumiți de acțiunile poliției...

Europa Liberă: Mă refer la cazul când au protestat unioniștii. A fost o percepție foarte rea despre imaginea poliției, cum au procedat, inclusiv cu un deputat român.

Gheorghe Cavcaliuc: „Nu sunt de acord. Fiecare persoană căreia i s-a cerut să fie eliberat carosabilul pentru a nu bloca circulația rutieră și nu s-a conformat cerințelor polițistului, ea nu poate fi cu stea în frunte. În privința acestei persoane poate fi aplicată doar legea, dur, dar corect. Așa a fost și în acest caz.”

Europa Liberă: Mai târziu, dvs. ați găsit limbaj comun cu ei?

Gheorghe Cavcaliuc: „Noi le-am propus de fiecare dată organizatorilor să respecte legea și le-am propus cum este corect să gestionăm ca ei să fie în siguranță, și organizatorii, și protestatarii. Și să respectăm legea deopotrivă și noi, și ei. Sunt speculații faptul că autocarele au fost aduse în Piață și alte momente. Vă spun încă o dată: de fiecare dată când cineva încearcă să manifeste și dacă nu aduce suficienți oameni cât a visat ieri-noaptea sau câți și-ar fi dorit să fie ca să-l susțină sau să-l aplaude pentru că a ieșit în scenă, încearcă cumva să spună că poliția a oprit pe drum autocarele cu oameni care de fapt nu veneau; poliția a pus niște impedimente. Sunt niște aberații. Noi ne-am făcut treaba perfect legal și de fiecare dată o s-o facem așa.”

Europa Liberă: Deși au fost cazuri, chiar un coleg de-al nostru a filmat, când transportul a fost stopat pentru a nu ajunge lumea la protestele organizate în Piață.

Gheorghe Cavcaliuc: „Unde?”

Europa Liberă: La Strășeni, de exemplu, în Gara Strășeni.

Gheorghe Cavcaliuc: „Dacă îmi dați cazul concret, noi putem să verificăm. Poliția nu recurge la așa metode. Dacă noi am recurs la „Dialog” în Piață, noi ne dorim de fiecare dată ca un protest să se desfășoare civilizat, pașnic și fără violențe și noi n-o să recurgem niciodată la astfel de acțiuni. Noi ne facem datoria.”

Europa Liberă: Polițistul printr-o baghetă magică poate transforma contravenția în infracțiune?

Gheorghe Cavcaliuc: „Polițistul și nici judecătorul, și nici procurorul prin baghetă magică nu poate transforma. Este cadrul legal unde se spune că o contravenție poate fi recalificată sau o infracțiune poate fi recalificată. Și aici totuși depinde de probele care sunt, de materialele acumulate într-un caz sau altul.”

Europa Liberă: Despre puterea și rolul polițistului când infractorii rămân liberi, ce ne puteți spune?

Gheorghe Cavcaliuc: „Noi, polițiștii, bineînțeles că de fiecare dată când este încălcat dreptul unui cetățean intervenim – cu documentarea cazului, cu acumularea de probe în cazul în care persoana prezintă un pericol real pentru securitatea publică, pentru partea vătămată sau poate influența cumva procesul, de a ascunde probe sau de a nimici probe care îi dovedesc vinovăția și alte cazuri care sunt prevăzute în legea penală, acesta poate fi reținut pe o perioadă de timp. Polițistul nu este ultima instanță care decide ca persoana respectivă să rămână în custodia statului sau să fie cercetată în stare de libertate. Noi de fiecare dată când avem în fața noastră un contravenient sau un infractor, noi reacționăm și acționăm proporțional riscului și probelor care sunt acumulate.”

Europa Liberă: Mulți ani polițiștii se regăseau în topul funcționarilor corupți, mai sunt rădăcini din acest fenomen?

Gheorghe Cavcaliuc: „Acest flagel al corupției care, să spunem, predomina mai mult sau mai puțin în perioadele anterioare în rândurile polițiștilor era dictat și de situația socială a polițiștilor probabil sau de controlul mai puțin al statului împotriva acestor persoane. Guvernul Republicii Moldova în ultima perioadă de timp proporțional cu lucrurile frumoase pe care le-a făcut, le-a făcut și pentru polițiști, care cumva influențează direct la eradicarea corupției în organele statului și vorbim aici de polițiști. De exemplu, până acum polițistul, dacă trăia la gazdă, el din salariul său trebuia să plătească și gazda, și să aibă de trai. Noi avem astăzi o hotărâre de Guvern care ne compensează o bună parte a chiriei. Omului îi rămân din salariu bani pe care poate să-i direcționeze în altă parte. Deja avem foarte mulți polițiști care au depus și primesc banii aceștia. Avem programul „Prima casă 1, 2, 3”, avem 12 familii de polițiști care au beneficiat de case. Acest polițist nu o să facă altceva decât să-și păstreze locul de muncă, să-și păstreze demnitatea și onoarea și să muncească în funcția sa. Avem unele măriri de salariu care au avut loc în ultima perioadă de timp pentru colegii noștri de la INP (Inspectoratul Național de Patrulare), plus este viziunea clară a conducerii Ministerului Afacerilor Interne, dl Jizdan; șeful Poliției, dl Pânzari; eu, același deziderat – toleranță zero corupției și bineînțeles că noi avem mecanisme clare care analizează, studiază flagelul corupțional și bineînțeles că întreprindem măsuri. Referitor la sondaje cu privire la cea mai coruptă sau nu, cu părere de rău, când se fac aceste sondaje poliția nimerea până acum în clasamentele acestea, da, și din unele fenomene care aveau loc între organele de poliție, dar este și o altă latură a monedei pe care nimeni nu vrea să o vadă și să o înțeleagă. Care sunt alte sisteme care se spunea că tot sunt corupte în clasamentul dvs.?”

Europa Liberă: Vameșii, judecătorii, doctorii…

Gheorghe Cavcaliuc: „De exemplu, colegii din Serviciul Vamal probabil sunt 2000-3000 de angajați, în poliție avem 9000 de angajați. Nu poți raporta 30 de cazuri de corupție în poliție anual la un număr de 9000 de polițiști, să-i pui pe cântar cu alte 15 cazuri unde sunt un număr de 2000 de angajați. Și asta nu este o scuză, dar noi luptăm foarte mult cu acest flagel, sunt subdiviziuni dedicate atât în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este SPIA (Serviciul Protecție Internă și Anticorupție), și în cadrul Direcției Inspectoratului General al Poliției este Direcția Inspectare Efectiv, care au menirea de a releva de la prima etapă elementele unor persoane care pot fi coruptibile și până la documentarea cazurilor și atragerea la răspundere a celor corupți.”

Europa Liberă: Care e explicația că se intensifică traficul de droguri pe teritoriul Republicii Moldova?

Gheorghe Cavcaliuc: „De ce spuneți că se intensifică traficul de droguri?”

Europa Liberă: Păi, dar tot aud la știri că au mai fost confiscate atâtea kilograme?...

Gheorghe Cavcaliuc: „Păi, invers, invers, organele de drept sunt mai active, luptăm mai concret și mai punctual cu acest flagel atât cu traficul național, cât și cu traficul internațional care tranzitează Republica Moldova. Noi nu ne temem să aducem la cunoștință societății că avem operațiuni de succes cu combaterea drogurilor, fiindcă se muncește, se lucrează punctual și foarte profesionist. Noi, Inspectoratul General al Poliției, am fost cei care am întocmit o hartă a drogurilor a Republicii Moldova. După reținerile pe care le-am avut în anii precedenți, noi am făcut o analiză care tipuri de droguri mai mult se consumau sau au fost confiscate și în ce zone ale țării și acolo am pus proporțional și numărul de persoane care stau la evidență la Dispensarul narcologic, ce fel de consumatori avem și cum. Am arătat cât de eficienți am fost în lupta cu acest flagel. Doi: am informat opinia publică și potențialii părinți despre faptul ce fel de droguri sunt în zona lor, cum să-și protejeze copiii, care ar fi următoarele acțiuni și recomandări. Noi lucrăm pe două filiere: una – prevenirea consumului și comercializarea drogului și documentarea și atragerea la răspundere a celor care comercializează sau fac contrabandă cu droguri. Întotdeauna flagelul drogurilor a dat bătăi de cap, asta este o luptă continuă, fiindcă comercianții de droguri sunt persoane care merg la un risc foarte mare, încercând să se îmbogățească prin aceste metode ilegale. Noi, polițiștii, organele de drept muncim, documentăm și noi lupta aceasta o câștigăm; noi suntem cei care documentăm și atragem la răspundere persoanele care se implică în astfel de comercializări. Mai mult ca atât, anume Republica Moldova, organele de drept din Republica Moldova au fost inițiatorii unor grupuri de lucru internaționale de combatere a drogurilor în extern, adică unii cetățeni de-ai noștri erau implicați în traficul de droguri în Federația Rusă, în Germania, în Spania, în Portugalia. Anume colegii mei polițiști sub egida Europolului și a altor entități internaționale, având informațiile operative din Republica Moldova că aceste persoane în extern se ocupă cu comercializarea sau traficul de droguri, au sesizat organele europene, au făcut grupuri comune de investigație și au combătut și grupări internaționale cu ajutorul ofițerilor noștri.”

Europa Liberă: Violența în familie, iarăși un subiect destul de vulnerabil, sensibil. De ce atât de greu se combate și fenomenul acesta?

În anul 2020 R.Moldova va avea o poliție și mai bună, ajustată la standardele europene...

Gheorghe Cavcaliuc: „Sunt mulți factori și obiectivi, și subiectivi – mentalitatea, obiceiurile noastre, faptul că victima de foarte multe ori iartă; vine polițistul, întocmește toate actele și când să-l tragă la răspundere pe soț, de exemplu, sau concubin îi este jele, depune cerere de aș retrage acuzațiile pe care le-a înaintat anterior ș.a.m.d. Mulțumim Guvernului și Legislativului care ne-au aprobat legislația care nouă ne dă posibilitatea să acționăm foarte ferm. Vorbim de acea Ordonanță de protecție, care deja are peste un an de zile de când a fost aprobată și poate fi aplicată imediat de inspectorul de poliție, care a constatat violența în familie, poate înlătura agresorul din propria gospodărie ș.a.m.d. și multe-multe alte mecanisme care au fost făcute. Sunt progrese la acest aspect, noi am salvat foarte multe victime ale violenței în familie. Mai mult ca atât, Inspectoratul General de Poliție a mers și mai departe. De fiecare dată când vom constata cazuri de violență în familie unde vor fi implicați minori, noi pe lângă faptul că ne facem datoria, aplicăm legea în privința agresorului și luăm măsuri ca partea vătămată să nu mai fie supusă agresiunii, primele consultații profesioniste psihologice părții vătămate vor fi acordate de psihologul profesionist al Inspectoratului General al Poliției. Asta nu este în atribuția noastră, intră în atribuția altor servicii, dar noi am considerat oportun să ne asumăm această responsabilitate, pe lângă faptul că acordăm o protecție, să acordăm și prima asistență psihologică foarte necesară pentru persoanele care sunt părți vătămate ale violenței în familie. Deja avem sute de persoane care într-un fel sau altul au fost părți vătămate ale violenței în familie, care au trecut prin birourile psihologilor noștri și le-a fost acordat acest suport psihologic profesionist.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că reforma ar trebui să se finalizeze în 2020, adică ce mai aveți de făcut până atunci?

Gheorghe Cavcaliuc: „Actualmente, noi avem o strategie. Strategia de dezvoltare a poliției este un document care a fost asumat de Guvernul Republicii Moldova în anul 2016. Această strategie prevede un plan bine determinat de schimbare a multor lucruri spre bine în Poliția Națională. Aici vorbim de dotări pentru colegii mei polițiști de la toate nivelurile; vorbim aici și de experți, și de ofițeri de urmărire penală, și de ofițeri de patrulare ș.a.m.d.. Vorbim despre ajustarea sediilor unde își desfășoară serviciul colegii mei polițiștii, până la ultimul sector din țară; vorbim despre majorarea salariilor; vorbim despre instruiri atât în țară, cât și peste hotare pentru ridicarea nivelului profesional al colegilor noștri polițiști și multe-multe alte lucruri bune care vine să le aducă Strategia de dezvoltare a poliției. Până în anul 2020, acest plan de acțiuni pe care și l-a asumat Guvernul noi trebuie să-l trecem pas cu pas și în anul 2020 Republica Moldova va avea o poliție și mai bună, europeană, ajustată la standardele și armonizată chiar și cadrul legal sau activitățile la standardele europene.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, trebuie să vă întreb. „Ziarul de Gardă” a scris că ați avut și Dvs. copii la Liceul „Orizont”. Ați avut motiv să-i retrageți de acolo?

Gheorghe Cavcaliuc: „Este un subiect care poate fi discutat doar după orele de lucru, e o chestie personală ce ține de familia și de copiii mei. Ei și așa au avut mult de suferit din partea activității mele profesionale. De aceea consider că este un subiect care nu trebuie tratat cu mai multă atenție.”