Linkuri accesibilitate

Ce a realizat Moldova în 27 de ani de independență?


La Florești.

Valentina Ursu în dialog cu locuitori de la Florești și cu primarul de la Cimișlia Gheorghe Răileanu.

Ce a realizat Moldova în 27 de ani de independență?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:57 0:00
Link direct

Republica Moldova sărbătorește 27 de ani de la proclamarea independenței. Pe 27 august 1991, 278 de deputați, susținuți de zeci de mii de oameni adunați la Marea Adunare Națională la Chișinău, au votat Declarația de Independență, după eșuarea tentativei de lovitură de stat, orchestrată de puterea sovietică. Ce a realizat această țară în 27 de ani de independență? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

Valentina Ursu
Valentina Ursu

După 27 de ani de independență, Republica Moldova nu a încheiat tranziția. La Florești, lumea cu care am stat de vorbă spune că speranța unei transformări a societății moldovenești, prin intermediul reformelor pe care le-ar face vreun partid politic, este o iluzie. De 27 de ani aceiași politicieni și urmașii lor, indiferent de partid, au mințit, au vândut statul. În același timp, oamenii au votat când cu dreapta, când cu stânga în speranța unei vieți mai bune.

– „Parcă deodată a mai fost cum a mai fost, dar acum cu scumpirile acestea și cu pensiile mici, apoi tare-i greu pentru noi. Eu de-abia am ajuns la o mie de lei, atât doar că suntem la sat și mai avem așa, câte ceva pe lângă casă – un cartof, niște fasole, o pasăre, dar să nu fie acestea, apoi ar fi foarte greu, dar sunt alții care-i vai de capul lor.”

Europa Liberă: Cum vă explicați că-i sărăcie?

– „Conducerea-i de vină.”

Europa Liberă: Conducerea asta tot cetățenii o aleg. La putere vin cei care au câștigat voturile alegătorilor.

– „Nu toți gândesc când aleg. Noi acum, iată, la parlamentare și noi nu știm pe cine să alegem. N-avem încredere în nimeni.”

Europa Liberă: De ce s-a pierdut încrederea, de ce-i mare dezamăgirea? Unde au greșit politicienii că au furat această speranță a oamenilor?

– „Las’ să trăiască ei cu o mie de lei. Ei primesc 20-30 de mii, dar la lume dau ce se scurge printre degete. Foarte greu, numai cu promisiunile.”

Europa Liberă: Și dvs. pentru ce alegeți? Pentru aceste promisiuni.

– „Da, pentru că, știi, aveam încredere, dar nu mai face nimeni nimic.”

La Florești
La Florești

Europa Liberă: Și atunci, ce valoare are promisiunea pe care o face politicianul?

– „Dar noi am pierdut nădejdea în toți și nici nu ne ducem la votare, nu votăm pe nimeni, că nici nu știi pe cine să votezi. Toți îs niște mincinoși.”

Europa Liberă: Dar vreți așa o Moldovă care să aibă în fruntea țării o conducere de asta care să bată cu pumnul în masă, să fie autoritară, nu vă mai place democrația, cum e?

– „Da, vrem, vrem, vrem. Chiar nu trebuie democrație, că acum nimic nu se înțelege, îi haos mare.”

Europa Liberă: Democrație sau dictatură?

– „Eu nu prea înțeleg în așa (râde)... Dar în dictatură cum e? Ce îți dictează, aceea trebuie să faci.”

Europa Liberă: Și pe ce cale merge azi Moldova? Care e drumul pe care și l-a ales?

– „Calea-i tot în jos și în jos, că dacă au rămas numai bătrâni, tineretul nu-i în țară, nu are cine lucra.”

– „Nu are cu ce se ridica tineretul. Care au luat vlastia (puterea) înainte, apoi aceia și merg. Chiar Plahotniuc, dacă a luat toată puterea, el îi...”

Europa Liberă: O dată la patru ani, cetățenii țării sunt stăpânii acestei palme de pământ, ei decid cui că-i încredințeze puterea prin votul pe care îl dau.

– „Îi lămurit ca bună ziua, dar ei te iau înainte și n-ai pe cine alege, n-ai pe cine alege, că ei te iau înainte. Iaca amu chiar dacă ar fi alegeri, nu, pe cine – hai să grăim așa – pe cine să alegem?”

Europa Liberă: Pe cel care merită.

– „Nu poate ieși la putere.”

Europa Liberă: Cu ajutorul cetățenilor poate să ajungă la putere cel care merită?

– „La noi nu-i lumea unită. Iaca în România îs uniți, dacă ceva-ceva, gata, se fac proteste, dar la noi...”

La Florești
La Florești

Europa Liberă: Păi și în Moldova fac proteste cetățenii.

– „Se duc acolo câte o mie, două mii de oameni. Tineretul s-a dus, moșnegii n-au interes, să spun sincer, chiar eu n-am interes să mă duc, n-am interes...”

Europa Liberă: Dar nu vă este indiferent viitorul Republicii Moldova?

– „Dar mie de-amu mi-i totuna, serios vă spun. Totul se începe de la cap. Peștele se strică de la cap, așa și lumea. De sus se încep toate acestea. Ei au luat și s-au împărțit între dânșii și... Câte milioane, câte credite iau și unde se duc? Pe spinarea la tineretul acesta care se naște îs creditele acestea-s, trebuie să le întorci cândva creditele astea, dar speranță nu prea este.”

Europa Liberă: În 27 de ani, pe ce cale a mers țara?

– „Îi totul rău în Moldova asta, nu-i nimic bun. Mai puțin să fure cei din Parlament și o să fie totul bine.”

Europa Liberă: Ei spun că-s aleși tot de cetățeni.

– „Nu mai sunt aleși de cetățeni, acolo ei unul pe altul se aleg.”

Europa Liberă: O dată la patru ani, buletinul e în mâna alegătorului.

– „Și ce? Se duce lumea la alegeri? Și dacă se duce, ce, hotărăște ceva lumea? Ei unul pe altul se aleg acolo.”

– „În Moldova totu-i rău, se fură tot și totu-i scump. Zarplata (leafa) la lume nu se dă regulat și nu-i nicio zarplată ca lumea. Le dau câte o mie de lei la bătrâni cu care ei nici nu pot să-și achite serviciile comunale sau să-și ia ceva de mâncare. Totul îi pentru dânșii. Parlamentul dacă ar putea să fure mai mult. Când trebuie să-i alegem, atunci vin și promit, dar așa nu fac absolut nimic pentru norod, ei fac numai pentru dânșii.”

Europa Liberă: Dar cetățenii atunci când ei vin și promit le cer socoteală?

– „Dacă ei vin și promit și fiecare bătrânică vrea ca să fie mai bine și se gândește și ea, dar ei numai vin și-și umplu buzunarele cu toate celea și se duc. Și totul rămâne cum a fost, la noi așa și este. Dodon a venit oleacă la putere și-i mai bine, dar până la Dodon apoi s-a distrus complet tot. Îs mulți dușmani în Parlament.”

Europa Liberă: Valentina Ursu sunt, de la radio. Ia ziceți și Dvs.: pe ce cale merge azi Moldova.

– „Vă cunosc. Pe o cale foarte greșită!”

Europa Liberă: De ce?

– „Îs tâlharii la putere, doamnă! Vă rog așa să înregistrați cum spun. Și nu mi-i frică, mă numesc Pătrașcu Mihai.”

Europa Liberă: Cei de la putere îs aduși cu votul cetățenilor, ca să ocupe aceste funcții în stat.

– „Și ar fi de dorit tot cu votul nostru să plece de acolo cât mai curând. De tăiat capetele la caracatița asta și atunci o să fie bine.”

– „Dar îi greu de răzbătut.”

– „O să răbufnească odată asta, doamnă, vrem noi sau nu vrem. Ei au să aducă poporul la limita răbdării și o să fie foarte slut atunci.”

La Florești
La Florești

Europa Liberă: Dar ce a fost bine și ce a fost mai puțin bine în acești 27 de ani de independență a Moldovei?

– „Bine a fost la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90, când noi eram entuziasmați că mergem înspre bine. Pe jos am mers la Chișinău.”

Europa Liberă: La Marea Adunare Națională?

– „Da, doamnă! Da, vă spun sincer. Am crezut că o să scăpăm de Rusia și o să trăim mai bine, dar cu „ajutorul” Rusiei trăim mult mai rău, fiindcă agenții KGB-iști aici lucrează și fără ajutorul lor nu s-a furat miliardul, din băncile noastre 22 de miliarde de dolari le-au spălat. Pe ai noștri nu avea să-i ajungă capul să facă prostiile astea, dacă nu-i învăța cineva. Cu cât mai rău îi la noi, cu atât mai tare se bucură Moscova și Pridnestrovia, Transnistria, că dacă noi trăiam mai bine, Transnistria avea să fie demult cu noi, fiindcă eu am rude acolo și mi se jeluiesc că acum la dânșii îi cam slut.”

Europa Liberă: Dar populația este stăpână o dată la patru ani, atunci când trimite slugile poporului în forul legislativ să facă legi bune ca să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor.

– „Tineretul îi plecat, bătrânii îs nostalgici după Uniunea Sovietică. Cine și cum să voteze? Care am mai rămas noi, acești care avem cât de cât studii și înțelegem suntem puțini, din păcate.”

Europa Liberă: Ce decid totuși alegerile, care e miza lor? Iată, în 24 februarie 2019 veți fi chemați iarăși la urne.

– „Da, știu, știu, știu...”

Europa Liberă: Va trebui iarăși să puneți ștampila pe buletin. Și spuneți, ce veți hotărî?

– „Greu de spus. Eu trăiesc la sat și cunosc foarte bine care și cum gândește. Nostalgia după trecut îi mare și, până când n-o să se treacă generațiile astea, la noi regulă n-o să fie.”

Europa Liberă: 27 de ani pentru un stat e mult, e puțin ca să-și croiască un drum?

– „Nici nu-i mult, dar nu-i nici puțin. Dacă nimereau acolo, la conducere, oameni cinstiți, onești, 27 de ani avea să fie un termen real pentru a trăi mai bine populația. Ei nu-și bat capul de populație, ei se tem că mâine-poimâine va fi Unirea cu România și n-au să mai poată fura și ei acum își umplu buzunarele toți. Ca și ai noștri, ca și PSD-ul din România, ei sunt frați pentru furat.”

Europa Liberă: Și totuși, cei de la guvernare spun că fac reforme.

– „Mimează, doamnă, mimează reformele! Ce reforme? Eu nu văd nimic bun.”

Europa Liberă: Partea plină a paharului nu se vede, doar cea goală?

– „Eu nici paharul nu-l văd acela în care ar trebui să fie părțile astea.”

La Florești
La Florești

Europa Liberă: Dar populația știe ce vrea? Oamenii Republicii Moldova au ieșit din rătăcire?

– „Nu!”

Europa Liberă: Și cine decide viitorul țării?

– „Păi, noi îl decidem, populația. Dacă votarea care va fi în 24 februarie, dacă s-ar face așa cum ar trebui să fie, ei nu ar fi la putere, dar așa ei au făcut așa legi, ca să rămână tot ei la putere.”

Europa Liberă: Cine ați vrea Dvs. să le ia locul și să spuneți că sunteți mulțumit de clasa politică care se gândește la cetățeni?

– „Opoziția! Pot să-i numesc, că n-am frică. E Sandu și cu Năstase și care mai sunt acolo, echipele lor. Dar ați văzut ce s-a întâmplat cu Primăria Chișinău? Și cred că așa va fi și la anul viitor cu alegerile.”

Europa Liberă: În 27 de ani de la proclamarea independenței Moldovei, ce a fost bine și ce a fost mai puțin bine?

– „Am mers înainte. S-a schimbat, într-o oarecare măsură, și mentalitatea și țara a devenit liberă pentru circulația populației în Vest, în Est, care s-au întors înapoi, care au rămas acolo; mai pe scurt, fiecare și-a găsit fericirea în locul unde a dorit el personal.”

Europa Liberă: În trei ore, cât am mers cu microfonul pe aici, prin piața de la Florești, lumea mai mult e cu necazul, cu oftatul, cu disperarea.

– „Oricum am spune noi, dar asta-i o perioadă de trecere și desigur că numaidecât apar greutăți, dar totuși, dacă noi vom merge pe calea asta spre Uniunea Europeană, înseamnă că se pune o bază pentru generațiile viitoare. Legăturile trebuie dezvoltate atât cu Vestul, cât și cu Estul.”

Europa Liberă: Dar de ce Rusia nu-și retrage armata de pe teritoriul Moldovei?

– „Probabil că aici este un factor strategic al Rusiei, plațdarm (cap de pod), așa să spunem, de confruntare între Vest și Est.”

Europa Liberă: Dar e în detrimentul Republicii Moldova acest interes al Rusiei?

– „Desigur că acesta-i un factor negativ, destabilizator, care trebuie oricum rezolvat.”

Europa Liberă: Dvs. ce ziceți despre această cale pe care merge Moldova?

– „Tot așa, tot așa. Noi mergem înainte.”

– „Moldova are viitor, dar viitorul Moldovei depinde tot de noi. Noi, dacă vom fi în primul rând uniți și vom vedea prietenii noștri și, totodată, vom depista care sunt dușmanii noștri, desigur atunci noi vom fi mult mai limpezi și va apărea o claritate.”

Europa Liberă: Alegerile din 24 februarie 2019 ce vor decide? Care e miza lor?

– „Populația va decide ceea ce își dorește majoritatea populației.”

Europa Liberă: Dvs. ca cetățean, ce vă doriți?

– „Republica să devină republică democratică, să fie puterea a întregului popor, dar nu puterea unei grupări. Depinde cât de mult se va trezi conștiința națională a populației, așa va fi și mai departe.”

Europa Liberă: La mulți ani, Republica Moldova!

– „Da, la mulți ani, Republica Moldova!

La Florești
La Florești

Europa Liberă: Și când ziceți „La mulți ani, Republica Moldova!”, la ce vă duce gândul?

– „Să trăim bine, dar nu văd eu binele astăzi. Nu-l văd. Vin alegerile și nu știu pe cine să votez, nici n-am pe cine.”

– „Nu știu, nu avem nădejde că o să fie mai bani. Chiar să vină vremea și la alegeri, și atunci tot are să fie un haos.”

– „De ce s-au îmbogățit acești bogați și au însărăcit acești săraci?”

– „Nu știu de ce am ajuns așa.”

– „Acei care au vor să mai aibă, dar eu ce să fac? Cum să trăiesc?”

„В Молдавии я так думаю, что живут более хорошо, потому что все едут за границу и зарабатывают, а вот людям которые здесь, у которых нет возможности уехать им тяжеловато, потому что цены я хочу сказать не маленькие. Всё дорого для людей. Моя мама, царство небесное, жила из-за того что я сколько на Севере работаю, я ей отправляла деньги. Вот она тогда жила на мои деньги. Но наши молдаване ещё сами немножко виноваты. Знаете почему? Потому что вот бедные, чтобы похоронить кого-то, они продают коту, чтобы сделать какую-то свадьбу, они делают всё для того, чтобы показать, что у них всё хорошо. Если вот политика немножко в Молдавии не изменится, кто придёт к власти, то же самое будет, потому что все хотят деньги заработать. Моё желание было такое, чтобы было и с Европой всё хорошо, и с Россией.” („Cred că în Moldova trăiesc bine acei care pot merge să câștige peste hotare, dar cei care nu au posibilitate să plece o duc mai greu, pentru că prețurile, vreau să zic, nu-s mici aici. Totul este foarte scump pentru oameni. Mama, Dumnezeu s-o ierte, a trăit din banii mei. Lucrez la nordul Rusiei și îi trimiteam tot timpul bani. Dar moldovenii noștri au și ei partea lor de vină. Și știți de ce? Pentru că sunt săraci, dar dacă trebuie să înmormânteze pe cineva sau au de făcut vreo nuntă, ei vor face totul, vor vinde cotele de pământ sau ce mai au pe lângă casă, numai ca să arate că o duc bine. Dacă politica nu se va schimba în Moldova, lucrurile vor rămâne pe vechi, indiferent cine va veni la putere, fiindcă toți vor să câștige. Doleanța mea ar fi ca să ne împăcăm bine și cu Europa, și cu Rusia.”)

Europa Liberă: Pe ce cale merge Moldova de la proclamarea independenței încoace? În acești 27 de ani, ce a fost bine, ce a fost mai puțin bine?

– „Îi tot cam rău.”

– „Mai mult rău decât bine, de aceea că conducerea nu ne este așa cum trebuie. Cândva, prin anii ’70-’80, când era fostul Soiuz (Uniunea Sovietică), ziceau că la conducere sunt rușii, acum la conducere au venit moldovenii din rădăcină. Și la ce am ajuns? De ce?”

– „Am ajuns la râpă, la gunoi ne-au dat cu totul. Așa că...”

Europa Liberă: Și răspunsul Dvs. care e?

– „Nu muncesc ei, dar noi muncim pentru ei. Ei îs pentru dânșii numai fiecare și gata.”

– „La următoarele alegeri oamenii deja s-au deșteptat și lumea o să judece mai normal, că așa ni se pare că parcă nu ar avea nevoie de noi ca persoane, parcă ar vrea să ne nimicească, să ne alunge din țară, ca Moldova să fie pe cale de dispariție. Lumea este foarte supărată, că de-amu, știți, a ajuns durerea până la os.”

– „Acum merg călare pe noi toți.”

Europa Liberă: Dar la alegeri se votează inclusiv încotro, Moldova – cu Estul, cu Vestul?

– „Păi asta nu noi hotărâm.”

– „Trebuie să fim cu vecinii ca într-o gospodărie, că cum se spune: până la un frate sau la o soră, mai întâi întinzi mâna la un vecin, dacă ai nevoie de ceva. Dar dacă ne-am căpătat independența, ar trebui să fim o țară adevărată – să fie aici investiții, să fie locuri de muncă...”

La Florești
La Florești

Europa Liberă: Dar astăzi Moldova este dependentă sau independentă?

– „Îi dependentă! Asta e.”

Europa Liberă: De ce și de cine?

– „Nu depinde de ruși, nu depinde de români și nu depinde de Europa, depinde de ai noștri totul ce fac acolo.”

– „Conducerea noastră nu face corect.”

– „N-avem conducere!”

* * *

Gheorghe Răileanu
Gheorghe Răileanu

Gheorghe Răileanu se află la cel de-al treilea mandat de primar al orașului Cimișlia. Este participant la războiul de la Nistru din 1992. La ceas aniversar, el crede că corupția, politizarea excesivă, lipsa de progrese în investigarea „furtului miliardului”​ continuă să demoralizeze societatea, iar majoritatea cetățenilor cred că e foarte greu să se facă ordine.

Gheorghe Răileanu: „Proclamarea independenței nu este totul, acest act încă nu înseamnă independență, lumea meditează, mai ales acei care au pledat pentru independență meditează foarte mult ce s-a întâmplat, la ce etapă a acestui proces de căpătare a independenței suntem. Respectiv și eu mă gândesc cam ce s-a întâmplat cu noi, ce înseamnă o independența adevărată și cu gândul înspre noțiunea de suveranitate. Și iată în acest context mă gândesc cum poate fi suveran un popor care nu s-a debarasat de o ideologie străină, nu și-a revenit la identitatea sa, cine este el, mai umblă cu identitate străină, cu multe sedimente pe conștiința sa lăsate de educația din copilărie, din adolescență, din tinerețe. Cred că este o problemă foarte grea și am impresia că Republica Moldova a mers pe cea mai proastă cale din cele posibile.”

Europa Liberă: Și unde a ajuns Republica Moldova după 27 de ani de la proclamarea independenței?

Gheorghe Răileanu: „A ajuns la aceea că o mare parte de populație înțelege destul de bine ce înseamnă independența, dar altă parte așa a și rămas în trecut, a rămas poate chiar și incapabilă de a se orienta în propagandă, în folosirea diferitelor mijloace de manipulare a cunoștinței.”

Europa Liberă: Ce reprezintă astăzi statul Republica Moldova?

Gheorghe Răileanu: „O țară unde este o parte de intelectualitate care a făcut pași foarte mari înainte. După modul de gândire, deja putem spune că sunt europeni și majoritatea care are dificultăți în înțelegerea prezentului și a perspectivei noastre.”

Europa Liberă: Și pe o temelie cu o societate divizată ce se construiește?

Gheorghe Răileanu: „Am impresia că țara merge, se dezvoltă ca un automobil fără volan, fără conducere, dar oamenii își caută de interesele lor, de visurile lor, fac tot posibilul, jertfesc timpul liber, jertfesc interesele familiei…”

Europa Liberă: Când apare volanul acestei mașini?

Gheorghe Răileanu: „Volanul poate apărea numai atunci când poporul va recăpăta încrederea față de conducători, că nu poți să conduci un popor când ți-ai discreditat complet instituțiile statului, nu-l poți conduce, poți instala o dictatură, dar orice dictatură noi știm cam cum sfârșește.”

Europa Liberă: Dar politicienii aceștia sunt veniți din mase, din această națiune?

Gheorghe Răileanu: „Sunt politicieni care, practic, nu este vocația lor politica, nu este o politică adevărată, că politica ar trebui să fie făcută în interesele societății, bazată pe niște principii democratice, dacă ne

Ei nu sunt politicieni, sunt niște oameni de afaceri, care aplică interesele lor înguste, financiare către tot ce se petrece în jurul lor, peste tot caută profit.

gândim că ei au fost aleși, dar dacă nu au fost aleși și au acaparat puterea este altceva. Ei nu sunt politicieni, sunt niște oameni de afaceri, care aplică interesele lor înguste, financiare către tot ce se petrece în jurul lor, peste tot caută profit, au uitat de toate, poate câteodată mai aruncă câte un os poporului și chiar mă gândeam foarte mult la cazul Șor, la cazul „Edelweiss”, la cazul fundației dlui președinte a țării, dl Dodon. Ei foarte mult se aseamănă cu Kotovski, un șoim răzbunător, adică au furat, le place această imagine de haiduc care fură, dar dă și la alții ceva ce mai scapă de pe masă. Apropo, eu sunt cimișlian și pe la noi pe acolo au fost ortaci de-ai lui Kotovski, care povesteau că nu împărțeau ei nimic la cetățeni, doar de beau undeva la o masă și nimerea vreun sărman...”

Europa Liberă: Dl Răileanu, dar acești politicieni au segmentul lor de electorat, au simpatizanți, au oameni care îi susțin și, atunci când aud aceste declarații, ei au un reproș, că vorbesc critic la adresa guvernării cei care sunt în opoziție?

Gheorghe Răileanu: „Eu cred că nu numai așa, mâine-poimâine o să ne numească că nu suntem sănătoși mental, că nu suntem capabili să apreciem just reușitele guvernării. Guvernarea are ceva reușite, se depun niște eforturi, cred că la sigur sunt oameni cumsecade în organele de conducere centrale, nu mai vorbesc de autoritățile publice locale, unde primarii majoritatea sunt aleși de cetățeni și cred că sunt cei mai demni.”

Europa Liberă: 700 de primari s-ar identifica cu guvernarea?

Gheorghe Răileanu: „Da, s-a creat așa o situație când sunt folosite, am vorbit despre metodele din business, din afaceri și mai sunt folosite și metode moștenite de pe timpul perioadei comuniste când, dacă nu-i plăceai cuiva, îți scria un bilet de lup, „volcii bilet”, adică un articol din Codul muncii că nu te mai primea nimeni la lucru. Și acum se aplică alte metode, dar din același domeniu, adică de a forța omul, de a-l determina să aibă numai o singură soluție, ori el nu face nimic. Cunosc și așa primari, care îmi spun că mi-a rămas un an și mai mult nu vreau să candidez, dar anul acesta eu vreau să fac ceva și nu am altă soluție. Și acum e aceeași situație ca atunci.”

Europa Liberă: Haideți să vorbim totuși despre această temelie pe care se clădește statalitatea Republicii Moldova, pentru că de 27 de ani se vorbește inclusiv de vectorul politicii externe. Acum, experții zic că Moldova chiar s-ar afla într-o mică izolare, pentru că nu e clar nici care e relația cu Moscova, nici care e relația cu Bruxelles-ul. Cum vedeți Dvs. astăzi realitățile unui stat independent și suveran?

Gheorghe Răileanu: „Eu am înțeles ce se petrece în Republica Moldova, mă scuzați pentru lipsa de modestie...”

Europa Liberă: Și ce se întâmplă?

Gheorghe Răileanu: „Noi avem un regim, un grup de interese care s-au unit împreună.”

Europa Liberă: Regimul acesta, vă spuneam, e venit tot din societatea moldavă, nu l-a adus nimeni de nicăieri.

Gheorghe Răileanu
Gheorghe Răileanu

Gheorghe Răileanu: „Da, din societatea moldavă. El s-a născut din practica noastră anterioară, din perioada sovietică, plus oamenii noi din mediul de afaceri care n-au întâmpinat nicio rezistență din partea statului, adică statul n-a reușit să-i controleze, să-i impună să plătească impozite, să-i pună la respect, n-a reușit. Și acum această grupare oscilează, această grupare nu are niciun interes să ne ducă nici în Europa, nici în Rusia; această grupare are interesul de a ne controla și a ne conduce permanent, fără a-și împărți puterea cu cineva. Și când o să aibă interesul, de pildă, o să vadă că mergem spre Europa mai ferm, o să declanșeze niște mecanisme ca să ne îndrepte înspre Rusia, când o să mergem înspre Rusia, o să stimuleze procese care o să ne ducă înspre Uniunea Europeană ca să ne țină tot timpul pe o linie de plutire într-o barcă spartă, fără a se da permisiunea de a merge la un mal.”

Europa Liberă: Totuși, sunt suficient de mulți oameni care vor binele acestei palme de pământ. De ce nu se adună acești oameni să meargă la această guvernare și să discute deschis?

Gheorghe Răileanu: „Cred că s-a format o situație de criză foarte profundă, când majoritatea au plecat, cei care au putut să se miște, mulți dintre dânșii au plecat temporar, se gândeau să revină, acum trec și ei printr-o perioadă de adoptare a unei decizii de a nu mai reveni, chiar bancherii noștri din Cimișlia îmi spun că-și retrag banii de pe conturi, foarte mulți care trimiteau cândva bani încoace îi retrag, îi iau înapoi peste hotare. Iată, eu reprezint un oraș, populație împreună cu satele avem la 12 mii, am avut cândva vreo 19 mii de cetățeni și acum am rămas la 12 mii.”

Europa Liberă: În cadrul componenței primăriei?

Gheorghe Răileanu: „Orașul împreună cu trei sate, două ucrainene și unul bulgăresc. În satele ucrainene este cel mai mare dezastru, ucrainenii nu au crezut în proiectul Republica Moldova...”

Europa Liberă: Revenim la ideea de ce nu încearcă nimeni să discute cu cei care conduc astăzi Republica Moldova cu cărțile pe masă?

Gheorghe Răileanu: „Cred că se discută, cineva discută, numai nu forța din interior a Republicii Moldova; cineva discută, se simte ceva, niște…”

Europa Liberă: Și Dvs. credeți că din afară cineva o să vină și o să rezolve problemele Republicii Moldova?

Gheorghe Răileanu
Gheorghe Răileanu

Gheorghe Răileanu: „Eu cred că problemele sunt atât de complexe, încât și soluția trebuie să fie complexă. În primul rând, acei din afară trebuie să înțeleagă mai clar cine suntem noi și ce am vrea, și numai atunci pot să ne ajute. Și eforturile trebuie să fie unite, cei dinăuntru cu cei dinafară, cu lumea civilizată, cu partenerii noștri de dezvoltare care sunt solidari cu noi.”

Europa Liberă: Dvs. acum lăsați să se înțeleagă că ați dori ca acest dialog dintre puterea de la Chișinău și forțele din afară să aducă stabilitate Republicii Moldova, să fie împăcate toate forțele?

Gheorghe Răileanu: „Să mai spun ceva. Eu cunosc din teoria economică, la un moment dat acei care au furat, care au făcut primul milion nu se știe cum, la dânșii apare interesul de a fi ordine în țară, adică de a se respecta legile, pentru că și lor pot să le ia milionul acela sau miliardele și aștept acest moment. Eu observ foarte mulți oameni de afaceri și-au trecut toate afacerile pe o contabilitate, nu mai duc contabilitate dublă, vor stabilitate, vor siguranță, vor perspectivă clară de dezvoltare și aștept că și de la cel mai înalt nivel oamenii să înceapă a trece la afaceri legale, transparente și care ne-ar schimba situația în întregime pe țară, dar, cu părere de rău, nu se întâmplă lucrul acesta ori poate mai durează. Iată noțiunea aceasta de stat acaparat mie nu-mi prea place. N-o prea folosesc, dar când fac eu analize apare noțiunea de stat acaparat. Mă tem că într-adevăr se va confirma ceea ce deja de mult timp…”

Europa Liberă: Și poporul e neputincios în fața unei situații atât de grave, precum o descrieți Dvs., dacă se ajunge până la ideea că e un stat acaparat, captiv?

Gheorghe Răileanu: „Eu cred că se duce o luptă cu poporul, o luptă fără compromisuri, că poporul este prostit, în continuare ținut în neștiință, spălat pe creier, fugărit peste hotare…”

Europa Liberă: Și nu e vina cetățeanului?

Gheorghe Răileanu: „Îi vina și a lui, dar vă spun că merge o luptă fără compromisuri, au o grupare de interese, luptă cu tot poporul pentru a-l ține așa, în îndobitocire, în neștire, în nesiguranță, în incapacitate de a adopta decizii. Noi încă am moștenit de la Uniunea Sovietică și o infantilitate privind adoptarea unor decizii și decizia chiar de a-ți apăra țara, de a-ți jertfi viața. Noi am vorbit de lupta de partizani, dar poporul nu prea este gata să jertfească, eu pot spune chiar ca veteran de război, că am avut și...”

Europa Liberă: Dar Dvs. sunteți cel care în ‘92 ați ținut arma în mână pentru a apăra integritatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova. Acum, când stau de vorbă cu omul de la firul ierbii, el zice că nu mai vede patrioți, cel puțin în vârful puterii, ei nu găsesc nume de adevărați patrioți. S-a terminat lista acestor oameni?

Gheorghe Răileanu: „Eu cred că e foarte complicat acum să ai încredere în cineva, pentru că sunt compromise toate structurile statului, liderii politici s-au compromis, majoritatea, cel puțin acei care dețin puterea, sunt compromiși. Apoi, ei continuă să corupă și pe alții care încă nu sunt la putere. Și cum să ai încredere în oameni? Așa că poporul îi conservativ. Poate și în această privință și au dreptate, să mai acorzi așa un credit mare de încredere cum a fost acordat mai multor lideri din țara noastră...”

Europa Liberă: Dar ce sacrificiu trebuie să facă politicienii care să aducă Republica Moldova pe calea cea bună și dreaptă și cine ar fi acei politicieni?

Gheorghe Răileanu
Gheorghe Răileanu

Gheorghe Răileanu: „Eu vreau să spun că mai mulți ani în urmă am apreciat extraordinar sacrificiul unui politician polonez, Balcerowicz, care a dat drumul prețurilor în Polonia...”

Europa Liberă: ...terapia de șoc în economie.

Gheorghe Răileanu: „Da, terapia de șoc, când aceștia umblau cu sume uriașe de zloți și nu puteau cumpăra nimic.”

Europa Liberă: Moldova are nevoie de așa oameni? Îi găsiți aici?

Gheorghe Răileanu: „Are nevoie de așa oameni și poporul trebuie să-i scoată în evidență, dar dacă i-au scos deja, că ei pot fi. Același prim-ministru să vorbim, că am mai văzut oameni care au stat ca capul plecat și la un moment dat au ridicat capul, au ridicat fruntea. Eu cred că ar trebui să se găsească oameni responsabili în fața națiunii.”

Europa Liberă: După ’92 v-ați mai pus întrebarea pentru ce ați

luptat la Nistru?

Gheorghe Răileanu: „Tot timpul mi-am pus întrebarea și eu consider că ceea ce s-a întâmplat la Nistru, pur și simplu, noi am plătit, am mers și am plătit cu sânge o parte din ceea ce se numește independență, că independența nu-i dobândită total, nu putem noi căpăta independența fără jertfe. Și aceste jertfe trebuie să continue, nu numaidecât să se verse sânge, trebuie cineva să-și piardă cariera, poate că temporar, să se unească niște structuri serioase, să investească din banii pe care i-a acumulat el până acum, să recapete încrederea compatrioților care pot să-i dea și ultimul leu, dar să știe pentru ce îl dau, ca să formeze niște organizații responsabile, serioase ale cetățenilor, care să-i poată reprezenta și a le asigura dreptul de suveranitate, adică dreptul suveran.”

Europa Liberă: Autoritățile statului din ’92 nu pot exercita controlul asupra regiunii secesioniste transnistrene. Dvs. ce părere aveți, cum ar fi mai bine să se apropie cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului?

Gheorghe Răileanu: „Funcția mea de primar m-a convins de mai multe ori să nu fiu categoric. Am și principii când sunt foarte categoric, mai mult timp în urmă mai vizitam Transnistria, că am rude acolo și am

Am impresia că și unii politicieni din Republica Moldova și din România folosesc unionismul mai mult în scopuri politice.

înțeles că este spirit românesc, sunt oameni care vor procesul de democratizare, în Uniunea Europeană, dar am impresia că și autoritățile statului Republica Moldova i-au abandonat, adică îi folosesc în scopuri politice atunci când este o situație mai specială, alegeri sau altceva, încep că ele rezolvă problema transnistreană... Eu meditez mult și în privința unionismului, că am impresia că și unii politicieni din Republica Moldova și din România folosesc unionismul mai mult în scopuri politice. Sunt oameni, precum sunt și eu – eu sunt un unionist convins –, dar sunt foarte mulți unioniști care această politică, aceste manipulări sunt îndreptate pentru dânșii și în interiorul Republicii Moldova, dar și în România.”

Europa Liberă: Cum se rezolvă problema transnistreană?

Gheorghe Răileanu: „Trebuie mai multă răbdare și problema transnistreană, dacă într-adevăr este numai mâna Moscovei, atunci ea nu poate fi rezolvată fără mâna altor state, a marilor puteri din lume, dar am mai auzit din partea reprezentanților acestor state, a ambasadorilor că ei nu înțeleg ce vrem noi. Noi ne jucăm de-a mâța cu șoarecele și suntem în rolul șoarecelui cred că. Ei nu înțeleg ce vrem noi –noi vrem într-adevăr să scăpăm de Rusia aici sau Transnistria face parte din jocul de șah, fiind o piesă în acest joc de a suge de la două vaci?”

Europa Liberă: Și vă întreb: se va plăti un preț pentru identificarea unei soluții – e ușor, e dificil de identificat această soluție?

Gheorghe Răileanu: „Ar trebui de făcut Unirea cu România. Transnistria să rămână o zonă care trebuie să se determine. Este o zonă de litigiu, o zonă de conflict, o zonă strategică și poate să se întâmple așa ca să piardă interesul și Rusia, dacă se face Unirea Republicii Moldove cu România, să piardă interesul. Și să nu mai există interes obiectiv pentru separatismul de acolo. Eu acum îl citesc pe Mihail Kogălniceanu. El a stat în spate, el a asigurat toată munca de rutină pentru alegerea lui Ioan Cuza în fruntea Țării Moldovenești și a Țării Românești. Iată noi nu avem așa politicieni care să stea poate, nu să se bage el pe primul plan, să-și rupă cămașa de pe el, dar să muncească pentru interesele țării. Cu toate că văd în mulți politicieni de-ai noștri, pe care nu i-am înțeles până la sfârșit, eu văd asemenea calități, dar nu se manifestă în măsura în care s-ar aștepta.”

Europa Liberă: E o perioadă preelectorală. Într-un an electoral se aruncă săgeți cu venin și în stânga, și în dreapta, pe acest fundal crește ura în societate.

Gheorghe Răileanu: „Se produce radicalizarea societății. Eu cred că persoanele care sunt cu cuțitul în mână și împart tot ce se împarte în Republica Moldova trebuie să se gândească și la aceste lucruri – nu este veșnic nimic pe acest pământ. Așa că trebuie să se gândească foarte bine ce consecințe ar putea avea tendința lor de a ne deturna din drumul spre democrație, din drumul spre Uniunea Europeană – un drum firesc pentru noi – și din drumul spre Uniunea Europeană prin Unirea cu România.”

Europa Liberă: Dvs. duceți povara administrației locale la Cimișlia. Credeți că e o mare diferență între felul cum se guvernează la nivel loca și cum se guvernează la nivel central? Și dacă ați fi Dvs. în fruntea Moldovei, ce ați reuși să faceți?

Gheorghe Răileanu: „Eu cred că nu este o mare diferență. Un conducător de nivel local, un primar sau poate și un președinte de raion, cu toate că el are alte atribuții, alte competențe, este un om care se învață să privească la toate lucrurile în ansamblu. Și să le rezolve în ansamblu. Iată un primar, cel puțin, care are două-trei mandate, deja se formează ca un administrator și un politician care poate elabora politici și a le gestiona.”

Europa Liberă: Ce ați face dacă ați fi în fruntea Moldovei?

Gheorghe Răileanu: „Aș face ce fac acum în Cimișlia – nu iau niciun leu mită de la nimeni, nu admit nicio grupare să conducă, o grupare de interese care să contravină legii și intereselor societății să conducă sau să-și rezolve întrebările, adică aș face tot ceea ce fac acum, în măsura competenței mele, ca să asigur un raport normal, după cum este în toată lumea, între instituțiile statului, mediul de afaceri, lumea criminală, societatea civilă ș.a.m.d. bazat pe lege.”

Europa Liberă: Și armonia asta e greu să fie adusă în societate?

Gheorghe Răileanu: „Nu este greu...”

Europa Liberă: Ținând cont că la Tiraspol se gândește într-un fel, la Comrat în alt fel, la Bălți și Chișinău altfel...

Gheorghe Răileanu: „Eu cred că, dacă am discuta sincer, s-ar gândi la fel și la Comrat, și la Tiraspol. Eu am informații din Găgăuzia că politicienii noștri de la centru se joacă cu ei, câteodată îi induc în derută. Trebuie de muncit, să fim onești și cinstiți cu toată lumea. Aș vrea să spun încă ceva: deosebirea dintre primarul unei localități și conducătorul unei țări cum este Republica Moldova o reprezintă încă jocurile geopolitice. Iată această situație geopolitică poate determină autoritățile centrale să aibă mai multă diplomație, dar, totodată, eu cred că ei au și mai mari posibilități, dacă apelăm la partenerii de dezvoltare, țările civilizate. În rest, eu cred că un conducător de stat nu ar fi rău să treacă prin administrația publică locală, cum se vorbea cândva că un bun conducător de întreprindere ar trebui să lucreze și muncitor, pe urmă inginer ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Toate treptele să le treacă pentru ca să știe...

Gheorghe Răileanu: „Toate treptele... Se înțelege că e foarte complicat fiind primar într-o localitate să fii conducător de țară, trebuie să-ți formezi o echipă, iar acest lucru este imposibil fără un partid politic responsabil care să aibă oameni, să-i adune în jurul unor idei, idei nobile și eu am marea speranță că suntem în procesul de constituire a partidelor de factură nouă, partide responsabile, care nu au în spate oligarhi, care deja este posibilitate legată de legea finanțării partidelor politice și sper că și în mediul de afaceri se dezvoltă ceva, se produc niște transformări. Am avut oameni care s-au îmbogățit amăgind la cântar, a fost un business și majoritatea au plecat din afaceri, n-au supraviețuit; apoi au fost oameni care au parazitat pe proprietatea publică, pe colhozuri și mulți dintre dânșii au plecat, alții s-au acomodat la situația nouă, adică au însușit banii ceia, dar au devenit altfel, adică deja petrec singuri niște operațiuni financiare și economice care le aduc profit. Adică au scăpat, au ieșit din clișeele vechi. Și eu cred că acest proces va continua și posibil că s-a acumulat suficientă masă critică în Republica Moldova de oameni de afaceri care deja se bazează pe intelect, pe tehnologii, pe lucruri noi, fără a amăgi pe cineva și fără a face șarlatanii. Ca poporul nostru să-și găsească propășirea, progresul, fie și în componența Republicii Moldova, cu toate că ar fi mai ușor de scăpat de probleme, poate dintr-o capcană în care am nimerit, dintr-un cerc vicios prin aderarea la Uniunea Europeană prin România.”

AntiNostalgia – privind spre viitor

Radio Europa Liberă reia seria „Antinostalgia”: documentare, dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG